用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑乙部band3仔怎樣填好?
go

葵靑乙部band3仔怎樣填好?

乙一 石天
乙二 燕京
乙三 獅子會

現在初版,大家覺得點?

引用:乙一+石天 乙二+燕京 乙三+獅子會 現在初

原帖由 oichai 於 14-04-12 發表
乙一 石天
乙二 燕京
乙三 獅子會
可否幫忙一下有咩校風好D既band3學校?

回覆:oichai 的帖子

真糸無乜

引用:Quote:原帖由+oichai+於+14-04-12+發表乙一

原帖由 oichai 於 14-04-14 發表
可否幫忙一下有咩校風好D既band3學校?
現在打算乙一循道乙二燕京乙三獅子會,大家覺得如何?

回覆 oichai 的帖子

Hi oichai,

石天:文憑試成績比較好。

回覆:葵靑乙部band3仔怎樣填好?

Why don't you try 裘錦秋? DSE result seems OK in Band 3 group.

回覆:hellokitty525 的帖子

石天乙部老師話band2, 不許填寫:;pppp:

回覆:oichai 的帖子

我囡同學個媽咪都係咁講,老師話石天同燕京都係band2。佢將燕京排1,石天排2,老師話兩間都擲界,band3學生唔可以揀。個媽咪話煩爆,唔知點揀好,佢話其他band3校揀唔落,但老師話唔可以博。要佢揀葉紀南或者裘錦秋,仲有話循道都可能係band2c。佢不停同我呻,又話聽完真係失眠。我叫佢照博一間,但佢比老師嚇窒左。見到佢都燉佢擔心!

引用:我囡同學個媽咪都係咁講,老師話石天同燕京

原帖由 lovenicolebaby 於 14-04-23 發表
我囡同學個媽咪都係咁講,老師話石天同燕京都係band2。佢將燕京排1,石天排2,老師話兩間都擲界,band3學生 ...
其實咁咪好多band2中學囉!個老師咁講法,band3學生咪冇乜學校揀?!仲要博一間都話唔得。

oichai 發表於 14-4-17 00:34
現在打算乙一循道乙二燕京乙三獅子會,大家覺得如何?

或試乙 一李賢堯 二蘇浙 三獅子會 四循道 較好

回覆:lovenicolebaby 的帖子

Band3生我覺得乙1可搏一間band2尾,但乙2就一定要保守揀band3校風稍為好些的。

回覆:葵靑乙部band3仔怎樣填好?

咁其實石天屬band幾?之前又話band3a,宜家又話band2c。佢好心儀石天!

去年叩門經歷:
燕京見有一科C都唔派表,相信佢認為自己有能力收更好學生。
石天近幾年都係講2尾3頭
獅子會林校長近來曝光率都幾高, 不過有人去年入到去暑假尾已經勁谷.
愛收集舊書包、背囊的傻人

引用:Quote:elbar+發表於+14-4-23+22:38+循道或

原帖由 TAOTAOLEE 於 14-04-24 發表
請問循道是BAND幾?
Band 3a

我覺得李賢堯應該冇可能啩, 哩間唔係一直都話係B2黎架咩, 會嘥咗個機會, 叩門期間好似冇全科A都唔會派表添—— 因為最後幾個位, 人人都想收當中最佳的學生。  如果係首輪,就應該搏一搏, 用面試爭取機會。

至於燕京, 佢以往只係 B3頭, 所以, B2生的家長未必排佢在較前位置, 佢可能只係一個保險線的 choice;  所以我覺得, 在統一派位這階段, B3生可以試選 燕京在頭位 (如果你已經別無更好的選擇)。 至於話叩門位唔派表畀有一科C成績的學生, 其實同李賢堯 case 一樣, 第二階段電腦派位冇得揀學生, 到最後剩落黎的學位, 唔揀成績好D嘅, 學校升 level 的機會咪少咗囉。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

容我提一下,唔好盡信自己小學老師所講中學的 banding! 佢地... 真係幾唔夠 pro, 所以:
(1) 上黎 EK 問下;
(2) 搵同區其他學校學生家長八下。

要將資料比較後, 自己再決定。
至於話老師太保守, 哩樣我唔敢comment, 因為每年情況唔同, 人的運氣也不同。 我就見幾位 B1 同學, 因為唔夠保守, 所以不幸派了 B3尾中學。 好彩大部份都叩門成功, 至少搵到 B2 or B3頭(入精英班)中學轉校。

Good luck!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

lovenicolebaby 發表於 14-4-23 22:08
我囡同學個媽咪都係咁講,老師話石天同燕京都係band2。佢將燕京排1,石天排2,老師話兩間都擲界,band3學生 ...

此時不搏待何時, 某啲老師........

引用:+本帖最後由+elbar+於+14-4-24+09:53+編輯+

原帖由 elbar 於 14-04-23 發表
李賢堯band2a,蘇浙band2b,band3生選的話,相信機會不大。