用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 學琴
go

學琴

有冇小朋友學琴?會遇到什麼困難?

回覆:juniorli 的帖子

暫時ok

無問題,老師話進度甚至比一般同齡快差不多一倍!

多少同固執有關,可以為彈一首曲,自己彈20+次,一般小朋友都幾難有這樣的耐性

,不過,不可太细考级或比賽,因為难與考官合作

回覆:LeeCC 的帖子

Can PM me for piano class details?
I want my son to try and learn it....

回覆:CTS 的帖子

幾歲學最好?可否pm我

我係一位會教授special needs的鋼琴老師,在協康會和保良局任教!其實每位學生教授的方法都有不同。以經驗之談,最困難的是小朋友的專注力,因為學琴要看琴譜。如果有關學琴的問題,歡迎PM我,希望可以幫到你們!謝謝

醒目開學勳章

回覆:學琴

太好記性,記得啲音,唔肯睇住琴書

xixi1218  这个算是特长呢!  發表於 14-8-5 22:02

回覆 McDonna 的帖子

冇錯,所以老師一開始就要用方法去令佢地只望琴書而唔望手指去彈

已PM

已PM

回覆 Cybershan 的帖子

係啦, 幾大學好唸 ?
其實我仔3 歲, 見佢成日唱歌, 去親友家成日玩人地個琴, 想比佢試下.... 但帶佢去琴行玩, 佢又唔佢只係玩琴, 佢走來走去, 每樣樂器都掂下, 我唔知佢係咪 like, 想cheap cheap 地買個2 手數碼琴比佢玩下好唔好呢 ? 如果佢like, 我可以當同佢唱歌, 大d 再學好唔好呢 ?

chynnamama 發表於 14-5-9 00:55

係啦, 幾大學好唸 ?
大約三歲半左右學就可以開始學! 咁細個唔一定用鋼琴或數碼鋼琴,用一部細size既電子琴彈其實好夠!一嚟小朋友手指肌未發育完成,要用很大力去彈實木琴鍵,這樣會學壞手勢;另外,電子琴方便收藏,不像鋼琴或數碼鋼琴一樣要放在固定位置,而且未必每個屋企都可以負擔得起,所以如果屋企沒有琴的話,我會先建議用電子琴。我有很多學生都由電子琴學起,到適齡既時候再轉鋼琴或數碼鋼琴只需一兩堂時間,所以放心吧!目前佳段是為引起小朋友對音樂或彈琴既樂趣!
希望我既意見可以幫到你,謝謝!

回覆 LeeCC 的帖子

Can you pm me the info of teacher?

Thanks

回覆 RCRhappyfamily 的帖子

見pm

如果要考試,可向考評局申請special arrangement.
再請埋翻譯,亦可幫助一點。

会有什麼arrangement ?

不懂與考官合作,可以点幫?

THX.

回覆 tcw29 的帖子

其實會有依種小朋友,不過當我知佢地會坐唔定就會坐或企係度控制住佢!
佢地慢慢就會合作,要睇下老師識唔識教同用咩方法喇!

什麼機構會有教sen 學琴的經驗? 教sen的是否比一般的貴?