用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣區升中選校
go

荃灣區升中選校

小兒成績一般, 老師建議選以下幾所學校, 各位jm你們會怎樣排名呢 ?

1.姚連生
2.聖芳濟
3.林百欣
4.燕京
5.獅子會

謝謝幫忙 !

Ivy
[size=medium]浩浩已經6歲啦 @@

引用:小兒成績一般,+老師建議選以下幾所學校,+各

原帖由 ivyedmondkwok 於 14-04-14 發表
小兒成績一般, 老師建議選以下幾所學校, 各位jm你們會怎樣排名呢 ?

1.姚連生
聖芳濟乙一

但阿仔唔鍾意讀男校, 如排姚連生第二位, 如入唔到聖芳濟, 都無機會入姚連生.(老師係咁講, 好視乎你係進取型定係保守型), 好亂.

引用:但阿仔唔鍾意讀男校,+如排姚連生第二位,+如

原帖由 ivyedmondkwok 於 14-04-14 發表
但阿仔唔鍾意讀男校, 如排姚連生第二位, 如入唔到聖芳濟, 都無機會入姚連生.(老師係咁講, 好視乎你係進取型 ...
梁省德老師話得唔得?

引用:Quote:原帖由+ivyedmondkwok+於+14-04-14+

原帖由 dobbybabie 於 14-04-14 發表
梁省德老師話得唔得?
林百欣,獅子會,燕京都麻麻地

引用:小兒成績一般,+老師建議選以下幾所學校,+各

1.姚連生
如不怕遠,首選 何官

引用:Quote:原帖由+ivyedmondkwok+於+14-04-14+

梁省德首輪已面試, 但老師話學位太少, 唔好博, 唯有選多學位. 成續唔好真係無得你選.

回覆 ivyedmondkwok 的帖子

「如排姚連生第二位, 如入唔到聖芳濟, 都無機會入姚連生」<<<== 你囝囝其實係 band 幾?

哩個排法, 我覺得填聖芳濟第二位係有點多餘。 我見解係:
(A) 如果你的兒子成績屬於可以入到聖芳濟的組別, 其實第一志願填姚連生就已經一定入咗姚連生, 因為囝囝成績排位比其他選此校第一志願的為佳、排位前, 會先被分派學位 。
(B) 假如, 你兒子成績連姚連生都入唔到, 第二志願聖芳濟更加入唔到的機會都非常高。

雖然, 都有好多其他因素影响統一派位的成功率, 例如:  所有學生分配的第一志願的程序已完,你未派到學位 (e.g. 你揀梁省德); 輪到分配第二志願, (e.g SFX 仍有學位),但竟然, 冇人把SFX 放第二志願, 得你一個, 咁, 就係你嘞!

但只論成績組別而安排你所選的中學先後, 以上 A & B 應該係成立的 。

所以, 你係咪一心首選姚連生? 如是的,都可以搏一搏。 此外, 若是 case B, 假如第一志願失敗,你可能錯失咗第二志願的機會。 當年小兒老師都係提議我可以放SFX 在第二志願搏一搏 ( 因為她知道我喜歡此校), 但小兒成績屬Band 3, 我擔心加上隨機編號差, 機會渺茫, 免浪費了一個選擇, 我都好保守, 冇揀。  
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

簽名被屏蔽

熱血勳章

老公話咁多年都未見過獅子會D仔食煙。

多謝大家既意見, 最後我都係選了姚連生排第一位.