用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校? ...
樓主: chanyukyan
go

老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校? [複製鏈接]

多謝各方保貴意見,真係唔想對學校陰謀論,但係主任好強調佢地舊年9x%派到首三志願!
奥脫福請問後來小朋友派到第幾志願,係咪都喜歡嘅學校?

奥脫福  第七志願:銀禧。  發表於 14-4-14 22:36

請指教:荃青區全完,陳兆民,伍若瑜是不是英中?

王國會長

chanyukyan 發表於 14-4-14 12:22
老師明明話係亞仔係觀塘區band1a-b生,點解第三志願就建議填band2學校?應否跟隨? ...
我囡老師都係話第四志願要放B2, 佢話頭三志願應已派晒B1 學額, 在第四志願放B1 也是白塡.

點解學校就一定只是想保住頭三的成功比率?點解學校唔想學生為學校爭取派入band 1學校的比率?又或者為學校爭取派入較受歡迎的學校?小六的老師其實除了為同學張羅呈分試、準備升中面試、跟住又TSA、PreS1,還有幾多時間可研究幾十個同學和家長的渴求?點解我地會當所有小六班的老師是升中派位專家?既然大家都愛上EK取經,點解小六班的老師唔上來逛一逛?應該都會有上,不過一上來之後,好難再做升中班的老師了,淨係笑都笑死或者實聽激死!

twcho  完全認同所謂首三志願如果不是同學們自己的意願,成功率再高也是沒有意義的。反之如果全校同學升讀英中比例愈高,其實對小學的聲譽更有幫助。  發表於 14-4-15 00:15
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校

奧脫福,請問你上年係邊區可以11志願先填Band 2? 最後係第幾志願入?

奥脫福  Kwun Tong.  發表於 14-4-14 22:39

回覆:rainysunny 的帖子

九龍城K3咪可以一直排到11先排B2

引用:Quote:goodboy1+發表於+14-4-1413:08+照計t

原帖由 Anniemun 於 14-04-14 發表
曾經有師兄在神校2nd 時收到暗示,填表大安指意,最終滑鐵盧,好慘。
可怕! 可以PM我是那一間嗎?

回覆:老師明明話係band1a-b生,點解第三志願就要填band2學校?

上年派位,校長話派得差的就是不跟老師建議,填哂B1校在最前的幾個

瑩瑩老豆 發表於 14-4-14 18:15
我囡老師都係話第四志願要放B2, 佢話頭三志願應已派晒B1 學額, 在第四志願放B1 也是白塡.
...

This was not true for my case in Kwun Tong last year.

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我諗同區份b1學額多少有關,中西區B1位多,可以填满所有b1校,去到十幾後才排B2都冇問題,但B1位少的可能第3、4就要填B2了。

kitbebe  有些區位多, 學生也多呢!!  發表於 14-4-14 22:53

王國會長

AMANDAVID 發表於 14-4-14 22:41
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我諗同區份b1學額多少有關,中西區B1位多,可以填满所有b1校,去到十幾後才排B2都冇 ...
係, 但我有樣唔明, 學校本身冇branding,  只係取決佢收左幾多b1 學生, 咁如果唔少b1 生被迫派左去叫b2 的學校, 咁那些學校應該已'升格'為b1 校, 但我見d 排名都冇變.

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我估計其實部份B1生在自行或直資已離場,真系跌咗去B2,通過叩門再入番B1都可以,最終真係去B2校的應極少吧。

kitbebe  有些區冇得叩門架!!  發表於 14-4-15 09:01

係, 但我有樣唔明, 學校本身冇branding,  只係取決佢收左幾多b1 學生, 咁如果唔少b1 生被迫派左去叫b2 的學校, 咁那些學校應該已'升格'為b1 校, 但我見d 排名都冇變.
that's true

回覆 chanyukyan 的帖子

感覺好多老師都比較保守選校

王國會長

freeman108 發表於 14-4-14 23:07
回覆 chanyukyan 的帖子

感覺好多老師都比較保守選校
想學校獲派頭三志願比率好睇D吧

freeman108  agree, 但對學生有點不公平  發表於 14-4-15 00:12

瑩瑩老豆 發表於 14-4-15 00:00
同意, 但對學生有點不公平

瑩瑩老豆 發表於 14-4-15 00:00
好多人都咁講,但試想下,如果我是學校,我理得你係咪派首三志願還是第十志願,重點是最緊要拎到幾多個B1位,如果係咁,理應學校會叫學生塞晒B1志願先,B1盡塞在前面才放B2位,咁進取魚翁撒網應該可以搏到盡拎到最多B1位,何必咁快就咁保守叫填B2位呢?!

學校叫得咁做,我相信自有原因,家長有權唔相信,選擇行自己果套,但我始終唔相信學校純粹因為想學校獲派頭三志願比率好睇D而咁做囉

VKwan 發表於 14-4-15 01:20
好多人都咁講,但試想下,如果我是學校,我理得你係咪派首三志願還是第十志願,重點是最緊要拎到幾多個B1位 ...
但若沒這個考慮,我想學校會建議在第四或更後的志願才選 Band 2。

引用:Quote:AMANDAVID+發表於+14-4-14+22:41+回

引用:上年派位,校長話派得差的就是不跟老師建議

原帖由 kitbebe 於 14-04-14 發表
上年派位,校長話派得差的就是不跟老師建議,填哂B1校在最前的幾個

...
只是運氣及策略問題,跟學校第三放棄揀b1,全級前列同學有兩個派得差,校長出定叩門信,收到校刊才知全級三甲在b2 校做榮譽生。其實區內有6-7間英中,他區加埋成百個借位,應該前十名同學可以第5或第6才揀b2的,學校只sale自己首三志願高於全港,不如做好入英中成績更有買點啦!可能b2小學這情況比較嚴重,自行成功率不高。
咁b2生會唔會要提早揀b3

‹ 上一主題|下一主題