用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 問問意見,會唔會停藥?
go

問問意見,會唔會停藥? [複製鏈接]

已經食半年藥,係暑假期間會唔會停藥,食緊concerta 18gm?

1    0    0    0

回覆:問問意見,會唔會停藥?

唔知。
但停藥要問醫生哦,不能自己停的。

我不打算停, 因復活節想佢正正常常可以溫習下之後去玩, 如不服藥, 拖拉的時間太多, 真的很冇效率, 讀又讀不到, 玩又玩不到.

1036 發表於 14-4-13 17:41
已經食半年藥,係暑假期間會唔會停藥,食緊concerta 18gm?

你好,我囝囝因專注問題而(P.1)剛開始食此藥 , 可否分享下你小朋友食了藥反應及效果?
我問過醫生類似問題,如果星期六,日或假期, 是否可以不需食藥, 他說如不需要做功課或要學習可以不食,但有需要溫習等就食好點令佢專心

謝謝!

回覆:HaYi 的帖子

我想問吓大家吃的药是否药力24小時

HaYi  12 hr, 此藥不是24hr , 24Hr 好似是另一隻, (有累積effect 個隻, 不是R個隻)  發表於 14-5-4 20:37

回覆:1036 的帖子

想問吓你個小朋友是什麼症狀要吃药,因為我個中二剛剛医生比左的葯,旦药名和你的葯名不同(capsule 20mg)亦都想問吓,你個子吃了半年药有冇什麼反應,可否 解答吓謝谢

回覆 ellene 的帖子

concerta 這藥是有效約12 鐘

回覆:LMS3188 的帖子

小朋友吃药後有冇的咩野不良反應

不良反應個個會不同, 我個食左一個月體重輕了, 食野較少, 不過醫生開返開胃的藥, 一個月之後又回復了. 有的會成長慢左, 高慢左.  

引用:不良反應個個會不同,+我個食左一個月體重輕

原帖由 HaYi 於 14-05-04 發表
不良反應個個會不同, 我個食左一個月體重輕了, 食野較少, 不過醫生開返開胃的藥, 一個月之後又回復了. 有的 ...
thx,回答

回覆:問問意見,會唔會停藥?

唔好意思咁多位,有一段時間無入嚟。
我個女會多數會係星期日停藥,醫生話可以停一日無問題,依家我女轉咗食concerta 27mg大約一星期,副作用都係無胃口,體重輕咗少少。

‹ 上一主題|下一主題