用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 祟真英普 vs 荃灣綠楊 ,, 煩到傻!!!請指教... ...
go

祟真英普 vs 荃灣綠楊 ,, 煩到傻!!!請指教... [複製鏈接]

祟真英普 vs 荃灣綠楊 大家都係pm, 本人都係想小學返黎荃灣讀. 家在荃灣!
綠楊係深, 不過好似有d深到誇張, 課程好緊張, 一個星期得一次戶外遊戲安排.
祟真個名就夠響, 老牌名校,英文又得. 但係遠, 要搭校車..
請大家幫忙俾意見.. thx !!!
   4    0    0    0

回覆:san_yf_aug 的帖子

唔洗諗,唔洗煩,一定係崇真!唔該

回覆:祟真英普 vs 荃灣綠楊 ,, 煩到傻!!!請指教...

我簡綠楊

崇真英普,因考祟小有優勢。

可唔可以請分享下你地既觀點係點呀.
hedhed, 點解一定係崇真?
怪獸父母,又點解會揀綠楊既?
clipso, 崇小我又未係一定會考慮, 我想佢返黎荃葵青區讀小學(現家既想法)

引用:祟真英普+vs+荃灣綠楊+大家都係pm,+本人都

原帖由 san_yf_aug 於 14-04-11 發表
祟真英普 vs 荃灣綠楊 大家都係pm, 本人都係想小學返黎荃灣讀. 家在荃灣!
綠楊係深, 不過好似有d深到誇張, ...
綠揚學術程度深,  但語境就無崇真咁好, 睇下妳要咩? 崇真除左語境好之外就無咩特別啦! 同埋,如果崇幼升崇小既機會都唔係大,學校都鐘意收校外生。祟小學術唔太強,升中都係一搬,但語境好。 所以都係綠揚啦!

祟幼英普學術 very good,重有很多課外活動安排在課餘時間。

回覆:祟真英普 vs 荃灣綠楊 ,, 煩到傻!!!請指教...

如果崇小唔係你目標,我唸冇必要走到咁遠讀吧。搭校車前後都冇左兩個鐘,加上仲要係下午班, 變左完全冇時間去比小朋友做下其他野~

如果諗住小學讀番荃灣區我就一定揀綠楊,聽講綠楊係荃灣區小學叩門幾有優勢

引用:祟真英普+vs+荃灣綠楊+大家都係pm,+本人都

原帖由 san_yf_aug 於 14-04-11 發表
綠楊係深, 不過好似有d深到誇張, ...
你個case, 唔值得坐校車。

崇真英普幼稚園/ 小學部的班主任都是外藉老師、絕大部份的老師都是基督徒、睇家長選校條件。

如果小學想在荃灣,我會揀綠楊!荃灣區算出名,又近!

如果唔係target崇小,崇幼好似冇咩吸引力,我覺得綠楊好d啦!

綠楊程度深過祟真, 有朋友個女前讀祟幼, 小一入了荔枝角天主教小學, 佢同我講, 佢個女上到小學, 都可以跟到, 但佢個女個同學前在綠楊幼稚園讀, 現覺都小學好輕鬆, 尤其英文方面, 綠楊k1 有30%左右外藉老師上堂, K2有50%左右, k3有70%左右.  因此, 個人認為目標係荃灣小學, 更加不用浪費時間及車費搭校車.

請問大家知唔知綠楊幼稚園考直資/私學小學情況?

回覆:happy_floren 的帖子

聽聞好似好多同學仔考到直資。

崇真似乎跨區出名D,綠楊荃灣地區出名d
你想考跨區小學定地區心儀小學?

引用:綠楊程度深過祟真,+有朋友個女前讀祟幼,+小

‹ 上一主題|下一主題