用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 失去學琴興趣
go

失去學琴興趣 [複製鏈接]

小朋友學了兩年,最近都不想練琴和上課,可以怎樣幫他?

2    0    0    0

gobbys 發表於 14-4-8 22:07
小朋友學了兩年,最近都不想練琴和上課,可以怎樣幫他?

建議需要找出原因,先要知道為什麼他對鋼琴失去興趣,然後針對問題解決。可能的原因很多,比如很長一段時間沒有進展,轉換了老師,等等。

回覆:王家爸爸 的帖子

應該是他對那些曲提不起勁。我也不明白老師在30 min內可教 3 - 4 首曲,巳講了很多次不要教太多,要時間練和吸收,但老師依然故我,我感覺是他未學好又跳下一首。

引用:應該是他對那些曲提不起勁。我也不明白老師

原帖由 gobbys 於 14-04-08 發表
應該是他對那些曲提不起勁。我也不明白老師在30 min內可教 3 - 4 首曲,巳講了很多次不要教太多,要時間練 ...
學了兩年,如平日有練琴,我會暫時停一停。對小孩來說,兩年絕對不是半途而廢。可以試下轉其他興趣班。

回覆:gobbys 的帖子

我囝囝以前都是遇着類似的老師,每次見老師不停投訴囝囝只練熟悉的樂曲,新教果d唔練。其實囝囝真的吸收吾到一下子教太多樂曲(囝囝也開始不練琴),於是憤然轉琴室,轉後,囝囝開始練番好琴,興趣大增添。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:失去學琴興趣

學左兩年都係30分鐘?都未坐暖張鄧就落堂了。2-3隻歌係幾長先?如果新技巧係差唔多又得幾句,可以接受嘅

喺咪太細個開始學?學左兩年都應該要45mins~1hr一堂吧~

回覆 gobbys 的帖子

請問老師是用哪一套琴書上課?大概是因為小朋友對曲目沒有興趣?
如果曲目比較短,其實每堂三四首歌也頗正常的,不然30分鐘只彈一首歌,小朋友也會覺得悶,特別是年紀較少的孩子。

我不建議停一停,建議同小朋友訂立比較簡單目標,重燃他的興趣。例如小朋友愛唱歌,可找些歌唱類別,讓他邊彈邊唱。同時學琴時間應該增加至45分鐘,讓老師有充足時間講解和小朋友足夠時間吸收。

我不建議停一停,建議同小朋友訂立比較簡單目標,重燃他的興趣。例如小朋友愛唱歌,可找些歌唱類別,讓他邊彈邊唱。同時學琴時間應該增加至45分鐘,讓老師有充足時間講解和小朋友足夠時間吸收。

男仔? 可能他真的沒有興趣學琴, 或且學其他樂器, 勉強冇幸福!!

我个仔学了2年,都係30分鐘,每次1-2首新歌+1一2首自学老師執
每天彈1至1個半鐘,大部分是自己試彈新歌

回覆 LeeCC 的帖子

理解唔到…每天練1-1.5小時??但學琴就學半個鐘…請問,你孩子學緊幾級嘅野?

sheffield 發表於 14-4-10 13:14

理解唔到…每天練1-1.5小時??但學琴就學半個鐘…請問,你孩子學緊幾級嘅野?
學緊2級,自己試的就2-4級的歌、2級琴書的新歌一買回來自己已經彈左大半,仲話啲歌好悶

但老師堅持學好基本技巧,要學曬本2級書,一級級上、冇考試但有學考試歌

自己試新歌,睇吾明的譜就聽CD同問老師,自己用多些時間試同練,有些譜老師會話未彈得,教半首先,但他會自己試下半首、練一排,又畀老師執下,自學同執執下幾個月已彈了幾首2-3級的名曲

其實我係想講,每日練琴不一定只彈功課咁悶,俾小朋友彈下中意的歌仔,學校歌書,網上有好多名曲的譜免費下載,又可練睇譜又有興趣彈,自發性強些

"其實我係想講,每日練琴不一定只彈功課咁悶,俾小朋友彈下中意的歌仔,學校歌書,網上有好多名曲的譜免費下載,又可練睇譜又有興趣彈,自發性強些"-->你都識講,這是自發性,而不是家長比唔比!
我又唔明嘞,概然小朋友咁叻又咁自發,又咁想自己彈到,點解仲只係上30分鐘呢?

回覆 sheffield 的帖子

只得5歲,老師不肯加時,但有時我們早到早開始,下一個未到,老師会教多5一10分鐘,不加$
他的進度已比同期学的同學快接近一倍,原因係肯自己彈新歌,和睇譜

學琴係漫長既路 我小朋友熱愛彈琴 頭兩年學琴不需要長時間練習 技巧要求也不算高 彈得非常愉快 到了現在每天練1小時以上 因為出賽 歌曲技巧要求高了 每天練也會覺得累 還好他喜歡彈

如果現在已經沒興趣了 很難一直學下去吧 轉老師, 考試, 比賽 都或者可以提高他的熱誠

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題