用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔網 band 1 女仔點排
樓主: bb0405
go

灣仔網 band 1 女仔點排 [複製鏈接]

引用:班主任都叫我排哂+Band+1之後再排B2,但我

原帖由 AMANDAVID 於 14-04-16 發表
班主任都叫我排哂 Band 1之後再排B2,但我對聖芳濟各完全沒認識,唔知有冇家長對這間學校認識? ...
灣仔區band 1女仔,但BPS不是聯繫中學是否應排第一?會否好險?

回覆 rubycourt 的帖子

係聯繫

引用:回覆+rubycourt+的帖子 係聯繫

回覆:meiyip 的帖子

引用:回覆+rubycourt+的帖子 係聯繫

原帖由 AMANDAVID 於 14-04-16 發表
回覆 rubycourt 的帖子

係聯繫
問意見,是band1女仔,想第一填BPS是否機會好微,咁應該點排?

AMANDAVID  非聯繫位的灣仔區報BpS,我估計機率隻有單位数。  發表於 14-4-16 23:38
AMANDAVID  這係我自已估計,唔知是否準確,你多問問其他人。  發表於 14-4-16 23:30
AMANDAVID  要睇你有否聯繫位,有的話我估計機會約35%,  發表於 14-4-16 23:22

引用:見灣仔網給女生的BAND+1位好不少喎!+呢區男

原帖由 恒心 於 14-04-16 發表
見灣仔網給女生的BAND 1位好不少喎! 呢區男生多過女生, BAND 1 女生少過男生.比著係我會跟自己喜好放晒名女 ...
真心請教,為何真光是最差呢?

恒心  真光當然不是差, 只是她有50個非保留位.  發表於 14-4-17 11:35

引用:Quote:原帖由+tiggger+於+14-04-12+發表你

原帖由 bb0405 於 14-04-12 發表
Yes .自行係選佢 ok la dont know ar
根據上年(2012-13)收生記錄, MSS總共收了99個MPS(自己小學)學生,36-43個外來生(因可能有最多7個留班生.

引用:Quote:原帖由+bb0405+於+14-04-12+發表Yes+

醒目開學勳章

引用:我都係該區B1女,請問乙部1.+BPS+2+.YlNGWA

原帖由 AMANDAVID 於 14-04-15 發表
我都係該區B1女,請問乙部1. BPS 2 .YlNGWA 3. SFCC 4. MSS/SSGC  5. TSK 6. 真光  。可行嗎? ...
英華第一位,無可能會入到

王家爸爸  英華只有4個位   發表於 14-4-17 09:19

ahdee 發表於 14-4-17 00:35
根據上年(2012-13)收生記錄, MSS總共收了99個MPS(自己小學)學生,36-43個外來生(因可能有最多7個留班生.

...
請問舊年收生記錄可以在哪裡找到?

回覆 CrabPincers 的帖子

乙1我只可以放BPS才可取聯繫位,所以乙2放英華,今年4個位,聽講比舊年多咗位,而且要過深水埗讀,港島區女仔有其他選擇的話,應唔會太多選過海吧(我自己諗,冇咩根據)。但我昨天問過個朋友,話聖芳濟各的學習氣氛和校風好好,但唔知若放乙3仲有冇機?今年聖芳濟各有11個位。我唔知諗得啱嗎?請你俾意見我。多謝!

回覆 AMANDAVID 的帖子

其實好呢個排法都唔差, 有聯繫第一放BPS, 機會仲有過其它幾間灣仔區女校

BPS有9個只係留俾2間軒小B1女生抽, 估計2間軒小女生共約80人, 一半係B1, 都有9/40 (如果個個都揀BPS做第一志願), 超過20%機會
如果唔得, 都仲可以同全個灣仔區D女生爭個2個非聯繫位(機會當然少好多)

