用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 要填三十間,點選?大家有同感嗎?
go

要填三十間,點選?大家有同感嗎? [複製鏈接]

小女今年升中一,成績屬B2頭,但老師近幾日要家長填30間學校初稿,所以我放晒B2中,頭,之後放B3,最後放B1,因本人諗,如果我放B1先,一來未必適合小女,二來比人選咗未必到我,跟著B2如果放中間,萬一比人揀咗,咁咪跌去dB3學校,但我如果B1放最後,其實我諗無咩幾會囉,真的好煩,唔知點揀好,而且本人無咩運,到時派咗d山卡啦,咁就……唔想再諗

freeman108  agree  發表於 14-4-9 23:00
   5    0    0    0

No need to fill up all choices.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

當年我只填了20間,就再填唔落去。要填啱自己band的。

vincher  我勇d,填12,恃住熟流程和学校!而家吾敢,因太多人,又冇以前咁多间!  發表於 14-4-9 19:48

Yanamami 發表於 14-4-9 00:27
當年我只填了20間,就再填唔落去。要填啱自己band的。
We picked 7 only, lucky enough, no need to go for lucky draw.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

CYWYBB 發表於 14-4-9 00:04
小女今年升中一,成績屬B2頭,但老師近幾日要家長填30間學校初稿,所以我放晒B2中,頭,之後放B3,最後放B1 ...
最主要抱住兩個原則:
1.Band 2同學最差都係派去你選擇的一間band 3用作保險的學校。如果連這間band 3學校都派不到,即是這間已經是收晒band 2生的band 2學校了。

2. 不是要揀所有最好的學校,而是要揀的學校要能盡快令你派到的。除了第一志願的學校之外,你的第二志願就會是人家的第一志願。到你派第二志願的學校時,人家填第一志願的可能已經搶晒,沒可能有位剩下給你第二志願的去抽了。之後的每一個志願都有相同情況發生。所以策略就變成好重要,盡可能將自己的第二志願的學校避開人家多作第一選擇的學校,亦只有這樣才能使自己盡快獲得派位。

然後作最壞打算,即是每一個志願派不到之後會怎樣。即是每搏一間就要將一個獲派的機會來作籌碼,看看自己有幾多籌碼吧!
:verycold: :verycold: :verycold:

我前年填到去第5, 已經填唔落手, 再加埋"他區每間2個位"5間, 填到去第10, 收手.

其實正如前面幾位所說, 只要訂立保險線, 一般唔會碌到去咁後, 除非完全錯band就有機會.

回覆 organicfans 的帖子

請問第幾個志願set保險線最適合?

回覆:CYWYBB 的帖子

你果區英中位多吗?我係你一定不會第一志愿已band 2. 我估我會博一間band one, 之後band 2A. 保險線set在4志愿填2B不hit競爭細的学校。纯粹個人意見

littlemrs 發表於 14-4-9 09:44
回覆 organicfans 的帖子

請問第幾個志願set保險線最適合?
其實區區唔同, 我地北區係完全唔夠位比B1生, 所以我第3志願已經係保險線, 最差去到一間B2頭學校, 然後第4/5, 已經係B2中.

回覆:要填三十間,點選?大家有同感嗎?

Band1屯門區,今年band1位夠派晒比band1生,我都煩緊第幾個位置放band2保險線

上年學校要家長填晒30間, 不過頭5間先係最重要, 之後果D都冇眼睇

王國會長

唔好話三十間, 我連塡第二第三間都己患上選擇困難症.  

引用:Band1屯門區,今年band1位夠派晒比band1生

原帖由 katrinaau2002 於 14-04-09 發表
Band1屯門區,今年band1位夠派晒比band1生,我都煩緊第幾個位置放band2保險線

...
如果夠位, 是否應該填晒所有band 1校才填band 2?

我放在第一至五志願都多人楝,因為本區B1唔多,所以我諗住放B2先再放B1,唔知揀得是否正確,小女屬B2希望選得適合學校給她,樣她學得開心,又唔會太辛苦

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

Me too

difficult to fill all (30) in part B but still need to fill
‹ 上一主題|下一主題