用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: sumaggie101
go

音小簡介會聽後感  

sumaggie101 發表於 14-4-17 11:54
可否講多少少, 咩叫"過面試祈禱變成決志"?  即係點?

面試時會叫一齊讀經, 然後一齊祈禱. 並邀請返教會.
之後收信話歡迎決志信主, 明明面試時無講過決志.

AgapePa 發表於 14-4-17 12:38
面試時會叫一齊讀經, 然後一齊祈禱. 並邀請返教會.
之後收信話歡迎決志信主, 明明面試時無講過決志.

我都記得有“收信話歡迎決志信主”。在我小朋友對宗教無認識的情況下,這做法令我非常反感。

引用:Quote:AgapePa+發表於+14-4-17+09:59+若認

原帖由 sumaggie101 於 14-04-17 發表
我真係好認同你, 傳教同教育係兩回事, 如果一個孩子善良, 明辨是非, 品學兼優, 就係偏偏唔信教, 你估迫小 ...
每年都有哩類post討論音小。。。其實認同學校教育方法就去報,唔認同就唔好報,点都唔好當學校係水泡,此終學位有限,唔好浪费大家時間和資源嘛!

sumaggie101 發表於 14-4-17 12:48
收咩信?  offer信定邀請返教會決志信?  唔返會否reject?

唔返唔會reject。我都無返。

音小係宗教氣氛超濃和非常重視音樂,啱的自然好鍾意,唔buy佢果套,你會反感,吾想小朋友被洗腦,佢吾係水泡,因為你根本讀吾落去。

引用:音小係宗教氣氛超濃和非常重視音樂,啱的自

原帖由 Jane1983 於 14-04-17 發表
音小係宗教氣氛超濃和非常重視音樂,啱的自然好鍾意,唔buy佢果套,你會反感,吾想小朋友被洗腦,佢吾係水 ...

學校裏有部份學生和家長都不是基督徒,但就不抗拒基督教,學生都喜歡老師和學校。

Jane1983  家長啱feel就得!  發表於 14-4-17 13:25

引用:Quote:mya+發表於+14-4-17+13:02+學校裏有

咁就唔同講法, 只要不帶強迫性或標籤性就無問題
由此至终都無强迫過,信仰無得迫,只有你自己去經歷和感受!如果學校有標纖,就唔會收非基督徒家長和小朋友,指名基督徒先接受申請喇!

sumaggie101 發表於 14-4-17 12:48
收咩信?  offer信定邀請返教會決志信?  唔返會否reject?
封決志信係講返教會的安排, 講明與 offer無關,
記得好似係返了兩,三堂教會之後, 收offer信. 教會亦一再強調自由選擇返教會.

引用:Quote:mya+發表於+14-4-17+13:32+由此至终

唔同講法

佢收你時唔信 ---> 佢當傳教
事實就係學生有基督徒,有非基督徒,但我小朋友係學校讀得好開心,佢地同校長和老師相處非常融合,關係好好非常緊密!

有次回校接小朋友,見一班學生見到校長,都好開心走去叫校長,同學間有人犯錯,家人有事,災難發生,佢地都會主動為别人需要祈禱,這不是無私的表現嗎?!教的都是愛人,關心人,這様的教育又怎會有標纖呢?

mya 發表於 14-4-17 14:21
同學間有人犯錯,家人有事,災難發生,佢地都會主動為别人需要祈禱,這不是無私的表現嗎?!
針對學校的人,會話學校迫人祈禱。but把口生在人的面上,真係沒辦法喎。

anntx3 發表於 14-4-17 14:35
針對學校的人,會話學校迫人祈禱。but把口生在人的面上,真係沒辦法喎。
...
我想沒人會故意針對某所學校,只是對於沒宗教信仰的家長來說,子女無論是否在一所有宗教背景的學校就讀,其目的也不過是讀書而已。但如果在教學的過程和環境中滲進太多「不必要」的宗教元素,就難免會使這些家長反感,懷疑學校究竟志在教育還是志在傳教,模糊了「教育」這個焦點。現實是香港大部分「好」學校(尤其是名校)都有教會背景,家長如果要追求優質教育的話,其實是沒有太多選擇的。

醒目開學勳章 王國長老

都係果句, 學校有簡介會, 面試都有幾次, 家長係應該去下感受下, 鐘意就最好, 覺得唔適合亦唔需要大力投反對票, 始終甲之熊掌乙之砒霜, 尤其宗教因素好主觀的, 家長覺得適合就好, 每個家長心中把尺都唔一樣

亦懇請家長盡快放出不需要的學位, 等位係一件痛苦的事, 你心中的大水泡(or仲衰, 根本係集郵戰利品), 可能就係人地心中首選, 當為自己孩子積福也好, 高抬貴手好嗎

我們上年六月去音小面試. 之前都聽同學家長話家長面試時強迫信主. 所以都幾驚. 但面試當日, 由於老公有事所以只有我和亞仔去. 整個面試過程老師沒有問爸爸點解唔黎. 沒有強迫我信主. 只是在面試完結時禱告及派張教會單張. 所以我覺得是視乎面試老師.

sumaggie101 發表於 14-4-17 15:44
我諗你應該唔會話我針對學校卦?

我重來無反對祈禱、向善、關心人等等.........
同意, 係宗教浸入濃度問題, 多作討論避免錯配.