用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德寶英文幼稚園 (將軍澳) 德寶過來人- 不吐不快
樓主: yanyanbaby09
go

德寶過來人- 不吐不快

回覆:德寶過來人- 不吐不快

德寶算不過不失,PN雜費上下學期夾埋先二千幾,其實唔算貴。生日會,小朋友開心就ok。
佢始終唔係咩名校,但論老師質素,我接觸過三四位都ok,我諗每間都有啲唔好嘅老師嘅。
個人對呢間學校ok㗎, 阿女返左學好幾個月, 我覺得小朋友好開心,從無扭計話唔返,最記得陪佢入課室幾天,有同學入課室時喊,不足5秒即放書包落櫃,笑住玩具。學習上,阿女講野慢入學時只會單字發音,而家進步不少。
而每個小朋友,家長要求不同,所遇到嘅老師或情況不同。我不會否定任何人嘅說話,因為有可能你地所遇到嘅真係好差。

補充一些謝謝開post嘅你,俾啲反面意見,頭先都有為轉唔轉校再三思。
另外,更正你一點(善意㗎),生日會唔只影相㗎,小朋友有玩集體遊戲,係睇生日會嘅相片知道。

我覺得德寶都是不過不失,不是這麼差!
相信沒有一間學校是生日每人一個蛋糕吧!
我小朋友讀了三年覺得都唔錯,學費不是太貴,老師亦很用心教學!是學校比較保護自己不太公開,很少觀課日,很少相片分享!
但課程我覺得ok, 我小朋友黙書評估都100分!

行政的確很混亂,問主任及校務處答案都不一致!
唯一覺得學校比錢轉左一間投資公司名好似啲野貴晒!

引用:我覺得德寶都是不過不失,不是這麼差! 相

原帖由 Bstar 於 14-04-15 發表
我覺得德寶都是不過不失,不是這麼差!
相信沒有一間學校是生日每人一個蛋糕吧!
我小朋友讀了三年覺得都唔 ...
如果一所学校透明度低,行政混亂……

家長点解会放心把小朋友交俾佢地??

其實都係o個句, 是學校適唔適合自己和小朋友, 每間學校一定有不足之處, 同埋睇下各家長想要甚麼. 我識有d家長真係覺得無所謂, 只要教到學生野就足夠, 全日class在區內私校內說相對地唔貴. 有家長係唔mind 間學校透唔透明架, 有d家會會覺得學校有相比我睇就ok. 所以各人有不同看法的.

作為 n class 家長, 我也覺得此校是不過不失, 未至於好差! 但我也希望學校可以提高透明度, 如放相上網, 不是咁傳統在學校劃相. 同埋 n class 都有觀課就好了! (k1我不清楚有冇, k2我知有). 還有如果k1-k3 國際班的課程好似其他區內私校咁英普並重會好一點. 不過可能佢想和其他私校的課程不同, 等d家長有多些選擇.

不過,學校於網上放相片,亦會出現私隱權問題,唔係個個家長接受到。有啲playgroup將相片放上網前,都要家長簽通知,若幼稚園可能更複雜。或許我家人可代勞,所以訂相或了解小朋友上課情況比較容易。對只由工人姐姐湊小朋友嘅家長,可能學校未必比到足夠資訊。

我見D學校放相上上網比家長看是有password login呀!

回覆:Annbaat 的帖子

引用:小朋友學到嘢,係應該的。++唔㨂學卷學校,

原帖由 TT-S 於 14-04-17 發表
小朋友學到嘢,係應該的。  唔㨂學卷學校,都係想喺能力範圍內比多d小朋友,比佢開心d。  不過不失,的話, ...
你揾咗学校插班未?

TT-S 發表於 14-9-18 00:10
都有一段時間無上嚟,有趣的發現,好似9成post 都係送校服,賣校服。

由 PN 到 K3 交咗成10萬學費, 好後 ...
今年學費仲要加成$600

引用:都有一段時間無上嚟,有趣的發現,好似9成p

原帖由 TT-S 於 14-09-18 發表
都有一段時間無上嚟,有趣的發現,好似9成post 都係送校服,賣校服。

點解後悔?

回覆:TT-S 的帖子

我又覺得德宝好ok喎!開學一個月,老師差不多日日打电話比我,滙報小女狀況,好盡責喎……

引用:都有一段時間無上嚟,有趣的發現,好似9成p

原帖由 TT-S 於 14-09-18 發表

如果不滿意點解還要讀4年?小學就話要跟課程,轉校要想清楚,幼稚園都沒這個,既然咁不滿咪轉可必勉強,現讀完才話後悔?

回覆:herman-mame 的帖子

說得對!support!!!

其實看完樓上的帖,我覺得有些所講很不對,而且引用的post是2009、10年,現在都2014年啦,咁舊還引用?如果以過來人來講我都是,因我大仔畢業了幾年,細仔現在讀咁,教大仔的老師有些還在教,德寶的課程是深,深有深的好處,到了升小學時妳就知(因我是過來人),不過其實讀幼稚園最重要是小朋友開開心心上學,如果家長不滿是會影響小朋友上學情緒的。至於德寶是不是一間好學校?我覺得見仁見智,間間學校都有好有不好,最重要是看自己小朋友感覺,而我就覺得有個好的班主任重要些

我也覺得德寶不錯,在將軍澳站內我相信它已不錯了。若果是因為學費貴而覺得不值,真是見人見智,消費者是有權選擇的。

德宝真的是一間不錯的幼稚園,老師盡責,主動關心學生,绝對不能用差字去形容囉……

我都覺得德宝真的是一間不錯的幼稚園,老師盡責,又有愛心。我仔仔讀緊宝盈PN國際下午班,返左兩個幾月學,由吾肯講好多嘢到依加老師讚佢: He is so talkative,進步左好多。仔仔好鐘意返學!