用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 猶豫到果斷是否到英國讀書
go

猶豫到果斷是否到英國讀書

講下啦

幾位名校的小朋友都係咁

首先, dse , 在一線的男校讀書...

發覺好多師兄, 出事

中文, dse,2分,3分

中一至中三, 父母摧促佢地走

不聽, 以為香港是佢家, 不想變動

朋友家人在港

到中四, 分到好班, 自我感覺良好

到讀中文...開始出事了

中文科, 有心無力, 答極都低分

中四只現中文

到中五開學

讀通識, 知出事, 講到政治, 那部份...

中四仲決定緊去唔去, 中四是小伏, 因為中文, 差極都可能是3分或4分

合到格的

去到通識.... 佢判了自己死刑, 多數凶多吉少

最後拖到中五開學才準備考英國yr 12

http://youtu.be/08dXGeFV2uE

good but not good enough

DSE對男仔好不利,首先早了一年考大學,但男仔遲熟,仲未發力;另DSE語文科佔了1/3的科目,而通識又同語文能力有好大關連,即係語文佔了幾乎一半的比重,而男仔的語文能力普遍較弱;加上以往男仔的強項數理科可以救佢地,而家就幫唔到咁多。

我唯一預計唔到係中文科,而家竟然變殺人科,好多學生特別係男生,都係死係呢科。

以上只係較近的影響,我冇入大學男女比例資料,但我相信DSE會減低男生入大學的機會,大學更加多女生,將來會有好多獨身高學歷女士,搵唔到匹配的另一半,這又變成一個社會問題。

有時諗,點解香港教育變成咁?我只可以用腳去投票。真係幾悲哀。

回覆 skIII 的帖子

以前 alevel hk 都不用考中文

會考完中文, 高考, 高考中文9成幾合格率

hea 下讀, 都攪店中文

以前中文好難唔合格

有讀本 會考

你鋤下, 好難唔合梧

alevel as 中文乘0.6

al 一科乘1

唉!, 而家dse 玩死人

good but not good enough

回覆:HIHinsurance 的帖子