用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區平均分86.5要選B3 中中???
樓主: Moniquemum
go

中西區平均分86.5要選B3 中中??? [複製鏈接]

回覆 長生不老 的帖子

金文泰吾系b1中

chrischeung 發表於 14-7-17 16:34
回覆 長生不老 的帖子

金文泰吾系b1中
我也不太認為金文泰會系b1中,金文泰是邊緣人的最愛。

回覆 goodenough 的帖子

B2 轉B1不致於包尾, 但初期多數大落後, 要克服心理障礙, 亦要追趕課程, 付出一定多.  但在香港教育制度下, b1課程, 的確比較易入大學, 所以有機會都是轉的好

我有b1中絕不簡金文泰

王家爸爸  Totally Agree!  發表於 14-7-17 21:51

引用:東區band1位多+,+朋友個仔band2a派左入band

johnnywalker 發表於 14-7-17 13:59
b1同b2中學差異可以好大,即b1a vs b2c, b2c狀元入去b1a,墊底並唔出奇
不論在工作上遇到的同事以至正在讀書的同學和家長,我最怕就是遇到一些未做就已經將事情睇到最負面的人。
我相信世上無難事,只怕有心人。就拿一個例子來看。以九龍城區的聖母院書院為例,好多家長都認為這校只是區內一些band 3同學的選擇,但上年文憑試竟然出了一個考獲2 X5**,4X5*,1X5的同學,如果以這個成績去到band 1A學校都唔會包尾掛。還有劉永生的一個女同學,因為學校未能安排佢上生物科,他竟然可以憑自學加老師用課餘時間給他補習的機會,同樣可以考獲5**級,最終憑努力可以跟一眾BAND 1A學校的同學比併,並且可以踏進醫學院之門。還有西貢有些BAND 3學校,如張沛松、馬陳端喜等,不少同學可各自在個別科目都可拿取5**級成績,有些甚至是五科可以同時獲得5級或以上的成績。這樣的成績去到一些BAND 1A學校裡,我只係覺得已經一點也不用墊底,甚至可借助BAND 1A學校的推力而更上一層樓。

gorgeous_1988    發表於 14-7-21 12:07

回覆:中西區平均分86.5要選B3 中中

考到5科5級在SPCC已經可以打入前63%(去年)或66%(今年),應該有唔少B2全級前幾名有呢個成績!

其他考到呢個成績嘅學生,亦不必為當年SPCC唔收而梗梗於懷!

回覆:johnnywalker 的帖子

甘恐怖,86分平均分屬band3生???但灣仔區85,分平均分都可以順利入了band 1中喔

回覆:johnnywalker 的帖子

其實份卷程度中等,根據補習社的說法,只是學校派位弱,老師被迫行保守路線,保住學校頭3派位。同補習社其他學校同學,程度低一線,派位都比我校理想。

引用:我有b1中絕不簡金文泰

引用:Quote:原帖由+chrischeung+於+14-07-17+發

原帖由 IloveJJ 於 14-07-19 發表
金文咁差嗎?咁揀咩?
好多B1生唔揀金文泰,唔係因為佢唔夠好,只係因為佢係中中。khmama排佢係B1B,主要係睇會考成績。

收B1尾B2生而保持到B1B成績,你滿意嗎?

回覆 kinling 的帖子

請問指灣仔那間學校?

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-07-19+發表金

引用:Quote:原帖由+Band5+於+14-07-20+發表好多B

原帖由 IloveJJ 於 14-07-20 發表
咁如果我係b1b生,應揀邊間?
如果鍾情於中中,金文泰係必然嘅選擇。否則,中西區B1生英中學位充裕,金文泰放在心水學校之後,亦不失為保險線之首選!

利益申報:對金文泰並無確實的認識,亦無留意任何親友為教職員或學生家長,只參考過少量網上資料。去年選校此校是放於英中之後。

建議選校前應作實地參觀並與校長老師學生詳談。

‹ 上一主題|下一主題