用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 由荃灣區跨網到葵青區, 會係BAND幾,B1或B2 呢? ...
go

由荃灣區跨網到葵青區, 會係BAND幾,B1或B2 呢?

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+hinhin0204+於+14-4-14+08:22+

原帖由 hinhin0204 於 14-04-14 發表

小兒由荃灣區跨網到葵青區,小學全級149人,
最樂觀可能是B1C,他英文比較其餘三科稍差,讀英中可能會比較辛苦,想博的擺乙一陳兆民,再用一間次熱門的Band2B好的,如果唔是伍若瑜成績都唔差啊,看了舊年數據,伍較陳多尖子攞獎學金,可能拔尖方面做得好,整體就陳高二三個百分率。

簽名被屏蔽

請教
三次呈分
第一次排 39
第二次排 34
第三次排 16
三次平均排 27
學校話一至34 都係 band one
小囡由荃灣轉葵青
咁究竟係 band 1 定邊緣人定係 band 2?
請賜教
如果乙一揀保祿、乙二陳兆民、乙三伍若瑜,
成功机會大唔大

保祿應安全

回覆 kdbjoantam 的帖子

請教
三次呈分
第一次排 39
第二次排 34
第三次排 16
三次平均排 27
學校話一至34 都係 band one
小囡由荃灣轉葵青
咁究竟係 band 1 定邊緣人定係 band 2?
請賜教
如果乙一揀保祿、乙二陳兆民、乙三伍若瑜,
成功机會大唔大

你囡囡名次距離CUTOFF有20%,幾乎可以肯定不是邊緣人,因為一間學校好少會在一年內水準大跌兩成.所以你揀保祿第一應該是入梗.其他志願填什麼也沒關係.

不過唔怕一萬,最怕萬一,我建議你第二三志願填得保守一些,如乙二麗天、乙三李賢堯.如果你學校真的水準大跌,你囡囡不幸跌落BAND2,報這兩間於二三志願都有一定機會,否則你揀的學校頭三志願一定派不到.

如是target band1c校,我会揀乙一陳兆民多於保6。陳校校風好!

簽名被屏蔽