用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區平均分86.5要選B3 中中???
樓主: Moniquemum
go

中西區平均分86.5要選B3 中中??? [複製鏈接]

回覆:中西區平均分86.5要選B3 中中

中西區一向都係多B1位,多年來聖類斯同聖嘉勒都分別係B1男女生嘅保險線,亦係B2生嘅B1希望,兩間每年都收唔少嘅B2生而能在會考同DSE保得住B1成績,確係唔簡單!同中西區係強區有關,好多B2生其實都有全港B1嘅水準。

而聖嘉勒兩年前嘅DSE更有超水準,贏咗好多B1B,因而去年據聞有B1生都入唔到,保險線可能要後移,B2生唔知仲有冇機!在繼續人少位多嘅時候,我覺得仍可一博!

另外,中西區嘅B2生,應向學校了解下,睇下自己全港係B1定B2,最少甲部填法好唔同!

引用:回覆+Moniquemum+的帖子 都係咁選,他區:漢

原帖由 opclk 於 14-04-13 發表
回覆 Moniquemum 的帖子

都係咁選,他區:
請問培僑/漢華是否同級? 邊間校風好啲?

回覆:opclk 的帖子

謝謝,真是很迷惘,我見好多家長話兩間差不多,但學校就話培僑好啲,但我見漢華多啲英文班感覺好啲,搞到頭都大埋

我校87...分都是band3,但他入到李國寶中學

km1357    發表於 14-4-14 21:39

引用:阿女考完三呈,+學校不透露名次,+只說Band+3

回覆:中西區平均分86.5要選B3 中中???

Moniquemum 發表於 14-4-13 08:06
回覆 opclk 的帖子

看完KHmama的分析後, 我決定 甲>>聖嘉勒, 何東, 鴨梨洲真光, 乙>> 聖嘉勒, 鴨洲真光,  ...

If you want others to give you opinions, you should give more information.

醒目開學勳章

opclk 發表於 14-4-14 13:23
回覆 8paul 的帖子

培僑是親中中學,漢華則冇政治背景,
據了解漢華係出名嘅愛國學校,以前個年代要背毛語錄。。

saiwanho  Nice to meet you here, my old friend.  Wow, Hon Wah 左到gum!  發表於 14-4-14 14:16

醒目開學勳章

opclk 發表於 14-4-14 14:31
回覆 bobbob 的帖子

Oh HO.....港島區原來咁多愛國直資,唔怪得培仔漢仔....福仔....D名咁中國化
n年前有上代親戚讀過,屋企真係放咗本毛語錄(袖真版),家陣梗係唔洗。

醒目開學勳章

saiwanho  Nice to meet you here, my old friend.  Wow, Hon Wah 左到gum!  發表於 19 分鐘前

講緊以前啫,而家大陸嘅學校都唔會啦(我估)

引用:Quote:Moniquemum+發表於+14-4-13+08:06+回

原帖由 johnnywalker 於 14-04-14 發表
如果你小朋友真係b3,填聖嘉勒只會浪費機會,就算鴨真放第二,一樣係接近徙氣。

中西區b1女生,正常既話 ...
我是南區,我區Band 2 女生好多第一志願會選鴨真,如果你填第二,我唸你機會不大

王國會長

引用:阿女考完三呈,+學校不透露名次,+只說Band+3

原帖由 Moniquemum 於 14-04-12 發表
阿女考完三呈, 學校不透露名次, 只說Band 3, 建議選>>鴨梨洲真光, 培僑, 梁球鉅. 但我心儀聖嘉勒, 我應否聽 ...
單有分數好難講,可能前面好多人9X,也可能學校b1比例細

請問各位在中西區頭兩次程分後是BAND1生, 第三次平均分91, 而變成BAND2, 可能嗎? 有無人都係咁?

引用:請問各位在中西區頭兩次程分後是BAND1生,+

原帖由 venusnwll 於 14-04-16 發表
請問各位在中西區頭兩次程分後是BAND1生, 第三次平均分91, 而變成BAND2, 可能嗎? 有無人都係咁?
...
平均分91就跌落B2,競爭真是激烈,無奈。什麼學校?

引用:請問各位在中西區頭兩次程分後是BAND1生,+

原帖由 venusnwll 於 14-04-16 發表
...
有可能, 當學校出卷淺, 人人都滿分時, 但你卻只有90幾分, 而且師兄/姐考Pre-S1又差時, 就會有這個程況。

‹ 上一主題|下一主題