用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甲部BAND 1, 乙部BAND 2??
go

甲部BAND 1, 乙部BAND 2??

見有家長話, 甲部BAND 1, 乙部BAND 2??  

我明白, 這意思.  

但其實教育局, 會否真的可以咁勁, 在甲部又輸入該同學是BAND 1, 在乙部又輸入是BAND2組的去攪珠呢?

王國會長

JOJA 發表於 14-4-11 15:17

我明白, 這意思.  
當然有可能, 甲部是全港排band, 乙部是自己區排band, 學生在甲部係band 1 但可以係自己區係 band 2

引用:見有家長話,+甲部BAND+1,+乙部BAND+2??++我

原帖由 JOJA 於 14-04-11 發表

我明白, 這意思.  
打哂d分,每個人俾個編號,同區抽出黎,按成績斬三節,全港如是者,咪轉輪盤開始玩攪珠,電腦做,有幾難,都唔知幾玩

如屬B2
甲1 填B2A, 2同3 留空
乙 1 填B2A, 2同3 就填B2B/C
是否正確?

引用:如屬B2甲1+填B2A,+2同3+留空乙+1+填B2A,+2

原帖由 Super-Man 於 14-04-11 發表
如屬B2
甲1 填B2A, 2同3 留空
乙 1 填B2A, 2同3 就填B2B/C
正路,我都係咁諗,甲二三填同唔填無分別,你想入慨學校有無可能連十個人排第一都無?!

cchan2002 發表於 14-4-11 16:18
正路,我都係咁諗,甲二三填同唔填無分別,你想入慨學校有無可能連十個人排第一都無?!

...
十個人排第一都無?! sorry , 唔明

引用:Quote:cchan2002+發表於+14-4-11+16:18+正

原帖由 Super-Man 於 14-04-11 發表
十個人排第一都無?! sorry , 唔明
我講梗甲部,一般得十個位以下,咁去到甲二第二志願,除非仲有位,你先至有機會入,咁重有位嘅大前提係好少人揀第一,少過十個人!

Super-Man  明白, THX!  發表於 14-4-11 16:44

opclk 發表於 14-4-11 16:32
回覆 Super-Man 的帖子

band 1生該區又位多搏b1心儀中學就可以,band2生搏2a你咁玩會唔會瘋狂左D,

band 2生揀B2A 都算瘋狂

咁應該揀B2B/C甚至B3A 落甲1同乙1???
請指教

sorry , 後來先見到你提意甲2,3唔好留空, 咁乙1還應該揀2A嗎?

引用:+本帖最後由+opclk+於+14-4-11+16:36+編輯+

原帖由 opclk 於 14-04-11 發表

咁band 2 生唔通連2a學校都唔㨂得?一間都唔得,明白要睇埋屬區情況,當然band 1 位唔夠,係會整體向下拸,咁二三位已放穏陣嘅唔係ok嗎?唔想引起爭論,只是個人意見

回覆:甲部BAND 1, 乙部BAND 2??

KT0603 發表於 14-4-11 17:00
迷思,因為仔放學回家,話班主任家長,乙部唔好填band 1?!今晚家長會再詳細講,我都抓頭:questi ...
邊個網?

我都今晚聽家長會, 要了解清楚多點.  始終我們今年的, 是用上年相同的調整分, 家長應多點數據作參考.

opclk 發表於 14-4-11 16:56

唔係2A就瘋狂係b2生第一選已比B1生第三十選更後,
老num, 坐爆好正

仔仔屬東區, 好似B1夠哂學位比B1生.
我諗可填一間2A搏一搏呱

多謝你意見.

opclk  God bless your son...add oil...  發表於 14-4-11 19:08

引用:Quote:KT0603+發表於+14-4-11+17:00+迷思,