第英華, 雖然得4個位, 但灣仔區又幾多人會第一放英華? 所以機會同瑪利曼唔差好多, 放第二仲有好大機會

第三, 四咁放法應該都唔會有位, 隨時第五同六都入唔到

我覺得可以試下:
1. BPS
2. 英華
3. 鄧肇堅
4. 真光

保險D就咁排:
1. BPS
2. 鄧肇堅
3. 真光

大家成日以為灣仔多B1學校唔駛驚, 其實灣仔本身D男校同女校, 多數收番晒直屬小學學生, 根本無乜位剩; 男既其實只得QC同鄧肇堅, 女就只得真光同鄧肇堅

AMANDAVID  多謝你俾意見!  發表於 14-4-17 12:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AMANDAVID 發表於 14-4-16 15:03
班主任都叫我排哂 Band 1之後再排B2,但我對聖芳濟各完全沒認識,唔知有冇家長對這間學校認識? ...

阿女讀緊F2係小學部直升,屬Band 1b-1c學校,程度都算深,校風OK都算純樸而且學校比較低調。

AMANDAVID  聽講功課都比較多,是嗎?是否好多同學仔到F3後就去海外讀?  發表於 14-4-17 11:19
AMANDAVID  過往有冇放乙3成功的例子呢?  發表於 14-4-17 11:15

AMANDAVID 發表於 14-4-17 09:36

乙1我只可以放BPS才可取聯繫位,所以乙2放英華,今年4個位,聽講比舊年多咗位, ...

如果要排位,當然BPS和YW比我哋高,當年阿女同學考頭3名的都有好幾個派了去YW,有1-2個去了MMS,應該是自行成功的。 阿女話外校生多來自聖雅各喎,但她們排位選擇就不清楚。由於小學部有80%直升,放第3位都有啲危,可能真光保險啲,因為比較多好多位。

功課都唔算多每天約4-5樣,但就成日quiz和默書,只聽阿女話有1-2個同學可能S3往外國,都唔算多。

AMANDAVID  班主任叫我真光排第5或6,灣仔軒上加下女仔好少人,男女比例少至4:1,所以女仔B1着数 d。  發表於 14-4-17 11:33

引用:回覆+CrabPincers+的帖子 乙1我只可以放BP

原帖由 AMANDAVID 於 14-04-17 發表

乙1我只可以放BPS才可取聯繫位,所以乙2放英華,今年4個位,聽講比舊年多咗位, ...
朋友囡囡在st francis讀,佢話功課多、校風好好。英華放2我覺得抽到嘅机會好細,不如放st francis如果妳囡喜歡呢間 。bps 2nd in 左未?in得好嘅話可能自行已收。

AMANDAVID  只有1st in,面試當日她病咗,戴住口罩in嘅,但她自覺表現都唔失準,但就冇2nd in,有 d 失望。現在乙部都要靠運氣,我都有 d焦慮。  發表於 14-4-17 12:26

引用:+本帖最後由+mielmiel+於+14-4-17+11:17+編

原帖由 mielmiel 於 14-04-17 發表
請問邊間中學?

引用:+本帖最後由+mielmiel+於+14-4-17+11:17+編

原帖由 mielmiel 於 14-04-17 發表
請問邊間中學?

rubycourt 發表於 14-4-17 12:41
請問邊間中學?

St. Francis' Canossian

引用:Quote:原帖由+ahdee+於+14-04-17+發表根據

原帖由 bb0405 於 14-04-17 發表
Thx for info.
Which mean 只能依靠第一round right
從這些資料估計, MPS自行收生階段(2012-13)應收大約23個非直屬小學生, 而大抽獎(甲+乙)則收大約13-20個非直屬小學生.

以下係個人推測,並冇數據支持.如果我係MSS校長.我一定會自行收一些B1a及B1b而中文成績突出之學生以填補MPS學生中文平均成績之不足(可從MPS Pre-S1呢幾年中文成績睇到).

引用:Quote:ahdee+發表於+14-4-17+00:35+根據上

原帖由 王家爸爸 於 14-04-17 發表
請問舊年收生記錄可以在哪裡找到?
學校網站報中學家長簡介會PowerPoint.

王家爸爸    發表於 14-4-17 14:23
‹ 上一主題|下一主題