用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 「叩門位」報料及收集區 。
go

「叩門位」報料及收集區 。

回覆:goodboy1 的帖子

請問有冇前輩知道九龍第三網既何文田官立中學有叩門位嗎?萬分感激

回覆:「叩門位」報料及收集區 。

咁早,唔會有叩門位的資料。就算該校話無叩門位,到放榜之後都會有變的。
舊年朋友放榜前一星期打电話去問一間心儀的中學有否叩門位,校務處職員話冇,後來另一位朋友,放榜前一天打电話去問,答案不同了。所以,最後放榜前一两天,致电心儀的中學查詢。

总之永不放棄就是真理。

亦可留意學校網站.
講到叩門, 不得不推介...
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2373565

當各方B3學校要求強硬執行什麼專位專用嘅時候,點會有學校高調承認有扣門位,唔到放榜前一兩日,都幾難有消息喇!

引用:當各方B3學校要求強硬執行什麼專位專用嘅時

原帖由 Band5 於 14-04-13 發表
當各方B3學校要求強硬執行什麼專位專用嘅時候,點會有學校高調承認有扣門位,唔到放榜前一兩日,都幾難有消 ...
Agree

回覆:opclk 的帖子

都有人叩得入既我女識得一個師姐,今年中1讀1T,本身抽入培道(第三志願),佢係以冇填過何官既成績, 叩得入不過佢本身係小學考得都幾好既(30-40/147)

引用:都有人叩得入既我女識得一個師姐,今年中1

原帖由 馬到功成 於 14-04-13 發表
都有人叩得入既我女識得一個師姐,今年中1讀1T,本身抽入培道(第三志願),佢係以冇填過何官既成績 ...
俾d正能量你,小女學校d band 2學生(包括小女)無人擺何官第一。你機會大多d。而九龍城區band 2 生放何官第一好大機會入。

總之出埋一道力考好畢業試先,到時本區吾叩得咪叩隔離區。因叩門好睇畢業試。

4月頭去in 胡兆熾時
副校話放榜當日早上可去叩門

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 14-4-14 00:41
4月頭去in 胡兆熾時
副校話放榜當日早上可去叩門
上年由喇沙、MCS開始,一路落去都有唔少區內學校接收叩門申請和最終叩門成功,唔少同學都已經上來報喜。我今年都仍然估九龍城區係最有機會提供唔少叩門學額的區域。跟據以往和上年的經驗,九龍城區的同學最有把握可以放榜後往直資叩門的,因此會有一部份同學會走。
九龍城區的同學亦最有把握可以去各區的官津學校叩門的,不論1A、1B、1C,2A、2B、2C和3A甚至3B和3C。

所以不論有沒有專位專用也好,只要有人不來註冊或註冊後才走的,九龍城區仍然是流動性比較高的區域。

再講返今年叩門的情況,雖然專位專用的陰影仍然有。但大家仍要清楚,就算唔用留班位,學校都會有人走的,直資都會照常收生。所以,學校一但出現有空缺仍然需要從叩門位中補上。有學校會從自行的後補名單中補上,亦有唔少學校會收定一部份叩門申請以作兩手準備,有機會最終都因為沒有同學離開而沒有叩門成功的情況。

雖然一日未放榜都唔知會唔會有人走,但學校仍會在至少一至兩個星期前已有公告,絕對唔會「一、兩」天前才有消息的,目的可讓大家同學都可準備叩門文件。

不過,大家最好抱著冇得叩門的心理去做好統一派位的選校和做足保險措施,放榜前又應抱著時刻留意心儀中學的叩門消息,而且還需留意是否接受本區生的叩門和機會就可以。
:verycold: :verycold: :verycold: