用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網 band 1 女仔點排
樓主: bb0405
go

灣仔網 band 1 女仔點排

回覆:灣仔網 band 1 女仔點排

你們的分析,十分十分詳細,十分感謝

回覆:austism 的帖子

Wong family papa, for Band 1 MPS kids, what is the strategy?

王家爸爸  我喜歡瑪利曼,所以如果我的女兒讀MPS,我會每部分都選MSS。  發表於 14-4-28 11:02
gorgeous_1988    發表於 14-4-19 00:24

引用:Wong+family+papa,+for+Band+1+MPS+kids,+w

原帖由 truthmr99 於 14-04-18 發表
Wong family papa, for Band 1 MPS kids, what is the strategy?
關於直屬小學,我都想知學校成績排在1a,1b的位置,是否肯定在乙一的第一志願一定入返瑪利曼?如不是第二選英華咪好微,之後第三一直抽到為止?

回覆:mielmiel 的帖子

請問中學部有冇校車?其實有咩共公交通到?我睇地圖好似幾偏僻

引用:請問中學部有冇校車?其實有咩共公交通到?

原帖由 bb20040225 於 14-04-26 發表
請問中學部有冇校車?其實有咩共公交通到?我睇地圖好似幾偏僻
我指
st Francis

引用:Quote:原帖由+truthmr99+於+14-04-18+發表W

原帖由 snugglechums 於 14-04-26 發表
關於直屬小學,我都想知學校成績排在1a,1b的位置,是否肯定在乙一的第一志願一定入返瑪利曼?如不是第二選英 ...
B1 MPS 學生應該直升 MSS冇問題. 因MPS B1有大約54個,而MSS留79個位俾MPS學生,所以應該OK.

引用:Wong+family+papa,+for+Band+1+MPS+kids,+w

原帖由 truthmr99 於 14-04-18 發表
If you want you kid to study in MSS, I guess you should put MSS as first choice in both part a & b.

簽名被屏蔽

回覆 bb20040225 的帖子

有校車1號巴士都可去到

回覆:bb20040225 的帖子

乘巴士經合和上堅尼地道,其實好近。

回覆:灣仔網 band 1 女仔點排

引用:想問即係外來生mss機會係0?+Even甲乙首選都

原帖由 bb0405 於 14-04-27 發表
想問即係外來生mss機會係0? Even甲乙首選都係佢第一?
你有無睇下甲、乙有幾多位,學校比幾多位就會有幾多人抽入來。本區印象好似9個,誇區唔清楚。本區抽英華得4個。你心儀邊幾間?點排呀?

引用:Quote:原帖由+bb0405+於+14-04-27+發表想問

引用:Quote:原帖由+snugglechums+於+14-04-27+發

吾係跨區9個咩。
同區79個?
八卦問,你有直屬中學嗎?聽聞灣仔小學多數有自己直屬中學,而軒小又有聯繫庇利羅士。

bb0405 發表於 14-4-27 18:38
吾係跨區9個咩。
同區79個?
79....應係市場估計既直屬小學位喎~~~

http://www.schooland.hk/ss/mss

吾係跨區9個咩。
同區79個?

如果你係屬於灣仔區的非瑪小的學生,你可以抽那9個非保留位。這79個保留位是只給瑪小的同學抽的直屬位,絕不是甚麼跨區位和同區位。
而家反為止要諗一諗萬一亦絕對有可能發生的係當太多人集中在某幾間的時候,乙二、三點樣可補到飛。
:verycold: :verycold: :verycold:

吾係跨區9個咩。
同區79個?
MSS今年除咗叩門同自行外, 東區仲會收3個, 灣仔本區只收9個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 talent2000 的帖子

其實去到大抽獎, 甚麼Band 1a/b/c, 考頭10名, 頭5名係無意思.
大抽獎只計3個組別 Band 1, Band 2, Band 3, 只要你成績入到Band 1, 就算你係考全級40, 你可以抽到BPS既機會係一樣, 而如果抽中你BPS亦不能拒絶收生

Band 1a/b/c呢類細分, 只係去考直資/私立中學, 自行同叩門時會比較有用.
當然, 知道自己小朋友係上中下, 抽獎策略都可以有所不同;特別係Band 1c, 因為知道有機會變咗Band 2a, 所以策略可能會保守D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+snugglechums+於+14-04-27+發

吾係跨區9個咩。
同區79個?
昨晚check清楚比本區抽就9個位,79人是比直屬小學學生。