用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局唐乃勤
樓主: littlewoman
go

保良局唐乃勤

littlewoman 發表於 14-4-12 22:52
莊A level年代幾好架喎!

以前有CE揀外援, 而家直上嗎!

內有學校既訪問, 可能幫到大家更了解學校.

http://www.dbc.hk/#?programme-p84

以前是,現在跌了很多。有朋友的仔讀到中六,年年不及格都升班,考文憑試之前一日都不知甚麼是 sin, cosine,估計都是兇多吉少了。

請問甚麽是莊啓程?

唐乃勤以前係實用中學收生係差啲,故這幾屆考緊DSE的都是之前收的學生,而與莊預串龍後這些年收生質素大幅提升,故DSE真正嘅實力可能要等多兩三屆才能體驗出來。唐初校規好嚴,好谷學生,英文要有根底會比較好。手機係唔可以帶的。

原本想選呢間包底, 但是見只有中三, 到時又要煩都是算了....

首先,我相信這間是一間好學校
但有一點是我不喜歡的,就是在校沒有高中生(學長)去帶領活動,對於初中生
這樣的學習很最要的,他們會以學長為學習目標。
所以不想小朋友還過著小學般的中學生活

yan98 發表於 14-4-11 18:09
校長、老師很愛錫 及包容學生,校風嚴謹,學生乖,
雖然不及Band 1名校,但近年收生質素確實提升不少,
除 ...

YAN88

可否告之是否全部中一其他科目如: 數學, 綜合人文科等都係用英文教? 還是有開設全英文班呢? 我見佢網站係用全英文介紹. 5識此校誤以為係英中.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大家可以聽下入邊既內容, 有校長, 老師, 莊預師兄, 唐中學生及家長既分享, 相信可以解答大家既疑團.

內有學校既訪問, 可能幫到大家更了解學校.

http://www.dbc.hk/#?programme-p84

没有分中文、英文班。
但會有精英班,英文科 及數學科是小班教學。

除了 中文、中史,通識,體育,音樂,家政用中文教外,
其餘科目均用英文 或英文伸延教授, 全部是英文書,所以學校沒有中文班、
英文班之分。
因為升到莊預是全英語授課。

唐乃勤中一收六班,莊啟程中四收多少班?是不是只收唐中的同學?入唔到莊預還有甚麼出路?

回覆:twcho 的帖子

莊預基本上係會接收全部唐乃勤既學生。但如果個別成績不能乎合升班要求,會有機會留班。
亦有些同學發現英文教學應付吃力而中四𨍭中文中學!

djf 發表於 14-4-18 17:59
以前是,現在跌了很多。有朋友的仔讀到中六,年年不及格都升班,考文憑試之前一日都不知甚麼是 sin, cosine ...

不合格都可以昇班咁開心?  日日返學校玩, 不是說老師好儘力教咪?

阿仔今天也派到唐中, 有些擔心

引用:Quote:djf+發表於+14-4-18+17:59+以前是,

原帖由 fish97 於 14-07-12 發表
不合格都可以昇班咁開心?  日日返學校玩, 不是說老師好儘力教咪?

阿仔今天也派到唐中, 有些擔心
唐中會收Band3 生嗎?

回覆:保良局唐乃勤

請問唐中係band幾?中中定英中呢?

回覆:langhom 的帖子

不如問下自己小朋友,有咁多科目用英文教,小朋友可以應付得來吧?要了解唐中科目比一般中學拆得仔細。學校對同學的功課及操行同様有要求。學校雖好,但亦要學生一同配合才有理想的效果。
家長為小朋友選擇適合既學校,才能有預期效果!