用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性band 1, 九龍城區band 2
樓主: wongau
go

全港性band 1, 九龍城區band 2 [複製鏈接]

opclk 發表於 14-4-9 18:35
回覆 simonkawah 的帖子

阿囡呈三跌晒分,英文仲得八十一二,不過全級同學都大大部份跌晒分,
我女都考得唔好

唉,折磨死

好多謝甘多位家長回覆

我估甲部會選band 1 , 而乙部就會保守,搵間校風好學校

elbar  派位乙部 或試 1.銀禧 2.培道 3.九龍真光   發表於 14-4-11 09:42

引用:Quote:wongau+發表於+14-4-8+21:06+各位家

引用:Quote:原帖由+ohnono+於+14-04-09+發表每名

原帖由 apsm 於 14-04-09 發表
深水埗band 1 邊緣 跨九龍城即要跌去band 2?
我相信好大機會。

引用:horsebbj,我想問乙部,我可以點樣選校呢?

原帖由 wongau 於 14-04-08 發表
horsebbj,

我想問乙部,我可以點樣選校呢?
也許在自行已被取錄呢!如你想博就黃芴南或銀禧第一,是關很多band2好彩都可抽。如想隱陣的話,我個人很喜歡培道,第一應該入到

Viman 發表於 14-4-10 00:14
也許在自行已被取錄呢!如你想博就黃芴南或銀禧第一,是關很多band2好彩都可抽。如想隱陣的話,我個人很喜歡 ...
黃笏南就好勉強了。上年還可能因為搬校的關係,唔係太多人喜歡往大圍返學,但今年事隔一年,距離搬回原址的日期又近了。況且今年黃笏南的簡介會和自行的人數又好像熱鬧返,再加上最要命還是九龍城區經過上年第五都可以派到旅港的教訓,當大家都以為旅港只能放一、二位的時候,搏完喇沙、MCS、華英、迦密的同學都唔敢再填旅港了,於是有趣的情況就出現,就是旅港第五都可以派到,但丘佐榮第三竟然派唔到。因此Band 1同學今年應該都會採用循還擺放的原則來選校,即是將心儀的熱門學校加插在正常選的學校中間,希望可以執死雞而不用派得較次心儀的學校,務求有殺錯冇放過。
正常情形下,最有機會有位剩下的學校都是銀禧、丘佐榮、聖家和陳瑞祺。但band 2同學要抽到就要視乎隨機號碼的優劣,始終每間剩下的學位數量較分散。
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:Viman+發表於+14-4-10+00:14+也許在

原帖由 ohnono 於 14-04-10 發表
黃笏南就好勉強了。上年還可能因為搬校的關係,唔係太多人喜歡往大圍返學,但今年事隔一年,距離搬回原址的 ...
舊年仲有間聖羅撒,它校長在簡介會說九龍城有放第七志願入。舊年九龍城真係亂。

您地分析好有用呀! 明天要交初稿, 煩惱中

阿仔全港band 1, 九龍城band 1/band 2

回覆:全港性band 1, 九龍城區band 2

樓主唔好心灰,如果發生在我身上,我會:

一,先假設自行失敗,統一派位係唯一出路(其實所有人填表都應這樣假設)

二,忘記所選嘅自行,因為在統一再報即使對扣門亦唔會有大幫助。

三,利用自己嘅優勢,力求在甲部突圍,當超過九成B1生都進取時,保守的揀B1C就絕對有機會!最後決定於隨機Num。

四,乙部要記得自己係B2,唔同B1生爭,最多第一志願只揀B1B2邊緣(B1位多)或B2A(B1位唔夠),同時要考慮扣門,如扣門必須有自行的,就盡量避免。因甲部保守都失敗,就可能隨機No唔多靚!

Band5 發表於 14-4-10 12:16
樓主唔好心灰,如果發生在我身上,我會:

一,先假設自行失敗,統一派位係唯一出路(其實所有人填表都應這 ...
但我想問

假設, 我NUMBER 靚, 才可以在甲一, 以LUCKY 地抽BAND 1C.

但如果我個靚可以全甲部都中, 乙一, 放安全位.
情理, 我都會中架.

真刺激 !!!! 我小朋友在油尖旺區普通小學,  到時會轉回九龍城博BAND2, 希望成功!!!!

今次派位,已經心力交瘁,重要折磨到七月

我想問一問九龍真光是英中,還是中中呢?

回覆 wongau 的帖子

根據khmama資料B2a中中

引用:Quote:Band5+發表於+14-4-10+12:16+樓主唔

原帖由 JOJA 於 14-04-10 發表
但我想問
甲部時係B1,所有B2生都未開始揀,B1C如果冇位,B2A應該冇問題。但去到乙部就已經係B2全冇優勢了!

引用:我想問一問九龍真光是英中,還是中中呢?

原帖由 wongau 於 14-04-10 發表
我想問一問九龍真光是英中,還是中中呢?
明年2014開始全英文班

penpen    發表於 14-4-10 21:22
‹ 上一主題|下一主題