用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 自行,直資
go

自行,直資 [複製鏈接]

請問如果自行收左又註冊左的話,直資的結果通常遲d 先知同考,咁仲可以抽起或取消自行果間去註冊直資嗎?

3    0    0    0

直資小學及私立小學並不在小一入學統籌辦法之內。家長如希望子女入讀直資小學或私立小學,可自行向有關學校申請。家長須留意,凡獲直資小學取錄的學生,在接受直資小學小一學位後,將不能透過小一入學統籌辦法獲派小一學位。如已透過小一入學統籌辦法獲派學位,該學位亦會被取消。

醒目開學勳章 王國長老

係, 接受直資就要簽UNDERTAKING, 放棄政府派位, 包括已經到手的自行學位

引用:係,+接受直資就要簽UNDERTAKING,+放棄政府

原帖由 Charlotte_mom 於 14-04-10 發表
係, 接受直資就要簽UNDERTAKING, 放棄政府派位, 包括已經到手的自行學位
明白了!多謝jm

回覆 pptomoko 的帖子

仲有, 大多數直資學校既結果係自行結果公佈前已經知道並要決定註冊與否.
係自行結果出咗之後先公佈結果既直資只有少數 (我只知有YW, TSL, 好似SPCC都係)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+pptomoko+的帖子 仲有,+大多數直資學

原帖由 hkpapa852 於 14-04-10 發表

仲有, 大多數直資學校既結果係自行結果公佈前已經知道並要決定註冊與否.
多謝提醒,今年個囝考了,做定功課,但都有不少唔抈嘅地方

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 14-4-10 23:48

近年多左喇, 起碼HKUGA係自行後註冊

唔好意思, 想借位問一問。
有沒有直資, 私校 大抽獎後註冊? 因為又想博大抽獎, 但萬一博唔到先再去直資, 私校會唔會太遲?

醒目開學勳章 王國長老

little_kid 發表於 14-4-11 11:13
唔好意思, 想借位問一問。
有沒有直資, 私校 大抽獎後註冊? 因為又想博大抽獎, 但萬一博唔到先再去直資,  ...

一般都係K3 9-11月考私直, 跟住就出OFFER, 除非係WAITLIST生否則都唔會有機會等埋抽獎至決定
到抽完獎去申請, 學校彩唔彩你又另一回事, 最近都有家長問仲有無學校可以申請, 印象中公開可申請的得幾間, 大部分都已經有一條WAITLIST, 唔會接受新申請叩門了

回覆:Charlotte_mom 的帖子

如果想大抽獎就要放棄考直資,私校

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果想大抽獎就要放棄考直資,私校 +

原帖由 little_kid 於 14-04-12 發表
如果想大抽獎就要放棄考直資,私校
有d私校可抽,問清楚唔好失預算

回覆 Charlotte_mom 的帖子

大部份私校係容許大抽獎的(培正,民生等除外)。 私校即使收了交了留位費仍可參加大抽獎,教育局會發信給你,只要在回信中選擇參加大抽獎便可。

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2589986
未必UPDATE, 最好家長再CHECK CHECK

janicebubbleb 發表於 14-4-14 11:26
回覆 Charlotte_mom 的帖子

大部份私校係容許大抽獎的(培正,民生等除外)。 私校即使收了交了留位費仍可 ...
已經唔係大部份; 港島區大部份都唔俾抽 (高主教, 聖心等都無都抽), 較有名氣的好似只剩番蘇淅同真光 (唔知仲有冇改)
九龍區就大部份可以抽, APS, KRS, SFA, 聖若瑟英小, 音小, 聖三一等, 新界我就唔熟
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:自行,直資

請問自行會在幾月進行?
如果自行有學校收左係咪立即要註冊,而註冊後仲可以考直資嗎?
謝謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

pptomoko 發表於 14-5-20 19:59
請問自行會在幾月進行?
如果自行有學校收左係咪立即要註冊,而註冊後仲可以考直資嗎?
謝謝
大約11月尾出結果
收咗,你可以唔註冊,而註冊係响出結果後嗰幾日進行
你幾時都可以考直資,只係考到之後,如果想take offer,就要放棄派位
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-5-20+20:20+編輯

原帖由 小曳人 於 14-05-20 發表

大約11月尾出結果
咁請問如果直資結果又在自行之後先公佈,咁如果註冊左自行,到時直資有offer,可以取消註冊左的自行嗎?
thanks

醒目開學勳章 貢獻勳章

pptomoko 發表於 14-5-29 23:15
咁請問如果直資結果又在自行之後先公佈,咁如果註冊左自行,到時直資有offer,可以取消註冊左的自行嗎?
th ...

响任何時間
如果你take個直資offer,就要簽封信,話願意放棄派位
所以,你個假置裡面,你唔需要自己去取消註冊,而係由直資通常edb,再由edb通知你註冊咗嘅官津校
恐龍家

引用:Quote:pptomoko+發表於+14-5-29+23:15+咁請

原帖由 小曳人 於 14-05-30 發表
响任何時間
如果你take個直資offer,就要簽封信,話願意放棄派位
所以,你個假置裡面,你唔需要自己去取消 ...
完全明白了thank you

‹ 上一主題|下一主題