用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問如果想入陳守仁或蔡繼有, 應該讀邊間幼稚園較易考? ...
樓主: chung_c9
go

想問如果想入陳守仁或蔡繼有, 應該讀邊間幼稚園較易考? [複製鏈接]

引用:其實除非你係呢兩間的hard+core+fan,否則

原帖由 Jane1983 於 14-04-10 發表
其實除非你係呢兩間的hard core fan,否則你考得到呢兩間,你小朋友係好大機會考到其他好出名的名小或IS, ...
Haha.希望啦。
講真,真人人係冇能力都冇辦法。

Jane1983  盡力而為!  發表於 14-4-10 23:20

論學術,可能TSL好少少!但CKY 好明顯家庭質素高D,因學費比TSL 多幾倍,TSL 平民化,次一級!

引用:論學術,可能TSL好少少!但CKY+好明顯家庭

回覆 ch-cheung 的帖子

咁既推論都合理,cky的學費係tsl的幾倍。
家長讀得都預咗比十幾年,如果有2個小朋友,加埋興趣班和第日出國讀書的費用,都係一筆數。

Cutiewai 發表於 14-4-13 17:52
論學術,可能TSL好少少!但CKY 好明顯家庭質素高D,因學費比TSL 多幾倍,TSL 平民化,次一級! ...

TSL的學費是CKY的幾份之一是事實,但是TSL是否因此而“次一級”, 我就不確定了。

原帖由 Cutiewai 於 14-04-13 發表
論學術,可能TSL好少少!但CKY 好明顯家庭質素高D,因學費比TSL 多幾倍,TSL 平民化,次一級! ...
何以見得TSL學術好過CKY呢?

回覆 hoihoima 的帖子

Tsl係辦得好,但佢吾係龍校呢個先天缺憾,真係令佢失好多人才。我親友個仔仔當年係放棄一間傳統名校入讀,但真係吾係個個願意搏。

Jane1983 發表於 14-4-14 00:04
回覆 hoihoima 的帖子

Tsl係辦得好,但佢吾係龍校呢個先天缺憾,真係令佢失好多人才。我親友個仔仔當年係 ...

同意 TSL 吾係龍校係一個缺憾。不過,其實讀TSL應該主要想考文憑試,而CKYIB完全是兩回事,所以兩者未必可以直接比較呢。

Jane1983  也是!  發表於 14-4-14 10:55

回覆:想問如果想入陳守仁或蔡繼有, 應該讀邊間幼稚園較易考

Agree, 學制唔同,其實好難作比較,一間得小學,一間一條龍中學

其實不少TSL 或CKY 用家本身有2名子女, 都可能會分別入讀2所學校, 所以兩校家長背景的差異未如想像中大.  TSL 問題是冇直系中學, CKY 問題是中學全人IB, 成績卻未如理想, 大家都要努力.

My son will be joining CKY this Sept.  He told me during one of the interviews, the teacher asked him to pick a book out of a pile of books on the table, and read it to him.  He was asked to read the whole book, not just a few pages.  My son chose Dr. Seuss' "Oh the Thinks you can Think" which to me was not a very easy book for a child just starting K3.  I believe all the books on the table were of similar levels.  Lucky my boy loves to read and so he was able to do it.  So I think they do look for strong reading skills and that is sth you can train your child if you want CKY.  

alongcamefanny  My girl's one was "Flower Things"  發表於 14-4-17 11:02

引用:Quote:abloy+發表於+14-4-10+15:47+蔡繼有+

原帖由 hkpapa852 於 14-04-10 發表
CKY上年第一屆畢業生, 只係走剩14個, IB成總平均分差唔多係全港最低既一間, 對CKY有興趣可先參考呢個帖:
ht ...
我媽媽隔離屋個女仔讀CKY小學,佢媽媽話中學多人走其中一個原因係個價錢貴,直接出國差不多,而且有d學生有其他國籍,返家鄉讀免費。另外有d可能去較便宜IB 學校。至於其他原因就唔太清楚了。

我返而覺得CKY中學轉校未必因為「貴」,因為我見到轉校的人去的新學校更加貴。

Jane1983  同意  發表於 14-6-3 23:25

Ononma 發表於 14-6-3 23:21
我返而覺得CKY中學轉校未必因為「貴」,因為我見到轉校的人去的新學校更加貴。 ...
仲貴? 轉去LPC嗎?

Ononma  轉去IS,或去外國讀boarding school,而boarding school是很貴的。  發表於 14-6-4 07:11

Thanks Ononma!
我知CKY 多公務員子女,去boarding school有津貼。
你朋友轉到去IS都幾好,起碼英文唔差先。

成日話cky好多中學生轉校,好似講到話轉就有學校收甘。
到底係對學校無信心?定想子女更上一層樓?

不過我相信如果學生底子差,想轉都應該無人收。
而留下來的所謂〝唔成功or唔想轉校〞的第一屆全民IB,十四位都入晒本地或海外大學。

我想學校要做的,係如何留住d勁嘅學生。畢竟自己由一年班培育出來的學生,最後要走對學校來說係有點可惜。
即管睇睇今屆成績又如何。

回覆 Parisienne 的帖子

聽說今屆lpc收了5個,但最叻果個留下。
‹ 上一主題|下一主題