用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 k3 小朋友在學校經常被同學取笑,點算?
go

k3 小朋友在學校經常被同學取笑,點算? [複製鏈接]

小兒k3, 一向寫字求求其其,出晒界甩頭甩骨咁。對我來說只要默書時老師無話錯,我覺得就可以。
但佢不時遇到同學仔話佢寫字慢,啲字唔靚。
他很介意
   0    0    0    0

他很介意,會因此唔開心。
我作為媽媽的可以點樣幫佢呢?

同佢講醫生寫字都唔靚,但都好叻。 一個人叻唔叻同寫字靚唔靚係冇關係,只要盡力而為就可以了。

回覆:k3 小朋友在學校經常被同學取笑,點算?

認同!盡咗力就得了。可以問吓小朋友「咁你盡咗力未?係唔係俾心機寫?如果已經盡咗力,唔駛介意人哋點講。但如果你未盡力,就要努力D改善,練習多D就會有進步。」

回覆:k3 小朋友在學校經常被同學取笑,點算?

另外,小朋友是年尾出生細B嗎?可以練多D小手肌,而且留意一下他揸筆手勢是否正確。

good!

笑別人寫字唔靚的小朋友當然唔啱,可以用這事例教仔仔不可取笑他人。但家長也要留意,字寫得太求其,上到小學就會有好大問題出現,因為寫得唔清楚係每個字扣一分㗎,我哋班有同學仔每次測驗或考試因為啲字寫得唔好,加加埋埋比人扣超過50分,所以家長也要正視字體求其問題,如果習慣咗寫字太求其,上到小學就好難改好了。
‹ 上一主題|下一主題