用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願 ...
go

聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願

聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願, 乙部第二第三志願,已叫你揀band 中後,然後band 尾,亦無實質數據,拿出來的也重點睇不同年份個別失敗案例嚇你,亦唔講學校上屆banding ratio. 好失望

MM1155  咁衰!唯有靠自己上校網查上幾年的派位資料做準則來揀校!老師的建議你可不依從…因個小朋友係你嘅!  發表於 14-4-12 00:46

回覆:聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願

好有同感

引用:聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願,

原帖由 cchan2002 於 14-04-12 發表
聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願, 乙部第二第三志願,已叫你揀band 中後,然後band 尾,亦無實質 ...
個個派頭三咁間學校咪有selling point lor.

真的未必每位老師清楚!
有的連呈分比重吾知,
区內b1生>定<b1学额,又吾知!
bk  d妈咪更清楚!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+cchan2002+於+14-04-12+發表

原帖由 simonkawah 於 14-04-12 發表
所這甚是

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

王國會長

cchan2002 發表於 14-4-12 00:12
聽完講座,只覺老師只係想穩派一至三志願, 乙部第二第三志願,已叫你揀band 中後,然後band 尾,亦無實質 ...
我囡老師都係, 第四志願叫我地放B2了

Yanamami  :hammer:  發表於 14-4-12 13:38

老師除左為了學校能在首三志願成功外, 其實也為學生好, 因為中唔到第一, 好難講會飛左去第幾架

今年冇得叫門, 學校唔想同學太博, 如果到時真係派得唔好, 又冇得叫門, 咪仲慘! 不如有得揀時盡能力揀, 好過將來周圍求人收啦~

simonkawah 發表於 14-4-12 11:33
頭三志願的成功率可能對二、三線學校有用,一線學校的家長係要有埋名牌中學、band 1中學和邊d band 1中學的成功比率的。這正正等如而家d家長都知學校講嘅入U率都包含好多水份,所以大家開始要睇埋三大或者7大的比例,還要比較埋中、英、數、通四個核心科的4級或5級以上的成績才心安!
:verycold: :verycold: :verycold:

叩門才對

回覆:cchan2002 的帖子

最好笑係個PowerPoint 仲show 緊舊年學額,同你講呢個choice 有d危,危什麼講不出來,不如揀呢間,呢間比呢間好,好在那地方也說不出points, 全區有幾多學生,當然也不知道,英中有幾多位?夠唔夠band1, 乜都無講,只係重覆1/3 1/3 1/3 學校banding 比例,仲要大約,有邊個唔知!

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-4-12+00:12+聽

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-04-12 發表
我囡老師都係, 第四志願叫我地放B2了
兩年前我間小學無論b1頭或尾只比揀兩間b1,我順利b1c 過關,但前三名有同學入左b2,學校寫推薦信都無用,咁樣派前三志願比全港比率高又如何

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-04-12+發表我

原帖由 AC117 於 14-04-12 發表
兩年前我間小學無論b1頭或尾只比揀兩間b1,我順利b1c 過關,但前三名有同學入左b2,學校寫推薦信都無用,咁樣 ...
我唔係band 1 ,但咁攪法,band 1 生無啦啦入左band 2 校,向下拸

所以派到頭三志願的百份比重要性其實係不及派到英中的百份比。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

cchan2002 發表於 14-4-12 13:10

我唔係band 1 ,但咁攪法,band 1 生無啦啦入左band 2 校,向下拸

逆向思維。。。如果不少 band 1 生都咁樣「被下移」,咁 band 2 生夠膽搏咪。。。

聽網上講舊年有 band 2 生派到銀禧,唔知係咪同呢個情況有關呢?

不過 band 2 生入左 band 1 校就一定會辛苦,但玉不琢不成器,有機會磨練都是一件好事。

校長話老師的建議是給家長參考, 家長不跟也沒問題。我的情況是阿仔肯定是B1, 非邊緣人, 頭一,二志願我揀了兩間校風公認好好的1C中學, 第三間我選了一間B2A中學, 老師說第三志願揀B1也可以, 我之所以不揀B1是因為 B1AB的學校太搶手(怕隨機編號太後), 又有聯繫小學,學位較少, 其他的又只著重精英班, 對普通班闊佬懶理..... 以阿仔的程度要入B2A的精英班(英文班)絕對沒問題。搏就搏入B2A的精英班。就算派了第三志願, 相信阿仔也會讀得開心。最後反而是我說服了老師。

gorgeous_1988  大將之風! 好難有人願意作出這樣的決定!  發表於 14-4-13 14:17
BHT    發表於 14-4-12 16:03
MM1155  good!  發表於 14-4-12 13:48

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-4-12+13:10+我

原帖由 奥脫福 於 14-04-12 發表
逆向思維。。。如果不少 band 1 生都咁樣「被下移」,咁 band 2 生夠膽搏咪。。。

聽網上講舊 ...
小學banding 唔駛太認真,我覺得唔係太後就ok, ,始終中學係另一個世界,N 年前我d 小六同學全級前十名嘅,升到大學又有,讀到F5 跟唔上又有,都係睇自己!

Sasaalan  冇錯!!  發表於 14-4-14 11:01

cchan2002 發表於 14-4-12 13:49

小學banding 唔駛太認真,我覺得唔係太後就ok, ,始終中學係另一個世界,N 年前我d 小六同學全級前十名嘅, ...

有d B2中學中三IS唔分 Phy, Cham, Bio,上中四又唔俾選呢三科做選修科,
我覺得唔係咁好囉。

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-4-12+00:12+聽

引用:最好笑係個PowerPoint+仲show+緊舊年學額,