用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想請問UK中學排名...
go

想請問UK中學排名... [複製鏈接]

上網睇左..好多唔同既排名...D學校排名出入都幾大
咁到底邊個排名先係最可靠呢?

有D AGENT網有排名但冇出處...

有D有SHOW 泰晤士報同金融時報....
但同一個泰晤士報...係唔同網頁SEARCH又唔同排名...(唔知係咪年份唔到左?)
   0    0    0    0

bigfoothk 發表於 14-4-10 15:27
排名不是最重要,找間合適中學第才是重點,决定是中一或以上嗎?我選間離london遠中學及少華人,集中和專心讀番 ...
係?我以為排名好D..亦係學校學習氣氛環境都好D...因為我係想TARGET幾間學校.SUMMER再去睇睇...有可能就SUMMER直接報埋名...
但係我會選近LONDON的..因為我會跟去住...想要乜都方便D的...
亦要搵D中學同高中相連的...因我仔之後..D堂弟都會一個個咁去...如果到時分好幾間學校...會好麻煩

bigfoothk 發表於 14-4-10 15:54
亦要搵D中學同高中相連的...因我仔之後..D堂弟都會一個個咁去...如果到時分好幾間學校...會好麻煩?明白,係 ...
都唔係...我嫂佢地都會個個去陪讀架啦..只係大家諗住...D小朋友個個係晒果邊時..
我地幾個媽媽可以輪住回港...因為老公們都會係HK工作嘛....
咁接送就當然係一間學校方便啦

bigfoothk 發表於 14-4-10 16:16
題外話,要申請visa去陪讀,但幾煩,如money,冇案底,經濟能力...如不申請visa,見長時間居住,可能拒入境 ...
會申請VISA...到時再諗...但冇案底,經濟能力依2點係應該唔會有問題

月希 發表於 14-4-10 16:00
都唔係...我嫂佢地都會個個去陪讀架啦..只係大家諗住...D小朋友個個係晒果邊時..
我地幾個媽媽可以輪住回港 ...
既然不是打算在英國長住, 為什麼不乾脆選讀寄宿學校?

spiderlily 發表於 14-4-10 16:20
既然不是打算在英國長住, 為什麼不乾脆選讀寄宿學校?
因為我家長老覺得...小朋友都係要媽媽係身邊好...全寄宿一定唔諗...如果只係MON - FRI都OK...但係五六日要可以在家...

月希 發表於 14-4-10 15:42
係?我以為排名好D..亦係學校學習氣氛環境都好D...因為我係想TARGET幾間學校.SUMMER再去睇睇...有可能就SUMM ...

如果打算summer去學校考察, 記住先問學校有無得visit, 學校都會放暑假ga

demio 發表於 14-4-10 17:46
如果打算summer去學校考察, 記住先問學校有無得visit, 學校都會放暑假ga
依家大多數學校都放緊假....SEND左好幾個MAIL..得一間學校回覆...但係佢係比較遠離LONDON的...係Surrey(其實我覺得都算近LONDON)
Royal Russel School 有聽過嗎?

依間學交既負責人比我感覺幾好...回覆得快又詳細...
問左SUMMER去VISIT都冇問題..只要早D約...就OK

但係我睇佢個RANKING差距好遠...
泰晤士報Rank 13/金融時報Rank 358
另外我係第二D RANKING網(TOP 100的)都搵唔到依間學校

每個計算Ranking 的形成不同,故可以分別很大,有些只計A , 有些只計international students, 有些計ABC比重,故只是一種參考吧。如果每種計算方法都是Top, 這校真的很勁吧。
‹ 上一主題|下一主題