用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門係幾時開始? 7月8日當天?
go

叩門係幾時開始? 7月8日當天?  

王國會長

7月8日放榜, 叩門係幾時開始?
7月8日當天還是要待11/7后等完左註册?

引用:7月8日放榜,+叩門係幾時開始?7月8日當天還

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-04-14 發表
7月8日放榜, 叩門係幾時開始?
7月8日當天還是要待11/7后等完左註册?
放榜當天上午,下午可能已不收申請,結果要註冊後才知

放榜前兩三日要睇定叩門資料,如學校網站冇資料,打電話去想叩嘅學校問咗叩門須知先,如要叩門,有d中學一放榜就要去有關學校填表,叩門時間可能只係得幾個鐘(上年安柱就係咁),亦有一d中學會有兩三日昨間比你去做

總之果日,好多家長趕頭趕命,走幾趟.

王國會長

AC117 發表於 14-4-14 17:35
放榜當天上午,下午可能已不收申請,結果要註冊後才知

取了結果, 要叩門就要即刻出發.

王國會長

comb523 發表於 14-4-14 17:39
總之果日,好多家長趕頭趕命,走幾趟.
即係家長要攞定假, 派得好就去飲茶 , 唔好就要去撲位.

penpen    發表於 14-4-14 18:12

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

yes,如果住得遠,就要帶定埋資料返小學,祝你用唔著,即係會入到心儀果間

回覆:叩門係幾時開始? 7月8日當天?

王國會長

KT0603 發表於 14-4-14 18:15
我仔學校講座已講,學生8點回校睇放榜,9點就散水,同時間就最好到中學!最好兵分兩路,其中一位家 ...

咁咪冇時間攞學校推薦信? 定係早幾日要問定學校攞? 又或老師會準備定(想多了)?

vincher  某些学校早一天班主任寫定,放榜日吾希望未问已有la,通常派得差,主动俾!  發表於 14-4-21 00:37
penpen  我小朋友間小學就係放榜後派得唔好校長即時出信  發表於 14-4-14 18:26

引用:Quote:KT0603+發表於+14-4-14+18:15+我仔學

引用:Quote:comb523+發表於+14-4-14+17:39+總之

祝你們位位如願,小朋友派到心儀中學,好似我上年咁放完榜返屋企換衫睇戲飲茶去

瑩瑩老豆  承你貴言   發表於 14-4-14 18:36

回覆:叩門係幾時開始

我女學校講明如派頭三志願吾會寫推薦信。又要排過。

瑩瑩老豆 發表於 14-4-14 18:06
取了結果, 要叩門就要即刻出發.
要同其他叩門既同學鬥快 ! 事前要問定心儀中學既叩門資料,copy好要既文件,相片,portfolio,安排好路線,最好自己揸車,因為,到時怕難搵的士.

瑩瑩老豆 發表於 14-4-14 18:22
咁咪冇時間攞學校推薦信? 定係早幾日要問定學校攞? 又或老師會準備定(想多了)?
...
歷史經驗....
假若派得唔好,有老師會打電話俾同學,早D回校準備.................(當然,係個別同學啦)

KT0603 發表於 14-4-14 18:29
我仔學校已講明,派彩當田要睇情況,並不一定會安排,有都係最多兩封,要有對家學校名,最快下午或當日放學 ...
對 ! 真係睇人派,有人試過校長親自打電話搵中學校長.........

引用:Quote:comb523+發表於+14-4-14+17:39+總之

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-04-14 發表
即係家長要攞定假, 派得好就去飲茶  , 唔好就要去撲位.
我女派得好都唔會去飲茶因爲我會好驕傲甘講:「派得好係應該既」但如果派得唔好,就唔係甘話法

回覆:ansonisme 的帖子

我女小學既女校長比較cool唔知會唔會幫手(今年係新校長,上年既男校長比較nice)

馬到功成 發表於 14-4-14 20:31
我女小學既女校長比較cool唔知會唔會幫手(今年係新校長,上年既男校長比較nice)

...
探下班主任口風先........
有D學校校長好現實,平時無咩表現,無幫學校拎獎,成績又唔突出....真係唔啋人.
有D校長就好落力,好上心,盡幫....真係無準則.

回覆:叩門係幾時開始

其實小學是不是提前一晚就知道結果的?
教局有無規定話小學一定要8號幾點鐘才交成績比學生?

vincher  早一天下午学校取结果,但保密,预備推薦伩……至於当天几点派,又吾係间间相同,但差不多  發表於 14-4-21 00:42