用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網 band 1 女仔點排
樓主: bb0405
go

灣仔網 band 1 女仔點排

ahdee 發表於 14-4-17 13:59
從這些資料估計, MPS自行收生階段(2012-13)應收大約23個非直屬小學生, 而大抽獎(甲+乙)則收大約13-20個非直 ...
MSS大抽獎今年得9個位俾非直屬小學學生咋

gorgeous_1988    發表於 14-4-17 14:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

pris626 發表於 14-4-17 12:02
朋友囡囡在st francis讀,佢話功課多、校風好好。英華放2我覺得抽到嘅机會好細,不如放st francis如果妳囡 ...
自行結果同大抽獎結果係一齊公佈, 所以都係要等.......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

D人成日以為灣仔區一定好易派到B1中學, 但其實如果你唔係由小學已經讀緊果幾間學校, 入到既機會都唔係高, 你地睇清楚今年有幾多位可以揀先啦:

MSS: 9
SFCC: 11
SPSS: 12

QC: 51
WY: 9

TL: 50
SKHTSK: 66

女校加埋得82個位, 男校得60個位, 仲有一間男女校收66個, 共有208個B1位俾人抽 (唔計聯繫同直屬保留位).

St James, 兩間軒小D小六生加埋都 300個以上, 仲有寶血, 李賜豪......

醒目開學勳章

引用:回覆+AMANDAVID+的帖子 其實好呢個排法都

原帖由 hkpapa852 於 14-04-17 發表
回覆 AMANDAVID 的帖子

其實好呢個排法都唔差, 有聯繫第一放BPS, 機會仲有過其它幾間灣仔區女校
不好看小英華,就我女果屆有個同學,入不到英華喊到個個以為佢派去吾知邊間

雖然英華在深水步,但照我所知仍然係好多人的dream school, 得4個位,要搏就搏在第一位,第二位真係有d險,如果number好,第一位已經入左

回覆 CrabPincers 的帖子

我並非小看英華, 只係覺得係灣仔區, 有幾多人會係乙一唔放灣仔同區個學校, 而放他區的位小的英華? (保險個D可能放鄧肇堅/真光做乙一)

我覺得英華做乙一機會可能高過MSS做乙一, 但如果BPS有聯繫, 一定放BPS, 機會大過其它女校好多 (除咗真光)
乙一唔放英華, 乙二更加唔敢放, 咁英華留俾灣仔個幾個位, 就係俾夠膽既人

係另一個帖有人講過, 上年觀塘區乙7放一間九龍城區B1B中學都中到 (又係得4, 5個位), 所以值得試下

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 +我並非小看英華

回覆 CrabPincers 的帖子

我並非小看英華, 只係覺得係灣仔區, 有幾多人會係乙一唔放灣仔同區個學校, 而放 ...
他區B1位易執嘅另一個原因就係好多B1生第三志願已經填B2了!

回覆:灣仔網 band 1 女仔點排

今年还有高主教第一届有女生小六畢業,人吾多但成绩很不错,又多人爭了……

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

高主教係中西區校網,影響唔到灣仔區。

引用:回覆+zitaeric+的帖子 高主教係中西區校網

原帖由 AMANDAVID 於 14-04-17 發表

No, 係湾仔校網……

AMANDAVID  我囡囡好多個幼稚園女同學入咗高主教書院讀小學,我記得係當年開始收女仔。  發表於 14-4-17 22:14
AMANDAVID  高主教小學是灣仔區校網?但中學是屬中西區  發表於 14-4-17 22:07

引用:D人成日以為灣仔區一定好易派到B1中學,+但

D人成日以為灣仔區一定好易派到B1中學, 但其實如果你唔係由小學已經讀緊果幾間學校, 入到既機會都唔係高,  ...
Agree

AMANDAVID 發表於 14-4-17 20:15

高主教小學系灣仔區校網,高主教中學系中西區校網,對高主教灣仔區學生的影響是很有趣的。
跟聖保羅書院類似,高主教小學最頂尖的B1A生可能不會選擇高主教中學。他們可能會選擇DBS,DGS,SPCC和QC。其他B1生和B2A生會選擇高主教中學,剩下的高主教小學只是B2尾,對灣仔區B1生基本上沒有影響。

引用:Quote:AMANDAVID+發表於+14-4-17+20:15+回

原帖由 王家爸爸 於 14-04-18 發表
高主教小學系灣仔區校網,高主教中學系中西區校網,對高主教灣仔區學生的影響是很有趣的。
跟聖保羅書院類 ...
好清楚喎……

hkpapa852 發表於 14-4-17 14:22
D人成日以為灣仔區一定好易派到B1中學, 但其實如果你唔係由小學已經讀緊果幾間學校, 入到既機會都唔係高,  ...
聖雅各和兩間軒小的B1生各有50至60個,加埋都系約160至170個。至於其他學校,例如寶血和李賜豪等,他們的B1生很少。所以,全灣仔要選校的B1的學生約200個。
但B1非保留學位有229個,加埋QC,BPS和金文泰的附屬位33個,總共有B1位262個。所以灣仔區的B1生(甚至隨機號碼小的B2生)應該都可以成功入B1的學校。

AMANDAVID  犀利!做咗好多功課!  發表於 14-4-18 09:00

回覆:灣仔網 band 1 女仔點排

請問在那裡可看到湾仔區小學的男女生數字?

回覆 王家爸爸 的帖子

我再補充少少:灣仔區非保留加聯繋學位262個中純女校位有100個,男校有83個,其餘男女校80個。除有直屬中學的女校不計,其他幾間學校的女仔比例較少,所以女仔相較男仔而言更係B1位充足。

王家爸爸  所以,女生比男生著數少少。  發表於 14-4-18 09:45

王家爸爸 發表於 14-4-18 08:31
聖雅各和兩間軒小的B1生各有50至60個,加埋都系約160至170個。至於其他學校,例如寶血和李賜豪等,他們的B1 ...

還有一班b1生自行和直資已收左,唔參加大抽獎的學生,我估都有10%

AMANDAVID    發表於 14-4-18 16:01
王家爸爸  同意!   發表於 14-4-18 14:46

CH_LEE 發表於 14-4-18 09:20
請問在那裡可看到湾仔區小學的男女生數字?
灣仔區小學的男女生數字並不重要,因為灣仔區有很多直屬學校。
對灣仔區的B1生,聖雅各和兩間軒小的男女生數字反而更加重要。
對B2生和B3生,情況比較複雜,因為變數很多。

引用:Quote:AMANDAVID+發表於+14-4-17+20:15+回

跟聖保羅書院類 ...
請問SSGC, SFCC, MSS, TSK, 真光、 YING WA, BPS 怎樣排banding A, B and C? Thx!

rubycourt 發表於 14-4-18 17:59
請問SSGC, SFCC, MSS, TSK, 真光、 YING WA, BPS 怎樣排banding A, B and C? Thx!
我個人認為,SSGC,MSS,英華和BPS都非常不錯,可以入任何一間都不應該會感到遺憾。SFCC,真光,聖保祿和金文泰都還可以。對於灣仔B1女生,因為灣仔B1位多很多,應該很少機會進入排名較低的B1C或B2A學校。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-4-17+14:22+D人

聖雅各和兩間軒小的B1生各有50至60個,加埋都系約160至170個。至於其他學校,例如寶血和李賜豪等,他們的B1 ...
王家爸爸,謝謝你詳細解釋