用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS樂基(Kln Tong)教學模式
go

HKPS樂基(Kln Tong)教學模式 [複製鏈接]

經常聽倒家長講 St. Cat 的教學方法好, 可以啟發孩子思考同引發孩子學習興趣. 但好少聽到家長講 HKPS(Kln Tong) 的教學方法.  可否有經驗家長可以分享下?  會否與 St. Cat 相似?  萬分謝謝!
   6    0    0    0

小女只讀了半年多PN(碧濤),就我所知,每星期一,三,五專題教學,二,四體適能。大概每個月有不同主題,中,英文用同一主題,歌仔,教學內容,遊戲,同勞作都同主題有關。每週有reading scheme,中,英各一本,提倡培養閱讀文化,每次呀女都好期待派新書果一刻,要求小朋友可以講到書仔內容,PN書仔暫時係得圖畫或只有一小句字,如THEY PLAY BALL。只圖畫有點難,因無內容,大人小朋友都要靠自我想像力及語文能力。
而主題教學以我參觀學校模擬版,是活動教學式,有用實物,圖片,遊戲,唱遊方式教授,唔悶!
每週英文會教PHONIC,主倡慢慢學好每個音既讀法應用。
好像K1下學期開始有寫字,暫PN未有,只有連線,塗色,畫畫,圈圖,。數學用英文教,所以英文低唔好,會聽唔清楚老師既指令做練習。沒有功課,只有每週一頁的英文及數學堂課。大假期有親子PROJECT。暫時除了READING SCHEME要跟進,其餘我只每週看一看上堂做的有沒有做不好而要提點。算輕鬆。不過預左K1開始會多野跟同功課。暫時對學校的教學是滿意的,不過,我成日覺得,學校的教學不佔小朋友的全部,家長如要小朋友有良好語文低,一定要自己在家給予學習環境及跟小朋友看多一點書籍,培養小朋友主動學習閱讀才是上策。希望幫到你了解多少少啦!

mi0114 發表於 14-4-11 13:46
小女只讀了半年多PN(碧濤),就我所知,每星期一,三,五專題教學,二,四體適能。大概每個月有不同主題 ...
謝謝你的分享!  請問你對HKPS在培養小朋友自信心及presentation 方面是否滿意?  

因小女係慢熱型,唔太喜愛在人前表現自己。預左佢唔會主動答老師問題,只驚佢連READING SCHEME都唔肯開口講比老師聽。一開始老師COMMENT也不太好,似係佢唔太肯講,後來每週見佢進步小小,由一個印仔到今日三個印仔(已最多了),老師話佢肯講內容,表達得唔錯,英文發音個TONE都幾好,可見呀女已習慣了在老師面前PRESENT書仔了。

而兩個老師都話呀女TALKATIVE,我諗佢已經投入左學校生活,變得有自信地表達自己多D。

而自信心方面,我唔知點樣介定係來自學校既影響家係家人對佢既影響喎。SO FAR佢係屋企就自信爆湃表演唱歌,成日講唔停。但對於自己同學仔面前都係小小怕羞,我相信係性格影響。

不過我剛留意你問的是九龍塘分校,因沙田跟九龍塘已分家,所以不知道教學內容是否一樣不過我相信都好相似。

mi0114 發表於 14-4-11 14:46
不過我剛留意你問的是九龍塘分校,因沙田跟九龍塘已分家,所以不知道教學內容是否一樣不過我相信 ...
Very thanks for your info!!  我估應該兩間學校教學方法差唔多掛!!

唔好意思, 想問多一個問題...想問上堂時會否分小組既呢 (例如一班21人, 3個老師, 上堂時分3組, 1個老師教7個小朋友)?

回覆:HKPS樂基(Kln Tong)教學模式

是的,以我所知是三個老師分三組,如英文老師教專題內容,一組學,另外兩組做其他野,一組完左再轉第二組。沙田是三位老師,九龍塘可能係更少人數一班?所以兩位老師?PN好似師生比例最多1:11

回覆 mi0114 的帖子

請問英文老師是外藉人士嗎?......定係講英文既香港人呢?

回覆:HKPS樂基(Kln Tong)教學模式

PN申請前問過學校,沙田樂基係以英語為母語的老師,不一定是金髮外藉。我自己覺得老師口音ok,英文也流利,如拘泥於金髮外藉,暫見可能會失望,將來方向不知道。

‹ 上一主題|下一主題