用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友依家小一咁樣,正唔正常...
樓主: sora2013
go

小朋友依家小一咁樣,正唔正常... [複製鏈接]

回覆 sora2013 的帖子

咁既然你明知佢識睇曲譜又有興趣,但點解你覺得睇紅樓夢係浪費時間,睇童話故事就唔浪費時間呢?

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

唉,唔通叫佢同同學講呢啲咩,佢之前先話同學唔明佢講既野又嫌同學幼稚,我想佢有啲童真

回覆 sora2013 的帖子

哦~我以為你好似我咁諗添! 我囝都係鍾意睇d"深澳"d既野,我地經常去圖書館借書,而d朋友會留d教科書比我囝睇,有時我會開ETV佢睇。。。但我有時諗,係咪唔應該比佢睇教科書同ETV呢? 如果唔係,到真正上小學時重複左咪好悶?
我囝同同學相處冇大問題,可能男仔比較遲鈍。老師話佢對於老師既提問,佢有時會覺得老師不可思議,"點解咁既(淺)問題都要問呢?"佢係真唔明,唔係串果隻。有時佢又太"講理",遇到d唔講理或野蠻既同學或街外人,有時會比人激到喊(唔算多)。因為佢仲係幾低B,所以同同學相處幾好,d女仔比較早熟,會話我囝好BeB。

sora2013 發表於 14-4-11 17:21

唉,唔通叫佢同同學講呢啲咩,佢之前先話同學唔明佢講既野又嫌同學幼稚,我想佢有啲 ...
唔知女同學之間會點,但我見我囝同d男同學大家會自說自話,而且佢地會用四兩撥千斤撥返去自己個主題。不過你囡既愛好確實係好冷門,或者可唔可以同佢解釋下d同學鍾意d公主係西方公主,而佢接觸果d昭君出塞係東方公主(昭君本身唔係公主),大家都係硏究公主,只係方法唔同遮。

我同佢講,大戲就留番同爺爺麻麻一齊睇啦...岩岩有戲曲節,佢終於夠年齡去睇...開心到好似中六合彩咁去迪士尼都唔見佢咁開心

引用:回覆+魚兒小寶貝+的帖子 我同佢講,大戲就

原帖由 sora2013 於 14-04-12 發表

我同佢講,大戲就留番同爺爺麻麻一齊睇啦...岩岩有戲曲節,佢終於夠年齡去睇...開心 ...
講翻紅樓夢,如果來自兒童圖書館,就一定無問題啦!如果來自成年圖書館,都要想想如何應對!

回覆 藍藍爸爸 的帖子

老爺還左本書,迫阿女學識三字經先睇,結果阿女攬住本三字經不停背
老爺仲話背完三字經,再背唐詩宋詞,到時應該咩都唔記得

奶奶估呢半年阿女唔使做其他野都背唔完

回覆:sora2013 的帖子

咁都得!我擔心你下個月出一個帖,話小朋友已背晒三字經!

佢肯背即係真係對文學有興趣, 幾好呵!  我覺得在此年紀好過睇紅樓夢, 因為詩會更似劇本有音韻, 佢又學到生字又好玩啦!

sora2013  我個小朋友惟一叻既就係識字......  發表於 14-4-16 21:36

回覆:小朋友依家小一咁樣,正唔正常...

我個仔都好鍾意讀字典,佢k1時已經係咁,同佢去書局一定走去睇字典(兒童果隻),而家k2最愛睇小百科!我又唔係好緊張,佢鍾意就由得佢

舊年中買左幾本日文發聲書俾佢,一兩個月就識哂50音,佢k1時鍾意地鐡,唔好話記得哂啲站名,連每個站係乜顏色都記得(包括馬鐡),我唔覺有乜問題,只可以形容佢係有啲怪

不過要承認佢溝通仲係好bb, 講野都好天真,所以迫佢學足球,等佢man啲

sora2013  咁你個仔又幾叻仔  發表於 14-4-16 21:36

為左避免不愉快情况,我在第一次帶小朋友去圖書館時,已訂立—些規則,
1要律守圖書館規則,2只可借指定數量的書,及經我批准(原因我會説明),
3餘下數量書本由媽媽决定。這方法既可避免他借閲不適合的書,亦可增加溝通機會及鼓勵試閲不同的書。有段時間我的小朋友都愛背字典、三字經、唐詩等,但只是因為有趣,而你的情况卻是因為大人開出的條件,假如她真背完,而大人言而無信,豈不樹立壞榜樣?假如决定不會讓她看,為何不坦白及解釋原因呢?或者可以介紹其他書給他?

我仔也將小一,四大名中著除咗紅之外都有睇,瞄過幾眼紅樓後,他的反應是:咦,、、、、乜書會寫成咁,一個男仔都冇“。

回覆 luluhaha 的帖子

而家d細路真係估佢吾到!
‹ 上一主題|下一主題