用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 As a2. Gcse ib 書介紹區
go

As a2. Gcse ib 書介紹區

有網友講 服務問題
話我很快有服務介紹

特此

我在此post 講下書

As a2. Gcse ib

我自己通常商務買書

cwb 美麗華及沙田商務最多書

英國的 通常我amazon 訂書俾佢地

假期前上機前訂 落機1.   2日就收到

此post 集中講書問題

下面那本是D1.  D2. Alevel maths 書

夠難超難

good but not good enough

Amazon 訂書送到香港 可以成個月

最好不好啦

試過不知去左邊

所以商務我視為首選

不過係貴一些

Ocr econ 相當難

是alevel boards 中最難

最好睇大學書做參考

邊本我要搵 我有心水

有幾本幾好 要搵搵。

Ib chem hl 建議此2本

Oxford maths 寫得淺淡同有新版
Cambridgemaths  題少

Edexcel chem.    好的revision guide.

bio phy 一樣

缺點是未夠詳細

商務應有

引用:+本帖最後由+HIHinsurance+於+14-4-9+20:54

原帖由 HIHinsurance 於 14-04-09 發表
唔好意思,我想問清楚,呢本係咪考 GCSE chem 可用?在香港買便宜?還是在英國網購便宜?

因我女 (Yr 10) 都話想揾書買。

另,如想提高英文水平,有無好書介紹?

梁媽媽

回覆:梁媽媽 的帖子

補充:我女在英國讀書,故可英國網購!

smartyou  我用 online UK bookshop http://www.bookdepository.com全球免郵  發表於 14-4-12 14:44
梁媽媽

梁媽媽 發表於 14-4-9 22:22
補充:我女在英國讀書,故可英國網購!
剛答了,可以去看:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2782535&pid=38415305&fromuid=21296

以去AMAZON買,叫佢寄去學校,通常有折,買的時候千萬要注意出版日期,因為佢地考試局成日改課程。

梁媽媽 發表於 14-4-9 22:20
唔好意思,我想問清楚,呢本係咪考 GCSE chem 可用?在香港買便宜?還是在英國網購便宜?

因我女 (Yr 10)  ...

其實d野相當接近

亦有英國學生

睇以前香港hkcee 的書,. 準備gcse

香港以前的舊hkcee, 最抵

不過只有二手

cie igcse 教的野較深入

所以用來準備

最好香港的書局, 帶埋個女, 去睇

睇岩, 就上網訂, 不用咁樣拎去英國

本本拎好重

skIII 發表於 14-4-10 05:25
剛答了,可以去看:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2782535&pid= ...

如果準備gcse

唔駛太多本練習

我係驚alevel

www.etoncollege.com/StatisticsALevel.aspx‎

eton 為例

i/gcse    a星, 7x% 的科都幾多

去到alevel  a星難很多

香港好多大學都係a星aa, aab

http://www.christs-hospital.org. ... xamination-results/

唔好用eton 咁勁來講

你睇christs-hospital gcse 同alevel 成績

知大獲, econ bio alevel 冇人a星

gcse 風風光光

ib sl maths

\舊版本的cambridge ib maths sl 出得好, 多題目, 紅色那本

新版本, 新課程後, 出那本, 不夠題目

本本都不平, 最好佢地看過先

有用才買

http://www.amazon.ca/Mathematics ... Level/dp/0521699282

紅色此本

可以在圖書館 試下借就算

數偏難, 因為是舊版, 冇必要買

wjec phy alevel 較淺

cie 較深, 特別是pre-u, cie alevel phy 涉及很多, 在phy上

edexcel 則較著重文字答法, 簡單數, 問得可以很難, 大學生都答不到

AQA, 則開波教QUARKS , 我覺得亂咁來

不過你都控制不到, 學校選的

梁媽媽 發表於 14-4-9 22:20

因我女 (Yr 10)  ...

LONGMAN 個本,CHEM, 可覺得可用

你叫佢去書局望望

我估佢應該喜歡的, 因為寫得簡潔, 後面也有題目

學校老師用NOTES  教書

是方便佢地自己

快些教完

所以一舨來講, 教得很簡單, 吸收到

但做題目時, 千變萬化....

佢地便應付吃力

源頭在於, 每科, 都應該有一本好詳細的解釋的書

最好再一本REVISION, 整理筆記

再加1-2本練習, 再做埋PAST PAPERS, 去考GCSE, 應無問題

問題是, 以上做法, 應付ALEVEL 仍未夠A星

可以優先圖書館借

不一定下下買

其實我唔太建議佢地補習

自己睇晒先

了解自己唔識什麼先

盡力自己攪好先

因為見不少學生, 去到大學一年班仲補習

唔係幫人補習, 是搵人幫佢地補習...

你到時嚇親

HIHinsurance 發表於 14-4-10 07:55
學校老師用NOTES  教書

是方便佢地自己

你寫的可以讓我們了解多點,對我們好有幫助,衷心感謝。咁我想請教,MATHS, FURTHER MATHS, ECON,ADVANCED PHY點可以在ALEVEL拿到好成績?有否建議呢?