用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

音小簡介會聽後感   [複製鏈接]

回覆:音小簡介會聽後感

音小事實係一間充滿宗教色彩既學校!只要你認同學校既教育理念,作為家長吾會覺得有壓力!孩子一定有快樂童年!但家長選擇之前,應先了解學校是否識合你,學校無將學生分等級,因為上帝都無將我們分等級,所以學生無分band幾!學校反而著重學生品格!當你見到一班中學生因神既愛,走出社區關心老人家,去宣教關心别人,我好感動係因為現今一代只懂打機,同家人關係疏離時,學校教懂這班孩童,走當行的路,就是到老都不偏離!若果你吾認同學校,只關心成績,我相信這間學校吾識合你!

引用:朋友响呢間學校教過嘅評語:行政混亂,太商

原帖由 感激我遇見 於 14-04-24 發表
朋友响呢間學校教過嘅評語:行政混亂,太商業化,學生學術成績不太理想!係呢度讀啲嘅學生父母好似中晒毒咁 ...
好奇怪,我第一次聽到人話呢間學校好商業化,我係現時家,我印象中除咗學費、書簿費、雜費、訂餐費外,學校無要求要交其他費用喎,最多都係訂下課外書,仲要無壓力,你鍾意訂就訂。咩叫中晒毒? 相信家長揀得呢間學校,一定係覺得啱先會揀啦,學校有唔好既地方我地一樣會出聲。好似今年開學時既午餐飯盒選擇問題,家長們都有同學校反映,而學校都從善如流去改善。

我明天每人對學校要求唔同,唔啱自己心水大不了唔好報,但隨便講一d未經証實既野係好不負責任!

小兒由開校讀到畢業,女兒由小一讀到中三,可以話學校對學生的音樂要求唔係好高,讀到中四、五,樂器可以考到八級就達標,如果平時有練習應該無問題。學校唔係要所有學生做音樂家,到中三分班時,有志發展音樂的就選音樂,想升大學的會去另一班,但仍然有樂器堂的。以上年DSE為例,選音樂班的都有同學入讀本地大學,或讀演藝,有部分出國,可以話,讀書唔需要迫,學校只要提供一個好的空間,有好的老師,小朋友係會識選擇的。讀小一又唔係要同學校定12年死約,我都見唔小升中一時轉校,但又有人會插班,家長可以問小朋友讀得好唔好,是否喜歡?如果小朋友都話OK就無問題,因為讀音小係小朋友唔係家長!

引用:Quote:laiyuen+發表於+14-6-9+00:21+好奇怪

原帖由 sumaggie101 於 14-06-09 發表
想問下學費幾錢一個月? i cant find thru website, tks!
學費初小每月$4800 ,一年交十個月學費

sumaggie101  tks  發表於 14-6-9 11:22

可以補充一下,學生不是沒有功課,只是較少抄寫練習。學校提過,没有排山倒海的功課,不是給學生hea,目的是希望學生可以在家中多閲讀圖書,家長亦可以抽出多些時間與小朋友伴讀,增加親子時間。

此外,課程没有教深,没有教快,科目與其他學校無異,中,英,數,生命教育,聖經,視藝,電腦,體育,普通話,還多了三科音樂科; 另外生命教育就是常識科,書本與其他學校一樣,除了學習書本知識外,還有聖經金句; 測驗考試有分數,可以反映學生自己學習成果,没有名次,不希望學生互相比較,因為神也没有將人分等级,所以學習氣紛自然融洽愉快。

sumaggie101  是否30人一班?  發表於 14-6-10 10:38

回覆 mya 的帖子

每班30人,2個班主任

Ryan_baba 發表於 14-4-17 09:50
宣揚宗教訊息可以有好多方法,但音小果套對我來講真係over左。去年,就是因為她們透過面試祈禱變成決志,令 ...
透過面試祈禱變成決志--->可以講具體d嗎?
謝謝.

心平如鏡 發表於 14-6-11 09:56
透過面試祈禱變成決志--->可以講具體d嗎?
謝謝.

當日面見家長的時候,老師先同我們傾一些學校理念的事,問我們一些很基本面試問題,到最後問我們願不願意一齊祈禱,我們說可以,之後便跟老師一齊祈禱。但祈禱的經文是基督教決志所用的(因我之前接觸過,所以我知是),當時我已感到奇怪並跟我太太說。之後我們就收到學校邀請我們出席分享會的信,並說我們在面試當日已決志。但是在面試那天,老師從沒提過決志的事。

回覆 Ryan_baba 的帖子

謝謝

siuyi 發表於 14-6-7 17:16
其實常聽到朋友說之類評語,
我是現時的家長,全家無宗教信仰。。
暫無覺得學校在宗教方面施壓,

小兒入學一年... 反而係只要家長有留言或致電學校... 很快有回應...
而且經常邀請家長義工參加.. 學校活動...

去年有加學費, 但聽學長說是已經好多年無加過... 我地一入就中左... 今年未見有加... (唔通我睇漏左)
同學之間好CLOSE.... 功課方面真係唔算HEA.... 我地初初都有D 未慣...
經常有小TEST... 我地就好似好忙... 反而係小兒話唔怕架.... 成日TEST 好似溫書咋.... 幾禁正面思想

引用:Quote:siuyi+發表於+14-6-7+17:16+其實常聽

原帖由 masterunion 於 14-06-11 發表
小兒入學一年... 反而係只要家長有留言或致電學校... 很快有回應...
而且經常邀請家長義工參加.. 學校活動 ...

自2003年辦學開始直到2013年,學校首次加學費,所以傳言話"再加學費" 不是事實!

即14一15年度才有中六DSE成绩作参考?

引用:即14一15年度才有中六DSE成绩作参考? +

原帖由 HZH 於 14-06-12 發表
即14一15年度才有中六DSE成绩作参考?
照計係15年度

如果小朋友出年先入音小,唔好咁快擔心十二年後的DSE,今年DSE成功率高,都代表唔到十二年後都好。最重要學校的教學方針唔好大變,小朋友又喜歡學校同讀得唔錯已經好好。
我有朋友個女讀協X名校,成績表有幾科七十幾分,朋友取成績表時,個班主任對我朋友講,唔知點解咁成績可以入到E間學校讀書,朋友聽到到非常難過!

引用:都係果句,+學校有簡介會,+面試都有幾次,+家

原帖由 Charlotte_mom 於 14-04-17 發表
都係果句, 學校有簡介會, 面試都有幾次, 家長係應該去下感受下, 鐘意就最好, 覺得唔適合亦唔需要大力投反對 ...
我感恩孩子在5月接到電話!我不是好信某一類嘢人!但我好相信我仔在充滿愛下學習成長!長大後亦懂用愛去關心、包容、信任別人己够!我要一個懂愛的兒子就心滿意足!學業有幾成就是其次!

回覆 sumaggie101 的帖子

名校係甘呀!學生無90分以上,學校係唔滿意的,家長忍都就幫仔女找補習,家長忍不住就同自己仔女轉校,學校仲喜歡你走人,廢事你地拉低晒D分數!

vcm 發表於14-2 12:29
如果小朋友出年先入音小,唔好咁快擔心十二年後的DSE,今年DSE成功率高,都代表唔到十二年後都好。最重要學 ...
如果我係那位家長和小朋友,心裡一定很難過。。。
‹ 上一主題|下一主題