用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

謝謝khmama, 感恩您的無私!

引用:回覆+khmama+的帖子 請問Khmama,阿女荃灣

原帖由 achan888 於 14-04-11 發表
回覆 khmama 的帖子

請問Khmama,阿女荃灣區band 1尾生,荃灣區band 1尾學校得一間可選,
抽獎唔分頭中尾,所以唔使打定輸數,人人機會均等,最怕你係邊緣人,估錯band就唔止入band2,band3都有機會入。第一志願填band1尾比較保障,程度亦合適。

achan888  謝謝您  發表於 14-4-11 11:59

醒目開學勳章 王國長老

謝謝 khmama 為會員解答疑問.

各位加油, 希望小朋友能派到合適的中學.
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

[size=15.333333015441895px]請問Khmama,阿仔band 1 ,深水埗區,填完本區他區band 2的中中都未夠三十間,是否要填埋2B,2C的學校?我填完他區的[size=15.333333015441895px]band 1後,[size=15.333333015441895px]根據你的排位,應排唐乃勤,滙基及張明添[size=15.333333015441895px]那間band 2較好呢?唉,阿仔成績很好,要選band 2[size=15.333333015441895px]的中中真難落手,請幫幫忙,謝謝!

引用:回覆+khmama+的帖子 khmama,+你好呀,+前2

原帖由 organicfans 於 14-04-11 發表

khmama, 你好呀, 前2年我都係睇咗你嘅秘笈, 成功過度咗升中呢一關, 多謝你 !
跟你個老師填法,風采同馬錦明好快升呢去band1英中!中學冇分banding,只有學生分band. 多band1生讀嘅學校我地就叫做band1校,band2校就主要收band2. 抽獎係抽晒所有band1生先輪到band2生抽,就算band1生將間band2校放第三十志願,仍然早過任何band2生抽入去。所以你最差只會派去第一間填嘅band2校,因為band2生抽得入去,band1生抽先必入到。

我覺得啲老師成曰忽略咗派位係先抽完band1生,再到band2生,最後band3生。總以為全人類一窩鋒衝埋去揀,band1生太留戀band1校會比band2生揀晒啲好band2校,結果返轉頭剩低啲籮底橙,所以早早好去搶band2. 老實講,好多去叩門嘅考生都係被無知嘅老師所累,band1生冇可能第二志願填band2校,如果你有相熟家長就救下佢地。

我仔仔老師話在觀塘區BAND 1. 我們可以以下選擇. 1. 聖言, 2. 觀瑪3.-4 蒙民偉/呂郭或順天, 5聖若瑟 咁保險些是嗎

Johnny@Klnbay  前幾年認識有Band 1頭男仔學你咁擺,派了聖若瑟,不過成功扣返聖言。  發表於 14-4-11 15:40

引用:回覆+khmama+的帖子 [size=15.33333301544

原帖由 sosokel 於 14-04-11 發表

請問Khmama,阿仔band 1 ,深水埗區,填完本區他區band 2的中中都未夠三十間,是否要填 ...
根據資料,band1男仔深水埗本區連他區都有20間比你填,你做好執雞呢步,運氣不濟先會去band2. 個人較喜歡唐乃勤,可用作包底。最緊要唔好估錯band.

引用:我仔仔老師話在觀塘區BAND+1.+我們可以以下

原帖由 love 於 14-04-11 發表
我仔仔老師話在觀塘區BAND 1. 我們可以以下選擇. 1. 聖言, 2. 觀瑪3.-4 蒙民偉/呂郭或順天, 5聖若瑟 咁保險 ...
頗為進取。

khmama請教,小女東區b1學生,甲1庇利羅士,2張祝珊 3 英華女
乙部1庇利羅士 2 張祝珊3.圣馬 乙部第二也填張祝珊會不會太進取了?圣馬可和張祝珊對換呢?
謝謝

引用:khmama請教,小女東區b1學生,甲1庇利羅士

原帖由 624426 於 14-04-11 發表
khmama請教,小女東區b1學生,甲1庇利羅士,2張祝珊 3 英華女
乙部1庇利羅士 2 張祝珊3.圣馬 乙部第二也填 ...
BPS同張祝珊,魚與熊掌,只可任擇其一放第一志願,我未聽過張祝珊放第二入到。

