用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 排位 ?
go

排位 ? [複製鏈接]

不想分享。

謝謝。

elbar  (1), (2) 選擇稍作更改就不錯   發表於 14-4-12 18:15
   1    0    0    0

Lily2003 發表於 14-4-11 12:30
band 1 頭女仔 :

(1)  band 1A 女校 : St Paul  (自行一有面試)
(2)  band 1A 女校 : St Catheraine  (自行二有面試 此項排位是否愚蠢 ?)

浪費第二選擇

elbar 發表於 14-4-11 12:34
浪費第二選擇

謝謝。

是否第二, 不好填 band 1A ???  要選 band 1B 1C ?????

謝謝。

回覆 Lily2003 的帖子

你睇下呢度:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2779547&extra=page%3D2

Lily2003  謝謝。  發表於 14-4-11 15:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

咁唔敢乙二擺華英?
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

這個遊戲很難玩

有運氣之餘還要捉對手心理!

opclk 發表於 14-4-11 16:44

回覆 奥脫福 的帖子

2号仔楼主抽獎入到我私人比五千港元

觀塘區B1女仔唔係保六就潔零!八年後如果個遊戲仲係咁玩而我個女又夠料,
咁乙一我就反其道而行擺「上智」,入到你會唔會再私人獎五千港元過我?!  

回覆:Lily2003 的帖子

2,4,5都會浪費,機會超微,1,2 二選一,3變2,呂郭及蒙民偉二選一,再找他區冷門b1執雞

安格斯媽媽 發表於 14-4-12 00:52
2,4,5都會浪費,機會超微,1,2 二選一,3變2,呂郭及蒙民偉二選一,再找他區冷門b1執雞

...
即是話 :

(1)  band 1A 女校 : St Paul  
(2)  band 1C 女校 : Leung Seck Chee
(3)  band 1C/2A 呂郭
(4)  band 1C/2A 蒙民偉
(5)  他區冷門b1執雞

如果去唔到 (1) St Paul , 就要淪落到咁差 ..... 原本是 band 1 頭 .........嗚 嗚  嗚 嗚 嗚 嗚  嗚 嗚

呢個教育制度原來係咁 !!!!!!!!

Lily2003 發表於 14-4-12 01:00

即是話 :
如果去唔到 (1) St Paul , 就要淪落到咁差 ..... 原本是 band 1 頭 .........嗚 嗚  嗚 嗚 嗚 嗚  嗚 嗚

我選校係搏殺型,如果自信阿囡係有B1頭實力,我會敢去搏:

(1)  St Paul  
(2)  華英
(3)  上智/保一
(4)  聖母玫瑰
(5)  銀禧

以舊年派位情況,銀禧會係有效的保險線,而佢亦唔會差過本區呂郭、蒙民偉。

另外小六最後一次考試不要放鬆,再在考試後操下面試技巧,七月八日有乜東瓜豆腐
即刻飛車出旺角QE入表,請定埋七月九日的假陪囡囡面試!

opclk 發表於 14-4-11 16:44
回覆 奥脫福 的帖子

2号仔楼主抽獎入到我私人比五千港元

雖然你都係善意提醒,但你唔好咁老定,最好起起人家個底先好。如果人地自行時有選聖傑靈,可能會自行時真係已經攪掂。到時邊個知夠竟係自行定大抽獎入,為了你的五千元,一定話係大抽獎入的!

opclk  大大所言甚是...不過最後決定在我手  發表於 14-4-12 01:53
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:安格斯媽媽+發表於+14-4-12+00:52+2,

原帖由 Lily2003 於 14-04-12 發表
即是話 :

(1)  band 1A 女校 : St Paul  
這是遊戲規則,有自信女兒自行已成功,可以亂黎,呂郭同蒙民偉放第3 4也有危機,只希望中三不然可能飛去第五了。
如果像奥脫福這樣選,我會建議銀禧第三,華英我未必咁博,但唔博又未必甘心,他區學校保一,張祝珊,華英,上智,聖母玫瑰都頗熱的,執雞冷門他區學位也不多,也看當時家長喜好,只有几個位第一志願比人揀晒執雞也未必到你,都係小心點好,揀得安全衰也不過份,一山還有一山高自行入唔到叩門可能更難

ohnono 發表於 14-4-12 01:51
雖然你都係善意提醒,但你唔好咁老定,最好起起人家個底先好。如果人地自行時有選聖傑靈,可能會自行時真係已經攪掂。到時邊個知夠竟係自行定大抽獎入,為了你的五千元,一定話係大抽獎入的!

比你講中咗, 自行二有選聖傑靈,  (150 面試之 50, 三分一機會)。 opclk公開話比五千港元,     玩大咗啦。 (我陰濕地笑咗) He ~~~~ He ~~~~~

-

opclk, 放心啦, 純粹講下笑輕鬆一下, 別放在心頭。如有開罪, 多多包涵。

引用:Quote:ohnono+發表於+14-4-12+01:51+雖然你

原帖由 Lily2003 於 14-04-12 發表
比你講中咗, 自行二有選聖傑靈,  (150 面試之 50, 三分一機會)。 opclk公開話比五千港元,     玩大 ...
有些家長自行揀區內一線中學,反而抽獎唔敢博好搵陣,結果自行入到

回覆 Lily2003 的帖子

觀塘Band 1學校中 ,若唔想齋校, 那只得選擇順利天主教, 呂中, 蒙民偉及觀中, 其實呢幾間當中亦有不少Band 1頭學生,我囝囝就是其中一個, 其競爭一樣咁大; 相反, 囝囝小六時同班被學校確認為Band 1尾的學生, 經抽獎都可抽入了Band 1頭學校。
‹ 上一主題|下一主題