用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 全港性band 1, 九龍城區band 2
go

全港性band 1, 九龍城區band 2 [複製鏈接]

各位家長,
今日阿女返黎同我講,老師話佢係全港性band 1, 但九龍城區band 2,
我唔係好明,可唔可以話比我知發生咩事

freeman108  九龍城區很強  發表於 14-4-9 10:35
elbar  或試 首選 銀禧   發表於 14-4-8 21:19
   6    0    0    0

我之前都有呢個咁既問題

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2726144
:

回覆:全港性band 1, 九龍城區band 2

九龍城是強區, 所以同全港排的名次有不同, 要更前的名次才算band 1學生

freeman108  非常同意  發表於 14-4-9 10:37

horsebbj,

我想問乙部,我可以點樣選校呢?

elbar  派位 或試 1.銀禧 2.林裘謀 3.沙田循道  發表於 14-4-9 09:36

回覆:wongau 的帖子

你自己有什麼心水?

回覆:全港性band 1, 九龍城區band 2

樓主自行揀咗邊間?

wongau 發表於 14-4-8 21:06
各位家長,
今日阿女返黎同我講,老師話佢係全港性band 1, 但九龍城區band 2,
我唔係好明,可唔可以話比我 ...
每名升中同學每人都會有兩個banding的,一個是本區的banding用作乙部大抽獎之用,一個是全港的banding用作甲部大抽獎之用。

本區的banding是本區的升中同學按成績分三份,頭1/3就是band 1,尾1/3就是band 3,中間的一部份就是band 2。全港的banding是全港的升中同學按成績分三份,頭1/3就是band 1,尾1/3就是band 3,中間的一部份就是band 2。

因為九龍城區內名私小林立,又加上喇小、瑪利諾小、天神嘉諾撒、紅、福馬等一些極具競爭力的官津小學,加上區內升中人數眾,於是不斷將區內的學術程度和成績推高,要擠進band 1組別絕不容易。所以有部份同學雖然成績都好好,但未能排進頭1/3部份而被編入band 2組別。

相反,這些被編入本區band 2的同學,跟本成績也不差,所以一去到跟全港所有升中同學比較時,就有機會進入全港頭1/3的組別之內,即是全港屬band 1行列。

於是就有樓主所講的本區是band 2但全港仍然是band 1的情形!但請記住,大抽獎是band 1同學先抽,派完band 1同學才開始處理band 2同學的派位。甲部會跟全港的banding來抽,而乙部就跟本區的banding來抽,即是甲部你有抽先派先的機會,你可選擇全港任何一間不論banding的學校,但乙部就要待所有band 1同學派完才開始,因此只能選擇本區和少量他區的band 2、3學校才有較大機會。

freeman108  agree  發表於 14-4-9 10:36
MM1155  非常同意!  發表於 14-4-9 01:44
:verycold: :verycold: :verycold:

simonkawah,
我自行選1)旅港 2)丘中

horsebbj,
今日突然話比我知band 2, 我簡直無心水

opclk  九龍城本區是band 2, 讀華英會非常吃力  發表於 14-4-9 17:54
Horsebbj  如果九龍城本區是band 2, 讀華英會吃力嗎?  發表於 14-4-9 11:59
freeman108  華英  發表於 14-4-9 10:37

全港性band 1, 但九龍城區band 2, 即是全港性的甲部可以選band1校, 但是九龍城區的乙部就要按band2的策略去選校.

凡事無絕對, 可能自行已成功. 但填乙部時就要保守一些.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

引用:simonkawah,我自行選1)旅港+2)丘中horseb

原帖由 wongau 於 14-04-09 發表
simonkawah,
我自行選1)旅港 2)丘中
純粹私人意見,(小女第一次呈分試時老師亦說我女是這樣case.那時暫定的方案)。

甲一你可填番自行一,同人博一博。
乙一可填銀禧/黃笏南/九真/培道,只可選一。這些都是小女舊年band2生入到的。
乙二填胡兆熾.何官。

看看其他人意見

我開始驚驚地.......
咁.....家長日仲未到已經開始驚

回覆:simonkawah 的帖子

引用:Quote:原帖由+wongau+於+14-04-09+發表simo

原帖由 simonkawah 於 14-04-09 發表
純粹私人意見,(小女第一次呈分試時老師亦說我女是這樣case.那時暫定的方案)。

甲一你可填番自行一,同 ...
嘩,漏咗兩個字。

乙一四間係小女“學校“舊年band 2師姐入到的,sorry

引用:我開始驚驚地.......咁.....家長日仲未到已

原帖由 木子 於 14-04-09 發表
我開始驚驚地.......
咁.....家長日仲未到已經開始驚
我女剛考完第三次咋,老師仲未講band幾tim

wongau 發表於 14-4-8 21:06
各位家長,
我唔係好明,可唔可以話比我 ...
九龍城區很強學生

回覆 wongau 的帖子

有冇諗華英

simonkawah 發表於 14-4-9 10:26
我女剛考完第三次咋,老師仲未講band幾tim

我們弱區,所以....我估情況最壞是是全港BAND2,本區BAND1

opclk  唔好咁灰心LA....  發表於 14-4-9 18:26

‹ 上一主題|下一主題