都有同感因1及2都是同級數.  但我好奇一問如本區之BAND 1及他區 先填哂其實有些不用填是浪費位置了.  所以我不太明白. 希望賜教

khmama 發表於 14-4-11 12:08
BPS同張祝珊,魚與熊掌,只可任擇其一放第一志願,我未聽過張祝珊放第二入到。

...
謝謝khmama,江湖救急

謝謝khmama詳盡的分析。感激您的仗義幫助。數據參考很有用。想請教一下,兒子是屯門區, 已知是B1生, 非邊緣人, 依你的建議是否把所有B1中學都填在前面? 我在首三志願依次序填了1C的馬可賓, 1C的田家炳, 1B的譚伯羽。(馬和田也是自行收生時的選擇)。至於第三志願是因為不想太快放B2的中學, 故選了非最最搶手的譚伯羽。第四、五志願是南屯官, 屯官。之後要是想執死雞繼續填B1中學會不會機會太微, 因剩下的全都是B1A中學。是不是該在第六志願起就填B2A的中學呢?

麻煩晒!{:1_1:}

khmama 發表於 14-4-11 11:58
根據資料,band1男仔深水埗本區連他區都有20間比你填,你做好執雞呢步,運氣不濟先會去band2. 個人較喜歡唐 ...
謝謝你指教,但不太明白如何執雞?根據你的抽獎秘笈,是否要把銘賢放第一,長天/黃棣珊放第二,第三就已經是瑪利諾神父?如果第一長天,銘賢放第二已經是無機會?長天/黃棣珊是同組別,又只可二選一?

Khmama

囡囡band 1邊緣人, 大埔區

甲1: 沐恩
乙1:沐恩, 乙2: 救恩, 乙3: 康樂

請比意見, 係未太博呢?

引用:都有同感因1及2都是同級數.++但我好奇一問

原帖由 love 於 14-04-11 發表
都有同感因1及2都是同級數.  但我好奇一問如本區之BAND 1及他區 先填哂其實有些不用填是浪費位置了.  所以 ...
正如我喺抽獎秘笈所講,如果我第八志願抽到間band1a, 豈不是強過頭三志願抽到間band2a? 首三志願%係冇意思嘅,個個band1生頭三志願填band2, band2生頭三志願填band3, band3生首三志願填band3尾,可以保證學校用100%首三志願嚟製造派位好好嘅假象,政府亦可標榜成功率有幾高,但成功率唔等於滿意度。家長抽獎目的得一個---抽間好學校,但純靠運氣嘅遊戲,你永遠唔知有幾多人同你爭,有幾多人進取保守,有可能忽然個個保守填band1c,結果band1a有位剩亦未可知,執雞嘅作用就係咁,你最多係執唔到band1a而去到後啲嘅志願先執到,但萬一真係執得到,你唔會後悔用一個志願去填一間人人以為冇機會嘅band1校。

引用:Quote:原帖由+khmama+於+14-04-10+發表呢啲

原帖由 NurseSally 於 14-04-10 發表
Khmama, 請你提點下!囡Band 1, 由深水埗轉回葵青網。甲1林護,乙1林護、2蕭明、3保祿六世、4全完,這擺位 ...
蕭明都幾受歡迎,放第二就算有位都未必多,如果真係想搏,第三填全完較穩陣。

引用:Khmama囡囡band+1邊緣人,+大埔區甲1:+沐

原帖由 BigMomMom 於 14-04-11 發表
Khmama

囡囡band 1邊緣人, 大埔區
救恩同康樂都係band2首選,根據邊緣人策略,只可搏一間band1c放第一志願,第二放band2生次選,先唔會因為估錯band失晒先機而派去band3.

BigMomMom  多謝意見, 但band2次選有邊d呢? 聖道?  發表於 14-4-11 12:50

khmama,
仔仔是band 1 邊緣人, 我應怎樣選呢 ?

好怕一陣真係估錯band, 派得好差

sorry, 仔仔係沙田區的,
‹ 上一主題|下一主題