用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算 ...
樓主: khmama
go

2014填表分析 (24/4/2014 22:50更新, 已加表六+新版試算表)   [複製鏈接]

根據學校數據,全級考1-8x都是第一組別,孩子三次呈分平均排名為59,屬第一組別尾嗎?跨區後會影響banding嗎?

khmama 發表於 14-4-11 11:46
跟你個老師填法,風采同馬錦明好快升呢去band1英中!中學冇分banding,只有學生分band. 多band1生讀嘅學校 ...
khmama,

係呀, 老師就係開家長會時, 不斷話, 北區B1位唔夠比B1生, 當年佢教我地, 條數係咁計, 北區有1845個學生會跌入大抽獎, 其中約1/3(即615 係B1生, 但係大抽獎嘅B1位只係440 (5間英中: 104+84+84+84+84), 即有175 B1生會去爭風采/馬錦明 (2間合共提供學位168), 如果照老師咁講, 應該呢2間學校全數收哂所有B1生, 即變成B1 學校.

所以, 我地當時聽完大部份家長都好驚, 將第2志願改成風采/馬錦明, 老師話, 2間只可任放一間, 去到第3志願, 已經要去B2中學校 (如寥萬石, 連執雞"他區位"都唔比, 話排哂本區B2學校先), 仲話, 你地唔咁做, 即係將妄顧子女前途....... !  

引用:根據學校數據,全級考1-8x都是第一組別,孩

原帖由 mckong 於 14-04-11 發表
根據學校數據,全級考1-8x都是第一組別,孩子三次呈分平均排名為59,屬第一組別尾嗎?跨區後會影響banding嗎 ...
只要是band1學生, 無論頭中尾都是跟隨機號碼抽獎。跨區是否已截止? 你由那一區轉去那一區?

今天开了家长会,下星期一就交选校表附本。时间好紧急啊。

回覆 khmama 的帖子

khmama,您好,想请教你,我仔仔由北区跨网沙田区,学校估计是band1头,自行1曾记(无面试),2沙官(有面试),现在大抽奖想这样填,甲1曾记,2沙官。乙部1曾记,2沙官,3沙循,4林汉光,5郑荣之,6开始再填余下其他band1 学校,这样妥当吗?
恳请您抽时间回复,非常感谢。

回覆:2014填表分析 (11/4/2014 16:45更新)

簽名被屏蔽

引用:+本帖最後由+khmama+於+14-4-11+16:54+編輯

原帖由 khmama 於 14-04-10 發表

2014派位試算表及各區排位已經upload咗, 家長可以下載作參考. ...
你好,band3 仔黃大仙可否乙部1)彩天 2)伍華3)余近卿呢?

请问高人,沙田区考生有4177人,但全部学额才2591.其中band1有1049个。是否说明band1生有4177/3=1392人,但band1学位还是不够派,是这样吗?

Khmama, 請問北區Band 1 這樣選校可以嗎﹖請指教

甲部︰1 鄧顯    2  田家炳

乙部︰1 鄧顯    2  田家炳    3 陳融    4 恩主教    5 王肇枝    6 沐恩    7 馬錦明    8 風采    9 廖萬石    10 馬錦燦           11 大埔救恩        12 粉嶺救恩    13 陳朱素華      14 孔教何郭佩珍     15 圓玄    16 孫方中    17 劉梅軒

謝謝﹗

glory32  好強!  發表於 14-4-12 20:39

樓主功德無量
係我的苦海明燈
謝謝

请问沙田区的band1学额和学生各是多少?够位吗?

khmama  已回覆pm.  發表於 14-4-12 23:24

明白家長要填表實在好頭痛, 我會盡量解答, 但因為太多家長發問, 需要很多時間處理, 如果答唔切請見諒.

真是太麻烦您了,辛苦您了

khmama 辛苦晒!

想問那個自行離場表,以中西區為例,在 1,473考生中,36.39%離場,是否即是 只有937人參加抽獎,已接受直資學位的未計?

回覆:2014填表分析 (11/4/2014 16:45更新)

khmama,  終於見你出現啦!出年到我,到時希望你都會再繼續幫我地啦!
近來身體好返啲嗎?

TobiMom 發表於 14-4-11 17:13
小女荃灣區band 1, 跟住址報葵青區。

甲1 . 可風 (小女心儀) 2. 荃官

個女心儀可風,點解乙一唔放可風?
可風有位俾葵青區呀!

Khmama, 您好!小囡在九龍城區,老師說她是全港band 1, 本區band 1, 自行選左迦密同黃芴南。請問甲、乙部應怎樣填?乙部心儀旅港、迦密,但怎樣填好?兩者填哂,會否太進取?請指教!🙏🙏

HayBMum 發表於 14-4-12 22:43

khmama 辛苦晒!

個自行離場表只係抽獎學額同考生數目既差, 當中包括band1/2/3, 所以band1生離場數目仍不能估計, 加上會有考生轉出轉入, 確數冇人知, 但你可用o黎比較整體離場率38.78%, 大約估計考生流動情況.

silvia_ng 發表於 14-4-12 22:55
khmama,  終於見你出現啦!出年到我,到時希望你都會再繼續幫我地啦!
近來身體好返啲嗎?

...

多謝關心, 呢個星期放大假, 一放假就感冒, 剛剛叫好番, 真係蝕晒. 下星期要開工, 只夠時間整理分析, 所以未必有時間解答問題, bk大把高手, 定會拔刀相助o的家長既.

Jackieson  好好保重.  發表於 14-4-14 15:17
‹ 上一主題|下一主題