用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 611靈糧堂
go

611靈糧堂 [複製鏈接]

是什麼幼稚園?辦學宗旨是什麼?

4    0    0    0

引用:是什麼幼稚園?辦學宗旨是什麼? +

原帖由 Abc133 於 14-04-10 發表
是什麼幼稚園?辦學宗旨是什麼?
異端

引用:Quote:原帖由+Abc133+於+14-04-10+發表是什

回覆:rabbitbaby1 的帖子

Wow! 我見佢間「聖殿」好鬼大!在商塲舊戲院位置,好似好大規模噤。不過我在網上search到佢地負面傳聞較多。真係唔知佢地攪邊科。想問下有冇家長已為子女報名入讀呢?

回覆 Abc133 的帖子

辦學宗旨是:

1. 用錢迫走原校, 減少對手
2. 一定要買正在辦學位置, 因為慳返金錢和時間裝修,
3. 用會友什一奉獻做啲害人利己既事

班辦學委員會咁醒目, 好識賺錢, 大家俾十個讚佢

回覆:611靈糧堂

我仲以為佢地買個位來傳教,乜係開幼稚園呀?

引用:我仲以為佢地買個位來傳教,乜係開幼稚園呀

原帖由 pandafood 於 14-04-11 發表
我仲以為佢地買個位來傳教,乜係開幼稚園呀?
611不是幼稚園吧?好像是教會only

這是611靈糧在網頁的聲明:

基督教611靈糧堂在創辦初期,本基督精神一直有辦學的構思,以服務社會。故多年前本堂已開始籌辦非牟利教學團體,並尋找合適辦學的物業。去年下半年,荃灣海濱花園有適合幼稚園辦學的物業,在市場連租約公開放售。在知悉租客並未續租前提下,本堂遂於2013年12月購入該物業,計劃於2014年9月開辦幼稚園。本堂也即時於2014年1月聯絡租戶,商討交接事宜。

本堂鄭重聲明,收回物業是自用作辦學,非為牟利。惟本堂亦非常重視學童需要,所以特別提醒租戶有責任儘早通知學生家長,方便家長有足夠時間安排。查實該區有多間幼稚園,安排不困難。此外,本堂亦多次主動提出以低於市價的原租金延續租約至7月底,讓學生能完成今年課程,惟租戶不接納本堂建議。本堂原計劃今年九月開課,因顧念該校現有學生,本堂的辦學計劃已被逼延至明年九月。倘一再拖延,此舉實屬強人所難,亦剝奪本堂辦學之權利。

本堂盼能建立一間全人教育的幼稚園,關注學生身、心、靈的成長,培育成有學識、有見識和愛神、愛人的孩子。我們相信兒童是滿有生命力和創意的,「耶穌說:是的。經上說,『你從嬰孩和吃奶的口中完全了讚美』的話,你們沒有念過嗎?」(馬太福音21章16節)這些年來,本堂培育的孩子,不單性格開朗活潑、學業成績進步,家庭和父母關係更見和諧。過往兩年,本堂的孩子更先後創作深受歡迎的詩歌集,並到海外巡迴演唱。這樣兒童教育的祝福,正是我們要藉幼兒教育帶給社會的。

本堂重申,教育乃百年大業,非為財利,有美好的教育才有美好的下一代,有美好的下一代,才有更美好的香港。

盼望是次事件能在合情、合理、合法情況下解決。

回覆:611靈糧堂

咁611靈糧堂,同荃灣靈糧堂幼稚園有冇關係?

不評論是否異端,"查實該區有多間幼稚園,安排不困難。"我覺得好得意,為何佢覺得當區有多間幼稚園,就考幼稚園不困難,就算現時幼稚園於1月已通知家長,很多幼稚園已過了申請日期,其實根本就無分別。你想用人地校舍免裝修來辦學,你俾得起$$買校舍,仲好大條道理被逼O今,好攪笑LOR!

與此同時,我中文都唔好,但我點都唔會書而語用「查實」呢兩個字。

回覆 tam_bb 的帖子

兩個教會

回覆:Happy_Charles 的帖子

咁佢地是有學卷定冇學卷呀?

回覆 tam_bb 的帖子

絕對沒有,詳情可到http://www.lingliang.org.hk/看看。

引用:Wow!+我見佢間「聖殿」好鬼大!在商塲舊戲

原帖由 Abc133 於 14-04-11 發表
Wow! 我見佢間「聖殿」好鬼大!在商塲舊戲院位置,好似好大規模噤。不過我在網上search到佢地負面傳聞較多 ...
想教壞仔女,就報呢間啦

引用:+本帖最後由+Happy_Charles+於+14-4-11+10:

原帖由 Happy_Charles 於 14-04-11 發表

不評論是否異端,"查實該區有多間幼稚園,安排不困難 ...
大家覺唔覺得佢d理由好搞笑。佢屈慧中唔續租佢先買
仲有,第二手業主12月2000萬買,1月佢就摩頂2600萬買!
志在必得趕走慧中,有預謀

rabbitbaby1 發表於 14-4-11 10:19
想教壞仔女,就報呢間啦

佢地呢單大deal, 用咁多錢買, 事前一定係由最高層個啲執事, 教牧approve, 試想想, 最高層都首肯呢單"用錢迫人走, 用人地裝修縮數, 做害人利己"的事, 上樑已經不正, 間野好唔好事實擺在眼前 (p.s. 如是一間普通商業機構, 都可以話在商言商, 但依家講緊既係佢係教會, 其心不正)

回覆:rabbitbaby1 的帖子

我上網睇佢地唔用學卷,話怕被監官影響宗教自由,我覺得這個point好唔合理,香港都不知幾多宗教背景的津校。

好令人擔心, 外人或資料搜集得少都會誤會係同一個團體

引用:咁611靈糧堂,同荃灣靈糧堂幼稚園有冇關係

原帖由 tam_bb 於 14-04-11 發表
咁611靈糧堂,同荃灣靈糧堂幼稚園有冇關係?
我喺維基揾到以下資訊

http://zh.m.wikipedia.org/wiki/臺北靈糧堂

香港地區
香港靈糧堂與九龍靈糧堂並不從屬臺北靈糧堂,乃是獨立的基督教會,而611靈糧堂及大埔611靈糧堂則屬臺北靈糧堂分堂。

Happy_Charles 發表於 14-4-11 10:07
不評論是否異端,"查實該區有多間幼稚園,安排不困難。"我覺得好得意,為何佢覺得當區有多間幼稚園,就考幼 ...

Agree 好得意教會買左間幼稚園,令到幼童要轉校,真係幾得意。同區今年仲要有間差不名既幼稚園開辦。咁多巧合,真係好爆趣。只能說一句:司馬昭之心
‹ 上一主題|下一主題