用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有人上過健腦操? 有效嗎?
go

[讀障] 有沒有人上過健腦操? 有效嗎?

我小朋友有ADHD, 不肯自己看書, 看一些建議說健腦操對小朋友閱讀, 理解及行為都會有幫助.

想問下有沒有人上過健腦操?  有效嗎?  我見協康有, 不過好貴, 要HKD720 一節50 minus

回覆:fomchan 的帖子

你上youtube睇下相關運動,叫小朋友跟著做。另有本書教健腦操26式的。

回覆:hktkomama 的帖子

回覆:bubucatcat 的帖子

引用:如果只跟+youtube+或書本做動作,我勸你不

請問有冇專業brain gym 導師介紹

謝謝

回覆:baubaulee 的帖子

引用:我小朋友有ADHD,+不肯自己看書,+看一些建議

原帖由 fomchan 於 14-04-10 發表
我小朋友有ADHD, 不肯自己看書, 看一些建議說健腦操對小朋友閱讀, 理解及行為都會有幫助.

想問下有沒有人 ...
我之前自己去上過brain gym嘅導師course,當然我只係初級。我地上堂個陣有即堂試做,我地個個都覺得專注力真係有改善 (我地都係正常嘅大人), 所以我都幾信佢係有d用。但我就冇試過叫小朋友做呀!
當然有導師教係好d,但我又唔覺得自學真係完全冇用喎,d動作無論如何都係想幫助平衡左右腦,我覺得學完之後自己番屋企做都ok.

上過,有個大師級....唔記得佢個名講解得好好,邊解釋邊做效果會好好,但我學校包底,所以唔知價錢:p

學過幾個簡單的,我個仔(ADHD)都做過一個短時間,最明確係夜晚比較易入睡,但我個仔無恆心做,就算勉強佢做,佢好唔情願的話,做都無用!
可能要等佢過一排,再解釋下佢聽!睇下佢肯唔肯.
不過我覺得係有用架,但要堅持囉!