用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區bank1選校(請給意見)
go

黃大仙區bank1選校(請給意見) [複製鏈接]

阿女三次呈分後是bank1中,

乙一不知保棠/協和/德愛!如果入到保棠/協和,成積不是很top,中四選科會否沒有優勢?

另外女校開的科目會否比較適合女同學!

多謝大家

1    0    0    0

回覆:黃大仙區bank1選校(請給意見)

協和係列出所有選擇好似升中咁比所有組合你選。頭兩班先派,所以理論上頭68名可任選。有改就請指正

回覆:dubbies 的帖子

咁即係中下要等其他人選完先

opclk  YES  發表於 14-4-13 18:41

lilysun123 發表於 14-4-13 10:06

乙一不知保棠/協和/德愛!如果入到保棠/協和,成積不是很top,中四選科會否沒有優 ...
乙一 協和/德愛 機會稍高

引用:阿女三次呈分後是bank1中, 乙一不知保棠/

原帖由 lilysun123 於 14-04-13 發表

乙一不知保棠/協和/德愛!如果入到保棠/協和,成積不是很top,中四選科會否沒有優 ...
看看你和囡囡喜歡協和定何x棠放第一,第二就放德愛最正路及穩陣
要對阿女有信心!
德愛高中有科叫生活科技、即以前的家政,對營養學或食物安全方面有興趣的話,亦是不錯的選擇

For 協和, 何x棠 and 德愛, what are their DSE results and local U degree admission rates? Thanks

引用:阿女三次呈分後是bank1中, 乙一不知保棠/

原帖由 lilysun123 於 14-04-13 發表

我個仔也是b1中,自行1協和,統一就好頭痕,呢區男仔b1生係乙部選擇好窄,第一志願:協和/何棠/保一(棄權)二選一,第二志願只有可立,第三已經要執鷄!呢幾日仲未決定放協定棠在第一志願,原本揀協和,但今年佢好紅,勁多人報,心大心細想放何棠代替,真難選擇!

回覆:黃大仙區bank1選校(請給意見)

平均發展係選協和

回覆 lilysun123 的帖子

我女係B1頭,自行1保棠,統一甲乙1都選保棠,理由有三個,第一:校園比較大 ,阿女喜歡。第二:近兩年DSE成績不比協和或保一差,但要記得六年前保棠收既係B2學生,所以我認同保棠教學方法,正所謂比學校谷好過自己谷。 第三 :亦係最重要一點,選保棠可以避開同區最TOP學生,同區B1頭學生自行應多放協和或保一作一選,這樣到中四選科或更有優勢  。                                                                                                                                                        

Jackieson  有道理  發表於 14-4-18 11:00

kbdpto 發表於 14-4-16 00:57
我個仔也是b1中,自行1協和,統一就好頭痕,呢區男仔b1生係乙部選擇好窄,第一志願:協和/何棠/保一(棄權) ...
請問有無人試過可立放第三都抽到呢??

opclk 發表於 14-4-16 13:13
回覆 himbb 的帖子

完全不可能.....
真係咁肯定?
因為有個朋友仔第二選他區得2個位果d?第三先可立!

himbb 發表於 14-4-16 13:23

因為有個朋友仔第二選他區得2個位果d?第三先可立!

如果我係呢區的B1A男生,我或者都會咁樣揀!

乙一)保一
乙二)呂明才
乙三)可立

opclk  奥脫福大大要準備一抽唔到就去叩門  發表於 14-4-16 13:51
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

opclk  奥脫福大大要準備一抽唔到就去叩門  發表於 10 秒前

B1a 生派唔到區內的 B1a/b 校,根本無論派到乜都應該去叩門。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:opclk 的帖子

多謝大家回覆!

交左初稿給老師

乙:保棠>德愛》文理>聖母!

opclk 發表於 14-4-16 13:36
回覆 himbb 的帖子

我唔包生仔架...依區近三千升中生而乙部得517英中位,
所以話呢區B1中男仔選校好頭痕,放可立做第一又唔甘心........改為何棠可能最恰可

回覆:kbdpto 的帖子

老師話我校好多同學都選保堂!

‹ 上一主題|下一主題