用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一個自我的小孩適合一間什麼樣的學校
go

一個自我的小孩適合一間什麼樣的學校

LS or IS? any special advice on choosing school?welcome any comments. Many thanks!

引用:LS+or+IS?+any+special+advice+on+choosing

原帖由 boyboy_mama 於 14-04-14 發表
LS or IS? any special advice on choosing school?welcome any comments. Many thanks!
我覺得要活動啲,多啲 group projects 嘅學校,等佢學識同人相處,合作,接納其他人

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得小朋友仲細,點都會自我中心d
大個d就自然會識體諒他人
我從來無因為呢樣嘢而納入選校因素...
我大仔都好自我,叻嘅小朋友好多都好自我,尋日先去完圍棋比賽,同高年班d家長講開,再睇睇呢班小朋友嘅精神面貌,結論係:大d就會好好多
當然,有d小朋友性格上係比較體貼他人,特別係女仔
恐龍家

某程度我都同意小朋友都有點自我,不過這是很多老師一致的看法,作為家長,除咗家庭教育,都想睇下學校教育可以點配合,畢竟學校生活都佔了不少時間,尤其全日制

回覆:一個自我的小孩適合一間什麼樣的學校

你介唔介意講下你兒子如何自我?

對於老師的建議,他未必肯接受,有自己的想法