用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城Band1女生點選擇?求教
go

九龍城Band1女生點選擇?求教 [複製鏈接]

小女Band1中(30/185)。
本人理解九龍城Band1位比Band1學生為多,請問是否正確?
如是,應否於乙部全選Band1學校,之後才選Band2頭之學校?
老師建議最多選3間Band1學校,第4志願應選Band2學校。老師之意見是否較保守?

本人頭3志願是:
1. 旅港開平
2. 丘佐榮
3. 銀禧

請多多指教!!!

freeman108  頭3志願OK喎  發表於 14-4-14 23:12
   4    0    0    0

回覆:九龍城Band1女生點選擇

舊年你咁填已入了頭三,已且九龍城區band 1好多自行時已ok.第四志願真係填咩都得。

頭3志願 OK呀 !

回覆 mownwan 的帖子

你的頭3志願OK喎

mownwan 發表於 14-4-14 21:48
小女Band1中(30/185)。
本人理解九龍城Band1位比Band1學生為多,請問是否正確?
如是,應否於乙部全選Band1 ...
我都係比較保守嘅,既然沙田上年都有band1同學話派唔到band 1學校(可能係太早填band 2都未定,但仍不可抹殺轉區、自行的跨出跨入的因素),如果今年輪到九龍城就大劑。
雖然話九龍城區內同學喜歡自行時跨外區,但亦有唔少外區的同學會冒名而至,始終區內都有唔少受歡迎的band 1學校。只要跨入的同學的數量多過跨出,而又有一部份家長轉區而來的(雖然邊緣同學未必有著數,但對一些Band 1頭和中的同學仍有一定的吸引尤力),數量剛剛好填補升中人口的不足,那麼就有機會出現打平或者甚至學生過多的情況。

如果真的有學生和學位數目相約的情況,出現的機會唔知有幾大,但至少我總聽不到報章話九龍城是重災區,那麼同學就有機會派不到band 1中學,唯有希望那個不是自己兒女!

為了減輕這方面的損失,亦唯有有策略地排列選校次序,並且一係提早放入一些較冇咁受歡迎的1C學校,一係請盡量填晒所有區內的band 1學校,之後以band 2學校作保險。一但你填漏或者唔填你唔喜歡的學校,而剛剛又淨係得這間學校有位剩的時候,你就會跌落band 2的保險學校,我諗去到保險學校就大家都唔想。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆 ohnono 的帖子

謝謝你們的意見!
可能要保守一點,考慮將保險線提前一些。

mownwan 發表於 14-4-15 18:20

謝謝你們的意見!
睇完你地的資料,我都要諗吓保險線推前啲

goodboy1 發表於 14-4-15 19:35
對,老師會reject你個排位。
巳經reject 左

goodboy1 發表於 14-4-15 00:08
何文田三保之後,就到銀和丘。正路二選一。

三保也只可三選一,之後就丘 ,咁第三 黃或銀 都唔知有否機會(如太冒險) 咁真係唔知第4可以填D咩?

mownwan 發表於 14-4-15 18:20

謝謝你們的意見!

未必一定要將保險線推前。只是我們因應的數據計算出九龍城是band 1位多過人,而band 1學位的數目是建基於區內所有的band 1中學來計算。即是若無其他的變異,只要同學填晒所有,記住係所有的band 1學校,理應是派到一個band 1位。

我反為止覺得有些家長只選一些自己喜好的,不喜歡的就唔填,這樣反為止會有危險。舉個例,有家長不喜歡銀禧,以為丘佐榮可以作保險了,於是索性唔填銀禧,唔要陳瑞祺(陳瑞祺是男校,女同學更加冇得填)。問題來了,一但區內情況有變異,如轉區入來派位的一下子增多,又或者自行跨外成功的情況減少,同時自行時跨入的成功情況增加的時候,就算區內仍有band 1位剩,但就可能集中或傾斜在某一兩間學校。這時,丘佐榮原來可作保險,現在卻迫爆,銀禧有位但你又冇選。好自然就會跌落你選的第一間band 2學校了,唔好以為填了保險學校就攪掂,但係這個結果對band 1同學和家長都係會很難接受的。

所以保險線一係再推前一些,一係就推到越後越好!

:verycold: :verycold: :verycold:

首先謝謝你的資料,但我唔係太明,唔好意思!咁!比如我的情況,
1)迦 2)丘 3)我真係LIKE 黃多過銀, 4)咁 銀 可能無機會(怕 白填)
咁我應該點算好.

乙1)2)係自行學校 有IN同 2ND IN

黃金屋 發表於 14-4-15 19:55

首先謝謝你的資料,但我唔係太明,唔好意思!咁!比如我的情況,
如果真係供求出現差異的話,一般情況下,區內的1C學校都有機會收唔足band 1生的。因此你放丘於乙2將會好大機會成為你的保險學校。黃放第3已經沒機會。假若,你連丘放乙二都派唔到的話,黃是區內首二位的熱選,黃應該機會重細一點。所以應以銀較穩陣。
所以如果喜歡黃的,提議用黃跟丘掉一掉位,之後加埋民生和銀禧(三間可依據自己喜好作先後排列)。男同學的可考慮放band 2學校之前加入陳瑞祺,女同學的可考慮加入聖家。

opclk 發表於 14-4-15 23:15
回覆 黃金屋 的帖子

Copy from Ohnono...
因為還可能會有些變數,所以填晒還填晒,策略還仍需要,不要磨爛席。明知華英和迦密唔放第一就沒機會的,就要作抉擇,唔提議乙一一間、乙二一間了。

opclk  Thks brother...I will depand on your suggestion to choice....  發表於 14-4-15 23:41

老師話第五間就要擺有英文班的band 2

Horsebbj 發表於 14-4-16 13:31
老師話第五間就要擺有英文班的band 2

老師用乜野型式比意見? 有話一定要跟嗎?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

交左張選校表比佢, 建議第五志願擺band 2有英文班的學校做安全線。

醒目開學勳章

ohnono 發表於 14-4-15 23:28
因為還可能會有些變數,所以填晒還填晒,策略還仍需要,不要磨爛席。明知華英和迦密唔放第一就沒機會的,就 ...

B1九龍城請教:

如放華英乙一, 乙二三黃丘,跟著放其他B1嗎? (用來塞位嗎?有人話不填滿晒有危險
[img]http:/
‹ 上一主題|下一主題