用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: kwanlam818
go

校服 [複製鏈接]

引用:請問書包會唔會好重,需要有輪的書包?運動

原帖由 sansan2800 於 14-06-14 發表
請問書包會唔會好重,需要有輪的書包?運動堂需要穿其他服裝嗎?請指教

...
學校不建議用可拖行的書包,因會容易踢到而跌低
運動服就是平時返學的服飾,不用特別買。polo t + 長或短褲 + 波鞋

引用:回覆+vincy310+的帖子 vince310,你好!上

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-06-13 發表
回覆 vincy310 的帖子

vince310,你好!
很開心入到真道,小女是細囡(12.24) ,而且讀普通學卷幼稚園,初時的確上英文堂很抗拒,因由第一堂開始已要用全英文對答,她真的handle唔到,我也為此事開解了她好多次。再者,她從無知道什麼是默書,term test and 評估。Term 1時真係較煩,她常在學校喊,因掛住媽咪喎,但校務署職員及姐姐很好,教佢方法可唔喊當掛住我時,的確work的。
到了第一次評估,因在長假後,當然心散及未了解是什麼下,成績不理想,但老師們另安排了補底班佢喺小息時上,其實係我都唔知的 到後來派回一張相給我才知發生什麼事。
之後,她也適應了在學校的生活,從不會唔肯返學,雖則班主任是男的,她也十分喜歡及尊敬。
這所學校比外間傳統學校少功課,約4樣,平均一個半鐘頭內可完成。所以如果要谷的家長,這所學校是不合適的。

引用:Quote:原帖由+Rachelmummy2008+於+14-06-13

原帖由 vincy310 於 14-06-14 發表
很開心入到真道,小女是細囡(12.24) ,而且讀普通學卷幼稚園,初時的確上英文堂很抗拒,因由第一堂開始已要 ...
小一,個半鐘功課,我覺得多喎!可以分享內容嗎?

回覆 MIC-MIC 的帖子

我小女係一個乜都慢的小朋友, 就算連食飯都可以拖到食一個鐘的小朋友, 所以時間長短是很個人決定的.我唸你可以以四樣功課來訂定是多或少功課吧.
多數每日的功課是中, 英, 數...逢星期一,三,五會有日誌, 而其他科目多數會在課堂裡完成的.
所以如果覺得四樣功課都係多的...那這所學校都不適合你的小朋友.

多謝你的回應!我自己不是看重功課的數量,反而功課的效益和學校的支援。
阿囡現時K3中文一個字抄十次,她覺得重覆而且應用唔到。
反而比較喜歡作句,可惜我囡班的老師只改筆劃,看不到字裡行間的童真!

我期待daily log 可以讓孩子表達童心,令她可以用文字去表達自己。

另外看到你說老師也照顧孩子的情緒,我覺得是重要的。

引用:回覆+vincy310+的帖子 多謝你的回應!我自

原帖由 Rachelmummy2008 於 14-06-14 發表

多謝你的回應!我自己不是看重功課的數量,反而功課的效益和學校的支援。
我是那種連成績都不計較的媽媽。

我是真道書院的家長,小女快要升DS2了(即小四),真道的老師及教職員都很有愛心,記得小女初入讀小一時都有不習慣的情況,這是十分正常的。老師還安慰小女,如果你不開心,媽咪會擔心的,如果你十分掛媽咪,你可以在書包放一張你和媽咪的合照,結果我個女個小一把照片當書戔咁用。 有時,多數女仔會覺得體育科老師"好惡",講野好大聲,班主任說:當然啦,體育科老師要在操場上向同學講解規則,多數都唔會用咪,所以要講好大聲。 我女聽後覺得十分合理,之後再冇投訴老師惡啦。

Rachelmummy2008  Thanks!  發表於 14-6-18 22:40

回覆:校服

好難搵到淨色女仔既polo衫,請問你地除左幫校服商買,重有邊到可以買到?

回覆:winmom 的帖子

我個囡9月就返真道喇!我打過電話去問同樣問題,老師説就算係條領及䄂邊不同色也可以,像UNlLCO果D都Ok。另外淨色左心口有logo嘅都OK,balenlo 有得賣。不OK的:有大公仔係背脊、全件衫間條色/monogram 等。

回覆:校服

好清楚呀!thanaks a lot

回覆:kwanlam818 的帖子

我個囝囝都係今年入 FS1, 有得 order 學校學服供應商既 polo shirt 的, 或盡小logo 或 公仔既 polo shirt 都得

‹ 上一主題|下一主題