用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

音小簡介會聽後感   [複製鏈接]

引用:Quote:anntx3+發表於+14-4-17+14:35+針對學

原帖由 kongman 於 14-04-17 發表
我想沒人會故意針對某所學校,只是對於沒宗教信仰的家長來說,子女無論是否在一所有宗教背景的學校就讀,其 ...

音小的確基督教氣紛濃厚,這是學校的特色,亦是辦學宗旨。學校除了注重聖經教育之外,都有正規中,英,數,生命教育,音樂,視藝和體育的課堂,學校都重視學術表現,學生都要達到一定的學術要求。所以不是有些家長所説,只是傳教,没有學術教育!

之前,聽過有家長講過學校沒有最好,只有最適合,我覺得好啱!

ccsweetbaby    發表於 14-4-25 01:55

回覆:音小簡介會聽後感

我報不到簡介會,但有入佢網看過,去交表時亦有所體會。個人天主教和基督教學校也讀過,沒有宗教信仰。個人認為天主教和基督教分別大,一向基督教都好進取,其實都有小小擔心小學生年紀太小,宗教氣氛會否有影響,始終信與不信要看孩子自己。

V08 發表於 14-4-17 17:59
我報不到簡介會,但有入佢網看過,去交表時亦有所體會。個人天主教和基督教學校也讀過,沒有宗教信仰。個人 ...
不單只睇孩子信與不信, 學校要問父母點認同和支持孩子的信仰.

教會辦學其中一個目的係宣教,學生讀有宗教的學校都要祈禱,津校有5分相同宗教的分都係同一目的。
如果好介意子女被傳教,應該揀沒宗教的學校。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

我一直好欣賞消費主義式的思維,我付了鈔給孩子入學,是要你教好佢達致成功,至於教曉佢孝順父母,尊重別人等,當然最好。
但基督教核心精神 愛至犧牲, 就免了吧。
這就最老實。

車!你吾想人報基督教學校,辧差一点不就成了嗎?
誰叫傳教士當年可憐香港的女孩子沒書可讀,而創辦 英華書院 教女孩讀書?

vinvillalee 發表於 14-4-17 16:36
我們上年六月去音小面試. 之前都聽同學家長話家長面試時強迫信主. 所以都幾驚. 但面試當日, 由於老公有事所 ...
想請問結果音小有OFFER嗎?
因為我老公多數時間都不在香港...
我諗都係得我同阿囡去架喇...
想知無爸爸出席面試會否被OUT...

masterunion  不會... 我也是一個同兒子面試的  發表於 14-6-11 15:40

有朋友的孩子在這裏讀書,愉快學習,重視音樂。他們很喜歡學校。

sweetbaby999 發表於 14-4-22 21:09
朋友的2個女兒在音小,她有講到要留意學費的加幅,重要一比比十二年,這個係一個好長的承諾,因為她要比兩個,負 ...

佢地真係呢兩年係咁加, 加幅亦吾少!

朋友响呢間學校教過嘅評語:行政混亂,太商業化,學生學術成績不太理想!係呢度讀啲嘅學生父母好似中晒毒咁,非常吹捧此校,情況就好似呢度啲jm一樣

每間學校簡介會既作用,
就係想家長對學校有更多的認識,
如果唔認學校既理念,味唔好報囉!

引用:Quote:感激我遇見+發表於+14-4-24+10:22+朋

原帖由 sumaggie101 於 14-04-24 發表
really?  其實學術成績如何不理想?
咁我又唔知!佢已經冇教了。只係講學校太偏重學生响音樂嘅發展,不能與其他科目取得平衡。我教小學嘅朋友刀話呢間。可能家長想啲小朋友大個成為音樂家啩

引用:都係果句,+學校有簡介會,+面試都有幾次,+家

原帖由 Charlotte_mom 於 14-04-17 發表
都係果句, 學校有簡介會, 面試都有幾次, 家長係應該去下感受下, 鐘意就最好, 覺得唔適合亦唔需要大力投反對 ...
講得好!!!

引用:朋友响呢間學校教過嘅評語:行政混亂,太商

原帖由 感激我遇見 於 14-04-24 發表
朋友响呢間學校教過嘅評語:行政混亂,太商業化,學生學術成績不太理想!係呢度讀啲嘅學生父母好似中晒毒咁 ...
其實常聽到朋友說之類評語,
我是現時的家長,全家無宗教信仰。。
暫無覺得學校在宗教方面施壓,
未感覺學校行政混亂,更唔知如何商業化??
以家長和學生身分感受:
老師充滿愛心
感到學校有教無類
同學間和平友愛,常互相幫助

我並不是要小朋友將來成為音樂家,
只係想在一間充滿愛與包容,讓學生能愉快學習,不盲目追求學術成果,而係按能力逐漸提升進步!呢啲全都係我兒子在音小讀書這幾年間感受到的!!

引用:Quote:原帖由+感激我遇見+於+14-04-24+發表

原帖由 siuyi 於 14-06-07 發表
好高興睇到你呢段留言,小兒亦會快將在今年九月在這裡讀小一,本來也十五十六,但看到你留言後使我放心了好多

絶對應iuyi 發表於 14-6-7 17:16
絶對應同!
‹ 上一主題|下一主題