用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門係幾時開始? 7月8日當天?
樓主: 瑩瑩老豆
go

叩門係幾時開始? 7月8日當天?  

唉!果日仲係我女生日添呀,都唔知果日係收禮物慶祝,定係遊車河慶祝喇!
歡迎大家參觀"李家的牧場物語"李家牧場,有隻好勤力賺錢既大老鼠,一隻兇惡既大白兔,一隻成日俾大白兔鬧既馬女,一隻入左金霸王電芯既雞女,而家多左隻豬仔添呀∼

ernestchow 發表於 14-4-15 11:45

請問係唔係學校要即場面試和筆試?

QE:即日下午電話通知,翌日面試。
九華:翌日電話通知,後天筆試。
民生:即日下午電話通知,翌日筆試。<只有四位同學>

有無人知粉紅色裙,紅呔,校徽係一個菱型,內有兩個中文字係邊間小學的校服?

迦密:交表時通知筆試日期。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

ernestchow 發表於 14-4-15 11:45
請問係唔係學校要即場面試和筆試?

未必即場面試和筆試, 可能西選後再call番去...過五關, 斬六將

回覆:SALLY媽媽 的帖子

想請問我们已選直資的没參加派位的,可否都去扣津貼學校門的?

回覆:maymee1g 的帖子

可以

小巫女女 發表於 14-4-15 12:12
唉!果日仲係我女生日添呀,都唔知果日係收禮物慶祝,定係遊車河慶祝喇! ...
我囡都係那天生日呀。希望我地囡囡都收到滿意的禮物啦

回覆 奥脫福 的帖子

有無人知粉紅色裙,紅呔,校徽係一個菱型,內有兩個中文字係邊間小學的校服?

點解咁問?

回覆 jemom 的帖子

因為舊年民生四人考筆試之中,只有呢一位女生。我相信我仔就係輸左俾佢。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

醒目開學勳章

回覆:叩門係幾時開始

睇完暈暈哋擔心中。

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

回覆:叩門係幾時開始

要同時間競賽,真是要定好路線,計劃好駁腳交通!

奥脫福 發表於 14-4-19 04:13
回覆 jemom 的帖子

因為舊年民生四人考筆試之中,只有呢一位女生。我相信我仔就係輸左俾佢。

照你描述, 應是在聯合道的某男女學校.  好奇想問, 為何你覺得當年你仔仔筆試中, 是那個女仔較好, 而不是其他兩位呢?

有個愚蠢的問題,希望有人可解答一下。
所謂不接受同區扣門,是指派獲的學校是和欲扣門的學校同區嗎?

引用:有個愚蠢的問題,希望有人可解答一下。所謂

原帖由 QQ_PAPA 於 14-04-19 發表
所謂不接受同區扣門,是指派獲的學校是和欲扣門的學校同區嗎? ...
我也有蠢問題:沙田b2,b3可叩嗎?

引用:Quote:janetlam74++你係去晒咁多間考?++發

原帖由 奥脫福 於 14-04-15 發表
係去入表。同區叩門全部無下文,華英自行無報佢亦無下文。
請問你小朋友舊年是九龍城區?

回覆 QQ_PAPA 的帖子

Yes 如派左沙田區某中學,便不可扣沙田區其他中學。黃大仙區情況一樣。

QQ_PAPA  tks  發表於 14-4-20 19:11

王國會長

QQ_PAPA 發表於 14-4-19 22:03
所謂不接受同區扣門,是指派獲的學校是和欲扣門的學校同區嗎? ...

我理解是, 即某學生已獲派某區中學, 其他同區中學不接受那學生叩門, 但不是每一區都有這安排.

QQ_PAPA  tks  發表於 14-4-20 19:11

王國會長

fionakong2008 發表於 14-4-19 22:31
我也有蠢問題:沙田b2,b3可叩嗎?
指 b3 學生可否叩 b2 學校? 那要睇學校要求了, 通常都係睇成績, b3 學生叩 b2 學校機會較細.

引用:Quote:fionakong2008+發表於+14-4-19+22:31

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-04-20 發表
指 b3 學生可否叩 b2 學校? 那要睇學校要求了, 通常都係睇成績, b3 學生叩 b2 學校機會較細. ...
b2怕派咗b3,所以諗定叩返b2,我凡事想差一線,加上我經驗話比我聽,教育局錯配係經常事。

想請教一些愚蠢的問題:
1) 可否放榜前一天打定電話問班主任自己派第幾自願?
2) 放榜那天, 如那麼好彩, 抽中也是自行收的中學, 問學校是否會肯告訴是自行收還是抽中的?

KYCY  我校老師口密密,連往年有幾多人自選入都話唔知  發表於 14-4-23 13:18
KYCY  你覺得老師會話俾你聽,係嘅個個都會去問嘍。純屬個人意見  發表於 14-4-23 13:16

jmom 發表於 14-4-20 00:04
回覆 QQ_PAPA 的帖子

Yes 如派左沙田區某中學,便不可扣沙田區其他中學。黃大仙區情況一樣。 ...
同區不同band 怎計呢? 如b1 去了b2 , 黃大仙可叩嗎?