用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

音小簡介會聽後感   [複製鏈接]

回覆 AgapePa 的帖子

請問是否非教徒,first in後要開始返佢教會,直至有offer?非教徒要返音小教會是收生條件之一?

Bear999 發表於 14-4-16 07:16

請問是否非教徒,first in後要開始返佢教會,直至有offer?非教徒要返音小教會是收生 ...

不是!沒有這條件!

Bear999 發表於 14-4-16 07:16

請問是否非教徒,first in後要開始返佢教會,直至有offer?非教徒要返音小教會是收生 ...
音小只in一次. 面試時會傳教, 並會邀請非教徒返教會, 但講明與offer無關,
教會係分組聽道理, 人數不多, 有人有offer, 有人Reject, 由校長主講, 至於對叩門有無用, 自己諗.

我返佢教會目的係想多了解佢教會.

AgapePa 發表於 14-4-15 23:40
問題不是要上宗教堂、睇聖經,祈禱..
很多非教徒都不會抗拒這些.
我自己讀了10多年基督教學校( 由幼稚園至 ...
囝囝依家讀天主教學校,我地校長話:家長比得你地子女入黎我地天主教學校,就要認同我地係以聖經既。。。基督精神。。。福傳使命。。。為社會培育敬主愛人。。。唔係好記得點講,但教會辦學理念就係有埋傳道成份。即係咁,例如普通教會學校一星期有一堂聖經堂,另外每日都會祈禱,好多野都會帶有宗教成份。另外呢所普通教會學校一星期有一堂電腦堂,咁,家長覺得小朋友對電腦既知識大還是對宗教既認識深? 點可能一方面希望佢學到野,另一方面又想佢學唔成某d野? 其實係好矛盾個喎!
AgapePa, 我自己都唔係教徒,我明白你既意思,我意思即係話如果家長揀得教會學校(就算唔係音小),就唔能夠抱"驚佢從小接觸得多而信教呢個心態"囉! 電腦派位就冇得好講啦。

申利:我唔抗拒教會學校,囝囝問我宗教問題我會答:根據你學校\聖經講。。。佢問我,我就依書直說,而我自己係唔信既,所以我上年只報了3所無宗教背景既直資小學。

kongman 發表於 14-4-16 02:24
你所說的「比較進取」、「全方位融合宗教」,是不是說學校的所有學科都從宗教角度去教授?可以說得具體一點 ...
不能說得太具體, 又怕用詞不當得罪人.
簡單D講, 思想上最大分別, 差不多所有事都可聨想到宗教, 教徒與非教徒有點難溝通.

引用:教會學校當然會注入傳福音成份,亦一定有宗

引用:教會學校當然會注入傳福音成份,亦一定有宗

魚兒小寶貝 發表於 14-4-16 12:11
囝囝依家讀天主教學校,我地校長話:家長比得你地子女入黎我地天主教學校,就要認同我地係以聖經既。。。基 ...
不同意純用宗教選校, 始終教會學校仍是主流, 否則"無宗教"変成另一思想珈鎖.
曾參加某基督教的小一選校分享會, 牧師都贊成教友入讀天主教學校, 讀讀玫瑰經無什麼問題.

非教徒的選擇應該更多.讀聖經係無需信教.

音小是中文小學  OR 英文小學 ?

ICbaby 發表於 14-4-16 16:43
音小是中文小學  OR 英文小學 ?
初小(一至三年級)
以粵語為主要教學語言。中文科推行普通話朗讀課文,數學科採用英文課本

高小(四至六年級)
增加英語教學。音樂科全面採用英語課程,中文科推行普通話授課。

中學(七至十二年級)
以英語為主要教學語言。

ICbaby  萛唔萛好谷 ?  發表於 14-5-9 11:28

回覆:AgapePa 的帖子

面試是小朋友同家長一齊in定分開in?

引用:面試是小朋友同家長一齊in定分開in? +

原帖由 Bear999 於 14-04-16 發表
面試是小朋友同家長一齊in定分開in?
據校長講,分開,小朋友group in,家長individual見老師。

回覆:kongman 的帖子

舉個例,小朋友犯錯,老師會同孩子一起祈禱。

回覆:音小簡介會聽後感

所以選校絕對是選擇適合自己家庭的學校,音小開宗明義以基督教教育來辦學,它不強迫學生信教,但基督教教育融入生活中本來便是信徒的本份。  如果家長不贊成這教學理念,音小不適合你了!!  

又例如我們家庭不能接受愛國學校、佛教、道教學校,所以此類學校從不成為我們考慮之列,不會去聽簡介會,不會報名,不會用作水泡,我想這也是對它們的尊重吧!

非教徒可能想基督教學校唔傳教,希望學校會按自己的指意而行。若一間基督教學校唔傳教,同一個醫生唔去醫人有咩分別?以音小來作大後備或水泡仲大大聲的人。。。個心究竟係咩色架??

宣揚宗教訊息可以有好多方法,但音小果套對我來講真係over左。去年,就是因為她們透過面試祈禱變成決志,令我決定放棄她的offer。

現實一點的人,只希望基督教會派奶粉,基督教醫院替他們醫病,基督教學校教到小朋友成績好。
但教曉小朋友信耶穌?像耶穌一樣做好人愛貧弱?為人犧牲自己?好蝕底姐。

teambuilder 發表於 14-4-17 09:28
非教徒可能想基督教學校唔傳教,希望學校會按自己的指意而行。若一間基督教學校唔傳教,同一個醫生唔去醫人 ...
若認為教會辧學只為傳教, 是嚴重忽視教會學校的成就.

非教徒選基督教學校當然係因為她的優質教育.
如想信教, 我會直接去教堂.

這聖詩正好表明教會辧學的理念

《百年樹人歌》:啟發智能,明道達理,更復提高信仰;學以致用,立身處世,畢生效主榜樣

‹ 上一主題|下一主題