用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 日日都比老師投訴!
go

[過動] 日日都比老師投訴! [複製鏈接]

呀仔6歲,由上學期開始,老師已經說仔仔好主動,好多言!到了下學期情況仲嚴重左,上課時不專心,騷擾同學,用橡巾紥抬腳,毛端端出位,上上下堂訓左喺地下,又玩水樽倒水落地……仲有好多!我都有懷疑佢係ADHD上綱睇過D資料都中晒!軟硬都做齊!在學校越黎越差,喺屋企就冇咁過份,因為呀仔驚爸爸,爸爸會話佢!我都非常頭痛,可以點?學校又話要見社工,做評估,又話冇咁快做……要等……呢段時間可以點呢……?
   14    0    0    1

回覆 yicklbb 的帖子

最快一定係睇私家精神科醫生啦.

回覆:日日都比老師投訴!

維他命B 雜,
益生菌 及omega 3魚油
介面包,介奶
都可能有幫助

食以上食物均有幫助?我只知介掉吃甜野如糖類……

回覆:yicklbb 的帖子

個人睇法:
通常因為有念珠菌, 所以要介奶, 介白面粉, 介糖, 如果可以的話介埋酸果類

重要保持 便便 暢通, 所以要食益生菌

回覆 gabthomas 的帖子

咩野念珠菌???我講緊我仔仔的情況bor

引用:維他命B+雜,+ 益生菌+及omega+3魚油 介面

原帖由 gabthomas 於 14-04-10 發表
維他命B 雜,
益生菌 及omega 3魚油
介面包,介奶
如“adhd食緊藥可以食嗎?

回覆:hoiyee67 的帖子

當然最穩陣問下醫生先啦,亦都可以上網查下了解下先

回覆 yicklbb 的帖子

http://www.yimho.com/2055.html

你可以睇下嚴浩前排有講gluten free 飲食對ADHA 小孩有幫助, 我自己都相信有用,
至於益生菌 我個仔都有食緊.

我個仔都係咁,老師話佢日日都打人,同做d好令人討厭的行為,同學仔笑佢,就打人,完全唔聽老師話,啱啱做咗評估adhd,等待見心理醫生,應該要食藥,星期二開始做跟得媽媽,同佢一齊番學,睇吓會唔好d,因為佢對我完全聽話,有禮貌,仲好關心我,老師話佢响學校一個樣,對我一個樣!!

回覆:kayi312 的帖子

除咗西醫之外, 有無嘗試找中醫或自然療法了解多d ?
請問小朋友有無便秘?
消化ok 嗎?

回覆 KVV 的帖子

請問那隻益生菌牌子好謝謝解答

如果日日收投訢, 快D去睇私家. 我都好後悔P1時等左政府冇去睇, 攪到P1同P2上都過山車..

要從 飲食方便開始著手, 可以先從減少吃

1) 含奶 成份(酪蛋白- casine是哺乳類的奶的主要成份,在牛奶中含量達80%)的零食如雪糕、芝士、pizza 等
2) 含麩質(gluten)又名麩質蛋白、麥膠、麵筋、麵筋蛋白是存在於多種穀物中的一種穀蛋白,是大麥、小麥、燕麥、黑麥等穀物中最普遍的蛋白質的食物如麵包店賣的麵包 (同時含有其他添加物)、公仔麵、以麵粉製作的魚蛋、茄汁
3) 含味精及增味劑 (最常見的如 Monosodium glutamate (MSG) 的食品.
4)含基因改造食材 (GMO) 的食品 如基因改造粟米、大豆等

5)另外亦可以減少吃西餐 (多以牛油烹調或以意大利粉、通粉為主食),而更多的留在家中吃飯 (粵式中餐以飯、菜為主)

其實坊間大型超級市場已經比較容易買到 gluten-free 、casine的食材 及零食,  如無麩質的意大利粉、通粉、茄汁、意粉醬等,亦有更多本地有機農場/ 有機健康小店 可以提供 有機 (organic )及 非基因改造 (non-GMO)  的新鮮蔬果及食物。 這些食品的味道我個人覺得是更勝一籌!

聯於 gluten :
麵糰發酵過程中,麵粉當中的麩質蛋白的硫氫鍵氧化為二硫鍵。二硫鍵越多,可以使蛋白質分子結合起來形成大分子網絡結構,增加麵糰持氣性、彈性和韌性。

聯於麩質、酪蛋白對於情緒、専注力的影響可以到書店看資料

參考資料:

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/酪蛋白
http://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/麸质
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789881292988

學校有無社工呀? 搵佢地幫下手, 我個仔小一時班主任覺得佢又係咁,攪人啦, 唔專心啦, 成日周圍行就轉介左我地去學校社工, 咁啱學校既社工係協康會既,佢地轉介左我地去做見心理醫生同評估, 之後我地攞返份報告比學校, 社工就一直跟進到依加五年班, 同埋學校亦都有調適幫佢!

回覆 eeyore_fy 的帖子

你間學校真係好,有社工幫手,阿仔間學校都有社工,不過唔會幫手,佢學校話社工只會跟1~3年級,阿仔下年升4年級!變咗又係老師處理,老師又要上堂,又要做其他野,阿仔又成曰發脾氣,學校又處理唔到,攪到老師又上唔到堂,阿仔又唔開心,阿仔發脾氣的確比其他小孩多,但係黎得快收得快,响學校可以發2個鐘脾氣,簡直浪費大家時間,好想學校幫吓手,你學校除咗社工有無助教幫手?

無呀! 我地都係去威記睇醫生! 不過我覺得你可以同老師傾下,講下你擔心既睇下學校會唔會可以比社工跟進, 如果唔係咁, 佢返學唔開心,只係會繼續發脾氣, 其實對學校同佢都無好處!

Hi GabThomas, I'm researching homeopathy of ADHD... my daughter is going to be 2 yrs old but have very very bad tantrum. I have been using therapeutical grade essential oil on her - head/ earlobes/ wrists/ feet... so far... for 1 month now, she seems to be more focus on doing one thing at a time... and sleep better... i can share more and PM to you if you are interested.

咁細個要成日食藥好慘, and怕有side effects or 後遺症
‹ 上一主題|下一主題