用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學琴
樓主: juniorli
go

學琴

回覆:LeeCC 的帖子

考試加時、以及讓考官知道小朋友的問題,例如問題問慢一點。。。甚至選擇當中第一個考,讓小朋友不用處於人群中等待太久

回覆 BKVIP 的帖子

其實並不多機構會有我之前教協康會,現在教保良局
學費要視乎該老師決定
我的收費就跟普通學生一樣
謝謝

please send me info, thanks.

fongbau 發表於 14-5-16 21:50
考試加時、以及讓考官知道小朋友的問題,例如問題問慢一點。。。甚至選擇當中第一個考,讓小朋友不用處於人 ...
是否報考時有一欄填特別要求?  是否要醫生證明? 我知道Cambridge英文試要有醫生證明,有特別安排(好似係安排一個職員陪小朋友坐,睇他有冇需要幫助)

老師話我兒子按進度其實可以9月考三級,但怕他晤識同考官合作,話明年大些才考,但我怕大些問題仍然係咁

回覆:LeeCC 的帖子

應該報名時同考評局比$申請就得,因我做過ABRSM嘅waiting room supervisor,知道有得申請special arrangement,但申請手續就不太清楚了~

引用:我係一位會教授special+needs的鋼琴老師,

原帖由 Cybershan 於 14-04-26 發表
我係一位會教授special needs的鋼琴老師,在協康會和保良局任教!其實每位學生教授的方法都有不同。以經驗 ...
Can u pm me the info? Thx

什麼機構會有教sen 學琴的經驗? 教sen的是否比一般的貴?
我都想知

回覆:Cybershan 的帖子

Hi Cybershan,學琴真的對專注有幫助嗎?

回覆 mamamycheung 的帖子

其實教sen的機構未必會多,因為我認識好多家長都曾經跟我討論過很難找到老師教授!我自己教就一視同仁,不會因小朋友是sen而收貴的,但可能其他老師會收貴。
謝謝

回覆 bbpigbb 的帖子

學琴其實真的會改善專注的!而且會改善安座能能力,手眼協調等等!
謝謝

回覆:Cybershan 的帖子

我想揾有教sen 小朋友經驗的鋼琴老師,如有資料請pm 我。謝!

回覆 Cybershan 的帖子

Hi,我年頭帶仔仔去學琴,3個月(共12堂)。不過最後都放棄,因為老師話他成日都唔專心,好似遊魂咁,問他問題,就隨便亂答。第一堂的時候,他喊左好耐,跟住後面先慢慢無事。老師就應該當他系普通學生,就話他唔太專心,所以先教他樂理,仲有最基本的CDEF音。學鋼琴之前,仔仔去過庭恩中心學口風琴,他會彈幾首簡單兒歌,而且都有興趣彈琴,成日經過琴行都沖入去彈下D琴。但去到樓下的教琴中心,就我好想個仔繼續學鋼琴,可以練專注力同手眼協調,但真系唔知道我地呢D仔仔可以去邊學。我地住系屯門碼頭,請問你有無認識的同行系呢頭,可以介紹下。唔該曬!!

回覆 mamamycheung 的帖子

其實, 我都見過一個智障小朋友彈琴彈得好好(聽說佢5級試仲要考到優異成績), 有時SEN小朋友學琴, 家長是要比較有耐性, 老師話普通小朋友一堂學識的課程, 佢地要幾堂先學識, 不過, 音樂曷可以陶冶性情, 當作興趣無乜壓力就會好.

我認識的琴行是專教SEN學生, 但地點是在太子和北角, 價錢亦比一般收費相宜, 如果地點OK, 可PM我比電話你們自己問下.(如考試都可問下佢地可否伐報, 佢地應知有乜程序for sen學生)

回覆:學琴

can pm me the teacher info? thanks

其實你們講的一般一小時是多少錢,我仔剛開始學,一小時400元,是否和普通孩子相差不多。

我觉得我们这种孩子太早學一定要有心理準備,普通小朋友太小學都難搞。我的是6歲多才學的。我找的是音樂治療類,也是教琴,不過會用其他樂器玩下,不會愛枯燥,我不奢望他可以學到多少級,不過希望老師慢慢讓他接觸及學彈琴,因為他喜歡音樂。頭一年是折磨,差點想放棄,但是一年後他突然願意及能看懂些譜。這個老師收費很貴,不過因為之前也找過普通的鋼琴老師,簡直浪費錢。這個因為教很多SEN的孩子,所以有經驗,我孩子交給他教,起碼肯聽,貴些都會堅持。

一小時400元? 上門?

我亞仔4年前學380元 4堂 每堂30分鐘, 平均每堂90幾元, 現在加左價都係400元多些, 初學唔使學咁耐, 半小時足夠, 否則小朋友吸收唔到咁多

是呀,400元一小時,上門。

引用:太好記性,記得啲音,唔肯睇住琴書 +

原帖由 McDonna 於 14-04-26 發表
太好記性,記得啲音,唔肯睇住琴書
係,我都覺,但唔肯練呢!

回覆 felixfafa 的帖子

其實會教這類小朋友的老師並不多,我音樂系畢業,有很多教樂器的朋友都會拒收這類學生。所以要介紹老師給你真的很困難!慢慢找有耐性的老師教他吧!
謝謝