用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願 ...
樓主: cchan2002
go

聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願

引用:+本帖最後由+jemom+於+14-4-13+19:15+編輯+

原帖由 jemom 於 14-04-13 發表

請問你地學校老師有講小朋友係BAND頭中尾的嗎? 我淨係講BAND幾 ...
無exactly 講,比我final 名次你,再話約每組1/3人,又再約班共幾多人,你自己計!

回覆:聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願

學校求數據 學生博失就大鑊 咁學校平衡兩方自然要第3 b2a 而且抽獎冇分b1abc 號碼後 如果頭6都係b1,中唔到 7打後2a都冇就大鑊

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-13+發表他區B

原帖由 KT0603 於 14-04-13 發表
而他區B1b的心水學校有兩間,各有2個位!你有無意見給我呢?我仔是B1b。

...
我個人認為得兩個位咁少好似冒險d

請教
三次呈分
第一次排 39
第二次排 34
第三次排 16
三次平均排 27
學校話一至34 都係 band one
小囡由荃灣轉葵青
咁究竟係 band 1 定邊緣人定係 band 2?
請賜教

引用:請教三次呈分第一次排+39第二次排+34第三次

原帖由 kdbjoantam 於 14-04-13 發表
請教
三次呈分
第一次排 39
1-34 band 1 , 估計比例是1/3,1/3,1/3, 即係共100人, 分數係10,12年,兩屆ps 分數排番1-100 map相對 名次再average,然後三個分相加, 39,34,16 ,算出最後27是沒大意思,原因係你唔知39相對果個分map 出黎可以同34差好遠 or 16 名次map出黎個分同34差唔多,因sample space 得100, 誤差可以好遠,你唔知果兩屆係大部份人水準差唔多,定頭20 明顯高一班,所以難確定,保險就揀一間band 1,然後其他當band 2 揀,個人意見。

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-04-13+發表而他

回覆 jemom 的帖子 "請問你地學校老師有講小朋友係BAND頭中尾的嗎? 我淨係講BAND幾"

老師只說1~50名是Band1, 51~98名是Band2, 99~133名就是Band3.又說45~55名是邊緣人, 有可能是Band1, 也有可能是Band2, 這些同學就要從詳計議, 小心考慮,再進取都係填一間B1就好了。幸好我仔是安全網內的一批, 老師話入了Band1個pool, 大家機會均等, 只睇你有冇運抽到個較前的隨機編號咋~

jemom  thanks  發表於 14-4-14 20:22