用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 khmama,終於等到你了, 請給意見,女兒葵青band 1中, ...
go

khmama,終於等到你了, 請給意見,女兒葵青band 1中, [複製鏈接]

以下那一個會比較合適呢 ? 如plan B是否太進取呢?
plan A  1. 安柱   2. 保祿  3. 陳兆民  4. 全完
plan B  1. 安柱   2. 蕭明  3. 保祿  4. 陳兆民

4    0    0    0

回覆 hisukilo 的帖子

Plan B 第二志願和第四志願中的機會較低.少少博,不過今年學生少,都是好正路之選.建議第五,六放全完,伍若瑜包底.

jcctiu 發表於 14-4-12 18:43

Plan B 第二志願和第四志願中的機會較低.少少博,不過今年學生少,都是好正路之選.建 ...

PLAN A 比較保守嗎?第四全完會安全嗎?

保祿放第二想派唔到都幾難,你話PLAN A算唔算保守.

hisukilo  多謝意見  發表於 14-4-13 10:00

hisukilo 發表於 14-4-12 18:17
以下那一個會比較合適呢 ? 如plan B是否太進取呢?
plan A  1. 安柱   2. 保祿  3. 陳兆民  4. 全完
plan B  ...

以38.78%整體最少自行離場率分析, 葵青區既自行離場率係30.16%而荃灣區就50.57%, 明顯荃灣轉區入葵青既數目都唔少, 不過band1最差都只係派去伍若瑜. 首志願林護/善德/安柱應該多人爭, 第一志願過後冇位既多. 而其他英中雖亦有人選擇作第一志願, 但應該有位比第二志願抽. 女仔選擇蕭明/保祿作第二志願多, 貪少o的人爭, 保祿會比較易爭. 由於今年難叩門, 家長會偏向保守, 保祿放第三可能會冇位, 所以建議你 1. 安柱, 2. 蕭明/保祿, 3. 陳兆民, 4. 全完/可風. 後面執雞, 最後伍若瑜包底, 加多幾間2A中中已足夠.

hisukilo  明白,或第一志願為蕭明,唔叩門了  發表於 14-4-13 10:05

Khmama,  

您好

請問荃灣區band1 尾band2頭
甲一-1) 全完2) 陳兆民 3)何文田官中/沙田培英
乙。  1)黃少清。2)李城壁 3)聖芳濟
會唔會進取

jcctiu  乙二是不可以揀李城壁或廖寶珊,零機會.  發表於 14-4-12 22:48

回覆:smallmui 的帖子

khmama, 你好!
沙田區,如排1) 培英,蘇浙,循道,林漢光,鄭榮之 2) 培英,循道,林漢光,鄭榮之,郭得勝。係咪1) 太冒險?謝謝!

引用:Quote:hisukilo+發表於+14-4-12+18:17+以下

原帖由 khmama 於 14-04-12 發表
以38.78%整體最少自行離場率分析, 葵青區既自行離場率係30.16%而荃灣區就50.57%, 明顯荃灣轉區入葵青既數 ...
邊間學校作執雞?乙1林護 2蕭明 3可風 4保6 5全完 6伍若瑜。我偏向進取,請給保貴意見!Thanks!

NurseSally 發表於 14-4-12 22:08
邊間學校作執雞?乙1林護 2蕭明 3可風 4保6 5全完 6伍若瑜。我偏向進取,請給保貴意見!Thanks!

...

頭3應以穩入得o黎又收貨為原則, 第4打後係執雞, 執雞既意思係填晒所有未填既band1為之執雞, 係冇選擇性既, 因為你唔知邊隻雞仲有得食, 要大包圍.

回覆:khmama 的帖子

想問下,沙田區,如6-15 排2B, 15-20 排2C,   跟住吾填band 3,係咪無咩分別? 1-5 排培,循,漢,鄭,郭,是否穩當?

回覆:jcctiu 的帖子

多謝意見

引用:+本帖最後由+khmama+於+14-4-12+22:15+編輯

原帖由 khmama 於 14-04-12 發表
khmama, 我頭3冇放善德、安柱、李兆基,只把這些校放4、5、6做'執雞',這樣ok 嗎?因人人都話這些學校好hit, 吾放乙1根本冇機!而我最心儀林護(放乙1),2蕭明(女校),3保祿(1c 女校) ,我這做法保險嗎?現我照你講法,囡全級第5, 所以我盡填b1校才b2 校!相反,我網名津小老師均叫同學乙1林護,2陳兆民,這是否完全和你的策略不盡相同!謝謝你的解答!

moniquechoy  請問你覺唔覺得自己"自相矛盾", 乙一都怕無, 而乙四, 五就會有雞淨, 既然你覺得有得淨, 你放乙一味一定入硬囉! 係唔係咁推理啦!  發表於 14-4-14 09:48

Khmama
請教
三次呈分
第一次排 39
第二次排 34
第三次排 16
三次平均排 27
學校話一至34 都係 band one
小囡由荃灣轉葵青
咁究竟係 band 1 定邊緣人定係 band 2?
請賜教

回覆 khmama 的帖子

khmama: 阿女由荃灣轉到葵青網,三次呈分試平均排名11-15,屬B1(全校人數120). 想請教蕭明與善德在統一派位甲部,乙部前兩個志愿如何排先後易入B1中 的機會高?(就是說第一志愿抽不到,第二志愿還有抽中的機會). 這兩間學校成績方面哪個略勝?謝謝

回覆:khmama,終於等到你了, 請給意見,女兒葵青band 1中,

Hello!!! 小女在瑪利諾神父白

回覆:khmama 的帖子

Khmama請幫一幫忙……
小女深水埗網,真的唸到頭大
1上智,2英華,3黄棣珊,4瑪中,5,他区
會否太搏?

另女兒並不喜歡德雅,如不放德雅在首5,危險嗎?萬分感謝!

回覆:khmama,終於等到你了, 請給意見,女兒葵青band 1中,

小女在瑪利諾神父小學讀,屬於band 2頭學生,現在第一志願瑪利諾神父中學(直屬),第二德雅中學,第三唐乃勤,這樣選擇對嗎?入到直屬中學有幾大機會?請回答,謝謝

陳兆民及全完, 這二間哪一間比較好? 唔該! 謝謝!

請問咁多位, 老師比左個BANDING 我, 係1C, 但呢個祗係佢地學校的以往經驗計算出來, 教育署的BANDING 佢地唔知, 因有調整, 我問我另一個同事, 佢又係今年升中, 佢學校派比佢的BANDING話係教育署派比佢, 咁學生究竟有冇收到教育署派比學校每位學生的BANDING

因為我囝係1C. 學校話保守選2A第一自願. 咁我應該點選

smallmui 發表於 14-4-12 21:47
Khmama,  

您好

咁應該點選.????
‹ 上一主題|下一主題