用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 附屬中學收生問題
go

附屬中學收生問題

附屬中學於7月公布的中央派位所收的學生, 是否附屬中學內定, 不用經中央攪珠派位?附屬小學的老師會否知道那些學生可升上其附屬中學?

引用:附屬中學於7月公布的中央派位所收的學生,+

原帖由 Fishmama 於 14-04-14 發表
附屬中學於7月公布的中央派位所收的學生, 是否附屬中學內定, 不用經中央攪珠派位?附屬小學的老師會否知道那 ...
Yes, yes

醒目開學勳章 王國長老

回覆:附屬中學收生問題

所有津中都係跟政府派位。第一輪自行揀兩間,第二輪大抽獎。附屬中學都要睇一條龍直屬定聯繫,會留返某%俾自己小學其他就公開競爭,去中學派位版了解多d吧

Charlotte_mom 發表於 14-4-14 08:32
所有津中都係跟政府派位。第一輪自行揀兩間,第二輪大抽獎。附屬中學都要睇一條龍直屬定聯繫,會留返某%俾 ...

但係睇完都唔明。例如:

1. 話學校係根據往年小朋友考TSA成績定各banding百份比, 如果每級band有1/3, 全級有小朋友100人, 咁小朋友考第33, 屬於band1尾band2頭, 咁自行應該揀band1定band2? 定各揀一間。

2. 如果自行兩間都收, 係咪會自動入第一志願。

3. 同埋大抽奬時, 如果電腦分類考第33屬於band2, 學生自己又唔知, 咁大抽奬咪好大件事?

4. 仲有仲有, 點解間唔中又聽到新聞, 話有小朋友明明校內屬於band1, 但被派去band2學校? 大抽奬唔係會先抽band1小朋友先, 派完派剩去抽band2同學嗎?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-4-14+08:32

原帖由 little_yolky 於 14-04-15 發表
但係睇完都唔明。例如:

1. 話學校係根據往年小朋友考TSA成績定各banding百份比, 如果每級band有1/3, 全 ...
1,band one就係band one, band two就係band two,成日話邊緣人最慘,因為有機會估錯banding就大件事
2,自行應該有先後次序,自行收左就唔會玩抽獎,不過家長唔到七月都唔知(一次過公佈),所以有d家長寧願揀直資一早知

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+14-4-14+08:32

原帖由 little_yolky 於 14-04-15 發表
但係睇完都唔明。例如:

1. 話學校係根據往年小朋友考TSA成績定各banding百份比, 如果每級band有1/3, 全 ...
1,band one就係band one, band two就係band two,成日話邊緣人最慘,因為有機會估錯banding就大件事
2,自行應該有先後次序,自行收左就唔會玩抽獎,不過家長唔到七月都唔知(一次過公佈),所以有d家長寧願揀直資一早知

醒目開學勳章 王國長老

3,4中學抽獎派位係banding加random number,先派完band one生再派band two,但有機會band one生係號碼後、但又揀得進取全部頂級熱門,咪有可能失手

Charlotte_mom 發表於 14-4-15 13:00
2,自 ...

點解? 那不是一個百份比嗎? 揀學校前老師會同我哋講自己係band幾嗎? 資料可靠嗎? 咁考33係band1, 考34係band2咁咪好唔抵? 1/3人係band1, 即33.333333333333333333個學生係band1, 咁34名係屬於band幾? 博唔博band1尾學校? 係咪自行揀第一band1尾, 第二band2頭比較安全? 定係自行全揀band1尾, 大抽奬至揀番啲安全啲? 好複雜, 仲複雜過揀小學。

醒目開學勳章 王國長老

OF COURSE複雜過揀小學啦, 複雜N倍呀
睇返D家長分享(由於我女直升所以我無正式經歷過呢個殘酷遊戲), 老師唔會100%斬釘截鐵講俾家長聽BANDING, 佢地會話BAND ONE頭LOR (如果係考最TOP), BAND ONE中啦(即都幾穩陣係BAND ONE), 或BAND ONE尾/BAND TWO頭, 即隨時有變數, 好煩架

所以邊緣人會博(最多第2PLAY SAFE, 衰左落BAND TWO, 都好過一開始就棄戰), 又或者學你話齋, 自行博高一線, 抽獎PLAY SAFE (尤其自行無得INTERVIEW都知衰硬, 抽獎更加要醒定)

我最唔明面試完點解唔可以知結果,自己究竟係考入定派入呢? 好神秘!

醒目開學勳章 王國長老

魚兒小寶貝 發表於 14-4-15 21:26
我最唔明面試完點解唔可以知結果,自己究竟係考入定派入呢? 好神秘!

好似話政府話唔想D學生知道自己有OFFER就放鬆學習WOR (認真地覺得好無聊!)

little_yolky    發表於 14-4-17 14:17
魚兒小寶貝    發表於 14-4-16 10:26

Charlotte_mom 發表於 14-4-15 17:42
OF COURSE複雜過揀小學啦, 複雜N倍呀
睇返D家長分享(由於我女直升所以我無正式經歷過呢個殘酷遊戲), 老師唔 ...
仲有一個問題, 聽聞好似話所謂的banding係每區的區分, 即大埔區的band1程度, 唔等如九龍城區的band1。但自行又可以跨區喎, 咁如果就算自己係band1頭, 但每間學校都有band1頭, 咁跨區去考其他區既好中學, 人哋又點識得你呢? 就算自己係十項全能, 如果小學無乜名氣, 又或者係二線的band1生, 咁跨區去考人哋區既名校, 咪好蝕底?

又或者唔理隨機編號有幾差, 响自己區二線小學band1頭, 大抽奬係咪會著數過同區一線小學既band2學生?

附中收附小,唔洗睇band幾咁複雜。幾間學校明碼實價:協恩小學(只限止於今年小三)是校內名次頭85%、瑪利諾是校內名次頭75%(大約)。

所以直屬學校升中簡單得多。

manmanchubb    發表於 14-4-19 00:13