用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園收信區
樓主: ruby_leung
go

學之園收信區   [複製鏈接]

引用:到而家都未收到,我心死了 +

原帖由 Armami 於 14-04-13 發表
到而家都未收到,我心死了
等2nd round......

係就最好不過⋯
我哋兩公婆職業都穩定⋯不過小學就真心只係一般邨校
但阿仔當日表現真係比我想像中出,每一部份都做得好好,係最後坐唔定,走咗去後面同弟弟玩同分享玩具⋯
真係好想知衰乜⋯

回覆:Candycat225 的帖子

我同老公都係讀屋村小学架!會否因為見校長時坐唔定?唔知有無小朋友坐唔定又有有offer的呢?不同地区学校收生的標準又會否不同?
其實太多人爭,要对自己小朋友有信心!希望你小朋友讀到一間合適的幼兒園

回覆 ngroni 的帖子

我哋只係見主任咋⋯而且主任都無問題問我哋group嘅家長⋯只係話叫名出嚟交表就可以走希望第二輪有份啦⋯

我哋只係見主任咋⋯而且主任都無問題問我哋group嘅家長⋯只係話叫名出嚟交表就可以走
希望第二輪有份啦⋯

引用:回覆+ngroni+的帖子 我哋只係見主任咋⋯而

原帖由 Candycat225 於 14-04-13 發表
回覆 ngroni 的帖子

我哋只係見主任咋⋯而且主任都無問題問我哋group嘅家長⋯只係話叫名出嚟交表就可以走: ...
希望你唔好介意,以我睇,有offer的第三part都坐定定無離開過位。。。而頭果兩part其實佢無一定要求要做到十成。我覺得做到8 9 成都ok...

我唔介意~因為我個仔真係坐唔定嘅小朋友⋯
就算平時都係周圍走無時停
依家都係等⋯等⋯等⋯

回覆:Candycat225 的帖子

gp in as well, principal just answer our question only, no ask question to us

回覆:Cajes 的帖子

Maybe your assumption is right as my child was able to sit next to me and we were the 2nd last to return the survey

唔知大家有冇留意凱帆校面試當日,有老師埋伏,不經意地對家長或小朋友寫remarks?

等入課室時,我先生陪小朋友玩,我無聊四圍望壁報,睇睇下見有個老師起勢望住d家長寫嘢。我當然立即通知先生,臨入課室前五分鐘叫小朋友出遊樂場自己着鞋,收斂心神。同時兩公婆在任何waiting time都唔用電話,扮睇壁報打發時間。

另外,入面試室時,搬椅坐低取物品或物品放原位等,我都聲控叫小朋友自己做。反而冇理佢做唔做到外籍老師要求,連翻譯或重複指示都冇乜點做(小朋友唱歌環節表現一般,三位老師全程眼尾都冇望過我同小朋友,我當時諗:我係咪太頹廢?人地阿媽係咁發功…)中文對答一氣叫小朋友拎三件物件,我都呆咗:"咁高階?"小朋友當然唔記得曬三件,我唯有叫佢問老師仲有件係乜,而冇直接提水。填問卷,我係最後一個交問卷,小朋友不停想去玩具櫃玩,我見問卷問自理能力,唯有叫小朋友執檯打發時間。當然,我都有盡力陪佢睇果堆字多過圖嘅抽象書…

我懷疑呢間評家長表現都幾重,可能我太頹太唔pushy,同一早spot到有人埋伏,冇用電話冇呆等,所以有offer。

利申:三月b,廣東話流利,但英文盲字唔識多隻,所以我都懶得響唱遊果部分做戲提水。

引用:+本帖最後由+hahahush+於+14-4-14+04:17+編

原帖由 hahahush 於 14-04-14 發表

唔知大家有冇留意凱帆校面試當日,有老師埋伏,不經意地對 ...
唔會掛!青衣又唔覺有老師面試前俾分,係就好了!我同老公一齊帶囡囡去面試,未入課室就同囡囡周圍睇下,跟住囡囡又好開心一路睇一路唱英文兒歌。不過第一二part囡囡冇全部回答老師問題同跟足指令做動作,反而第三part可以坐定定,間中揭開本書睇。(青衣第三part枱上只有書,没有玩具,有小朋友真係悶到周圍走)。我想都是冇機會收到offer

回覆:hahahush 的帖子

我都認為LH是最著重第三部分小朋友會唔會坐好,我小朋友in過兩次,pn &k1, in k1時頭兩part不用提水下完全做曬要求,到第三part是十位小朋友最後一個出去交問卷,小朋友睇晒兩本書已經不耐煩,企起身沒有出位都冇offer, 到了in pn, 頭兩part都完全做足,唱歌果部分還是沒有翻譯下第一個出去跟足指示做,我都好驚訝小朋友的英文程度,到了第三部分又是5位中最後一個交問卷,交左兩個小朋友後我仔想去vv, 我叫他舉手跟在場的一個國語老師說,老師批准我先帶他到厠所,回位再交問卷,好彩當時小朋友人有三急,唔係我估佢又會坐唔定在位上,奕可能老師知我小朋友已介片自理能力好,最後很高興有offer...

回覆:學之園收信區

其實PN(HL)收幾多人,而k1又会收番幾多?

引用:Quote:原帖由+Candycat225+於+14-04-13+發

原帖由 Cajes 於 14-04-13 發表
希望你唔好介意,以我睇,有offer的第三part都坐定定無離開過位。。。而頭果兩part其實佢無一定要求要做到 ...
我女part3坐得好定定喺我隔離玩玩具,本來應該係第2個交問卷,但因為有其他b扭計,所以我地變左最後嗰個交卷,d老師仲同我講吾好意思,要等噤耐。我女part 1吾跳舞,part 2淨係拎啱一件物件,其他吾睬人,因為佢好攰nap time,不過無喊。

我地無offer……

回覆 ktlytton 的帖子

CONG, 幾月b啊?

回覆 darichie 的帖子

8月頭b有am? 你bb一定表現好好啦, anyway, cong

引用:+本帖最後由+hahahush+於+14-4-14+04:17+編

原帖由 hahahush 於 14-04-14 發表

唔知大家有冇留意凱帆校面試當日,有老師埋伏,不經意地對 ...
凱帆校面試當日,我只見到有兩三位老師叫名及安排面試課室,請問老師埋伏在那裡?有趣問下

回覆 vicki0506 的帖子

係咪睇下round1有沒人唔留位, 先比round2的bb? 咁round2咪好少位羅

其實我囡係第三PART都係最後一個交問卷, 全程同爸爸用畫版畫手無離開過, 爸爸仲話見到隔離果個比佢交先. 第一PART都有跟指令及有講自己想要咩色的WHEELS, 第二PART答問題9成但無講自己名. NET問佢刷牙飲水食野佢都知道拎D咩, 我都唔知佢咁勁. 第三PART校長問佢有講自己個名, 無喊無事. 老公話表現正常, 但我好好彩唔係我去, 如果唔係佢一定痴實我又喊咁.
結論係, PREREQUISITE係第三PART一定要坐定, 頭兩PART要仲8 9 成. 家長唔可以太過PUSHY.
‹ 上一主題|下一主題